Με τυφλωση απειλουνται 7 στους 10 Eλληνες που φορουν “μαϊμου” γυαλια ηλιου

Με τύφλωση απειλούνται 7 στους 10 Έλληνες που φορούν “μαϊμού” γυαλιά ηλίου.
Η δραματική αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας τα τελευταία χρόνια, λόγω της μείωσης του πάχους του στρώματος του όζοντος έχει καταστρεπτικές συνέπειες στα μάτια. Ο καταρράκτης που παλαιότερα εμφανιζόταν μετά την ηλικία των 70 ετών σήμερα πλήττει ακόμη και άτομα 50 ετών.
Εκτός όμως από τον καταρράκτη εγκαύματα του κερατοειδούς (φωτοκερατίτιδα), το πτερύγιο (ένα τριγωνικό στρώμα ιστού που μπορεί να επεκταθεί στον κερατοειδή και να εμποδίσει την ομαλή όραση), οι αμφιβληστροειδοπάθειες, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αλλά και ο καρκίνος των βλεφάρων απειλούν όσους δεν προστατεύουν τα μάτια τους φορώντας ειδικά γυαλιά ηλίου ή φακούς επαφής ή και ακόμη γυαλιά οράσεως που έχουν ειδικά φίλτρα και απορροφούν την επικίνδυνη UN-A και UV-B ηλιακή ακτινοβολία.
Δυστυχώς στην χώρα μας εισάγονται κατά κόρον ακατάλληλα γυαλιά ηλίου χωρίς κανένα έλεγχο και με παραποιημένο όχι μόνο το εμπορικό σήμα αλλά και το σήμα ασφαλείας και συμμόρφωσης με τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Κάθε χρόνο πωλούνται από πλανόδιους και από μη εξουσιοδοτημένα καταστήματα ενάμιση με δύο εκατομμύρια γυαλιά ηλίου τα οποία δεν προσφέρουν καμία προστασία στα μάτια. Δυστυχώς η Πολιτεία δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το θέμα του παραεμπορίου με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων να φορούν γυαλιά που δεν απορροφούν την UV ακτινοβολία, τα οποία προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια.
Είναι καλύτερα να μη φοράει κανείς καθόλου γυαλιά παρά να φοράει μη απορροφητικά γυαλιά. Κι αυτό γιατί τα μάτια έχουν έναν μηχανισμό αυτοπροστασίας που κάνει την κόρη να μικραίνει στον ήλιο και έτσι να εμποδίζει την είσοδό της υπεριώδους ακτινοβολίας μέσα στο μάτι. Με τη χρήση ΜΗ απορροφητικών σκούρων γυαλιών το μάτι ξεγελιέται και η κόρη δεν κλείνει με αποτέλεσμα να δέχεται την καταστροφική υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι λοιπόν εύκολο να ξεγελαστεί ο καταναλωτής και να αγοράσει ένα τέτοιο ακατάλληλο προϊόν.
Ο καλύτερος τρόπος για τη σωστή επιλογή την γυαλιών ηλίου είναι τα Οπτικά καταστήματα, όπου με τη βοήθεια του Οπτικού θα επιλέξουμε το καλύτερο προϊόν για τις δικές μας ανάγκες, μιας και όλα τα γυαλιά δεν είναι ίδια. Στον κανονισμό της ΕΕ τα γυαλιά ηλίου έχουν χαρακτηριστεί ως Προϊόντα Προσωπικής Προστασίας (ΠΠΠ), και έχουν χωριστεί σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με την απορροφητικότητά τους σε σχέση με το ορατό φως, ενώ όλα ανεξαρτήτως χρώματος είναι απορροφητικά στην υπεριώδη ακτινοβολία (έως 400nm).
Γι’αυτό διαλέγουμε γυαλιά που τηρούν τις προδιαγραφές που ορίζει η Πανελλήνια Ενωση Οπτικών και Οπτικομετρών
Τι πρέπει να προσέχει κανείς όταν επιλέγει γυαλιά ηλίου;
Το συνηθέστερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι επιλέγουν γυαλιά ηλίου με κριτήριο τη μόδα ενώ βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης για να διαλέξετε τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου πρέπει να λάβετε υπόψη σας το περιβάλλον, τον τρόπο ζωή σας, το επάγγελμα σας, ακόμη και τα χόμπι σας ενώ σοβαρό ρόλο στην επιλογή έχουν και τα πιθανά προβλήματα όρασης.
Έτσι, αν το επάγγελμα σας, το χόμπι σας ή τα σπορ που προτιμάτε έχουν σχέση με τη θάλασσα τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν πολωτικά φίλτρα (Polarized), τα οποία εξαλείφουν το θάμβος που προκαλεί το ανακλώμενο φως. Γυαλιά ηλίου με πολωτικά φίλτρα πρέπει να φορούν και όσοι ο τρόπος ζωής τους ή το επάγγελμα τους επιβάλλει πολύωρη παραμονή στο τιμόνι του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας.
Οσοι φορούν φακούς επαφής πρέπει να διαλέγουν γυαλιά ηλίου που απορροφούν 100% την ακτινοβολία, αφού το φίλτρο των φακών δεν προστατεύει τα μάτια.
