ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑΣε όλη τη διάρκεια του έτους οι ομορφιές παραμένουν αναλλοίωτες. Για το λόγο αυτό επιλέξαμε με την άφιξη της άνοιξης να επισκεφτούμε την όμορφη λίμνη Πλαστήρα. Το μόνο βέβαιο της περιήγησής μας ήταν ότι γνωρίζαμε καλά την περιοχή, καθώς επίσης γνωρίζαμε τι θα συναντήσουμε..Η ομορφιά της φύσης με τη διαμονή στα πανέμορφα καταλύματα της περιοχής έκαναν τις ημέρες μας πολύ όμορφες.
Όλα τα καταλύματα αποτελούν ένα μοναδικό και όμορφο καταφύγιο, ηρεμίας, χαλάρωσης, αλλά και δραπέτευσης από την καθημερινότητα. Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας και απέχει 320χλμ. από την Αθήνα και 240χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Αφήσαμε πίσω μας την όμορφη και παραδοσιακή πόλη της Καρδίτσας, εκεί που δώσαμε ραντεβού δίπλα στο άγαλμα του ΜΑΥΡΟΥ ΚΑΒΑΛΑΡΗ του ήρωα Νικολάου Πλαστήρα.


Η γνωριμία με την περιοχή της λίμνης Πλαστήρα και το οδοιπορικό στις ομορφιές της φύσης, θα αποτελέσει μία εξαιρετική ευκαιρία γνώσης και μία πρωτόγνωρη εμπειρία που θα θέλετε να ξαναζήσετε. Αλλά δεν σταματάμε στις ομορφιές της φύσης…... ιστορία, παράδοση και πολιτισμός δένουν αρμονικά το παζλ της αληθινής αναζήτησης.
Λίγα χιλιόμετρα αφήνοντας την πόλη και ανηφορίζοντας συναντάμε τα χίλια και πλέον δένδρα μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο της άνοιξης.  Παίρνοντας τη νέα οδική χάραξη κερδίζεις χρόνο……. χάνεις όμως να διασχίσεις  μια μοναδική διαδρομή, φυτείες με αμπέλια πολλών ετών, αμπέλια που πότισαν  με το νέκταρ τους Θεούς και θνητούς. Εδώ λοιπόν με την γλυκιά μέθη των καρπών της φύσης και την έμπνευση στη λίμνη Πλαστήρα, άνθρωπος και φύση συνεργάστηκαν αρμονικά και δημιούργησαν χρώματα μοναδικά με τον ήλιο παιγνιδιάρη, κυρίαρχο, ερωτικό. Η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που μια ανθρώπινη παρέμβαση έδωσε νέα πνοή στη φύση και δημιούργησε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον.

 
Επισκεφτείτε την κάθε εποχή και νιώστε τη μαγεία της Ελληνικής φύσης να σας κατακλύζει. Απολαύστε την τοπική φιλοξενία και γευτείτε αυθεντικές γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες. Επίσης, παραδοσιακά και φιλόξενα χωριά σας υποδέχονται και προσφέρουν την πλέον ξεχωριστή και πατροπαράδοτη κουζίνα τους. Εξάλλου η μαγειρική της περιοχής φημίζεται για την γευστικότητα και τα αγνά υλικά που χρησιμοποιούν. Πιάτα που συναρπάζουν και θα σας μείνουν αξέχαστα, με υψηλή διατροφική αξία. Θρησκευτικά μνημεία με μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον , μουσεία, το φράγμα, τον βοτανικό κήπο, το ορειβατικό καταφύγιο Αγράφων, τοξωτά γεφύρια και σπήλαια καθώς και σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα στη λίμνη Πλαστήρα που κόβουν την ανάσα. Τα λεπτά της διαδρομής κυλούν ευχάριστα και σε ανύποπτο χρόνο ανοίγει μπροστά σου το καθάριο και γαλαζοπράσινο τοπίο της ομορφιάς της λίμνης.
Απερίγραπτη ομορφιά, χρώματα και φώς αλησμόνητα στην ευθεία του δρόμου αφήνοντας αριστερά μας την λίμνη ο κυρ Αντώνης καβάλα στο γαιδουράκι του μας χαιρετά, σταματήσαμε για λίγο και ανταλλάξαμε κουβέντες με νόημα για το όμορφο  και