Οι φακοί (οργανικοί ή από κρύσταλλο) θα πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί στην υπεριώδη ακτινοβολία, το υλικό κατασκευής να είναι οπτικώς κατεργασμένο, ομοιογενές και αναλλοίωτο ώστε να μη δημιουργούνται παραμορφώσεις και να έχουν συγκεκριμένο πάχος και αντοχή. Πολύ συχνά ο κόσμος πιστεύει ότι «φακός ηλίου» ονομάζεται, απλώς και μόνον, ένας σκουρόχρωμος φακός. Και εκεί ακριβώς είναι η παγίδα: αν ένας φακός είναι σκουρόχρωμος, αλλά το υλικό του δεν απορροφά την UV, τότε είναι καταστρεπτικός για την υγεία των ματιών μας. Το υλικό του φακού είναι εκείνο που τον καθιστά απορροφητικό.
Οι φακοί των γυαλιών ηλίου, ανάλογα με το υλικό κατασκευής τους και την χρήση τους έχουν χρόνο ζωής. Η ικανότητα απορρόφησης μειώνεται κάθε 2-3 χρόνια. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος οι φακοί δεν αποδίδουν το 100% των δυνατοτήτων τους και χρειάζονται αλλαγή.
Επίσης τα γυαλιά θα πρέπει να δοκιμάζονται όχι μόνο μπροστά στον καθρέφτη αλλά και έξω στον ήλιο. Ένα καλό ζευγάρι γυαλιά δεν θα πρέπει να ενοχλεί ή να “τυφλώνει” ούτε και να σκοτεινιάζει τα πάντα γύρω σε αυτόν που τα φοράει, αλλά να δίνει μια καθαρή και ποιοτική εικόνα.
Ο σκελετός πρέπει να έχει τις προδιαγραφές προστασίας που έχουν θεσπιστεί από την Ε.Ε. με τον κανονισμό EEC 89/686 και αναγνωρίζεται από το σήμα CE το οποίο υπάρχει τυπωμένο πάνω στο σκελετό. Αν ο σκελετός των γυαλιών μας δεν είναι κατασκευασμένος με τις προδιαγραφές που προβλέπονται τότε κινδυνεύουμε με δερματοπάθειες έως και καρκίνο του δέρματος αν στο κράμα του μετάλλου χρησιμοποιείτε νικέλιο σε ανεξέλεγκτα ποσοστά. Επίσης, Tο σχήμα και το μέγεθος του γυαλιού είναι επίσης «δείκτες» της απορροφητικότητας των UV. Για παράδειγμα, μικροί φακοί που στέκονται μακρυά από τα μάτια θα αφήσουν περίπου το 20% της ακτινοβολίας να φτάσει στα μάτια, ακόμη κι αν το γυαλί είναι 100% απορροφητικό. σχετικά με το μέγεθος των γυαλιών ηλίου, οι δερματολόγοι επίσης τονίζουν ότι η περιοχή γύρω από τα μάτια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και φυσικά, όταν ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι μεγάλο, είναι αυτονόητο ότι προστατεύει αποτελεσματικότερα τόσο τα μάτια όσο και τη γύρω περιοχή. Για μεγαλύτερη προστασία το μέγεθος του σκελετού θα πρέπει να είναι τέτοιο που να καλύπτει ολόκληρο το μάτι και την περιοχή γύρω από αυτό.
Τα γυαλιά ηλίου δεν πρέπει να σας πιέζουν ή να σας «βαραίνουν» στα αυτιά ή τη μύτη. Ο ειδικός έχει τον τρόπο και την γνώση να προσαρμόσει το σκελετό ακριβώς στο δικό σας πρόσωπο, γι’ αυτό μην φύγετε από το κατάστημα που θα τα αγοράσετε, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.
Αν το παιδί σας είναι από έξι μηνών και πάνω ή νήπιο, εκείνο που πρέπει να φροντίσετε είναι τα γυαλιά ηλίου να μπουν στην καθημερινότητα τους. Πρόκειται για ομάδα υψηλού κινδύνου, αφού το οφθαλμικό τους σύστημα επιτρέπει τη διέλευση μεγαλύτερου ποσοστού ακτινοβολίας. Για το λόγο αυτό τα γυαλιά ηλίου πρέπει να είναι απόλυτα απορροφητικά τόσο στην UVA όσο και στην UVB, Καλό είναι να αποφεύγονται οι πολύ σκούροι φακοί ώστε να μην τα στεναχωρούν και να μην υπάρχει πιθανότητα φωτοφοβίας στο μέλλον.
Απαγορεύεται να κυκλοφορεί ένα παιδί στη θάλασσα χωρίς γυαλιά ηλίου, δεδομένου ότι η επίδραση της βλαπτικής ηλιακής ακτινοβολίας είναι αθροιστική.
Είναι λυπηρό, ακόμη και σήμερα, ύστερα από τόση ενημέρωση που γίνεται, να βλέπουμε κατακαλόκαιρο στη θάλασσα παιδάκια της προσχολικής και σχολικής ηλικίας χωρίς γυαλιά ηλίου και καπέλο, όταν γνωρίζουμε ότι δεν χωρούν επιπολαιότητες με τον ήλιο.
Γι’αυτό αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματική προστασία των ματιών μας, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε μόνο στους ειδικούς, άρα στα οπτικά καταστήματα. Είναι αστείο το επιχείρημα ότι τα οπτικά πωλούν ακριβά γυαλιά. Ποιοτικά γυαλιά μπορείτε να βρείτε στα οπτικά ακόμη και στην τιμή των 30 ευρώ.
πηγή: OPTICON
Creative Director Παρασκευή Μπασιούκα
Share on Google Plus

About femalevoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.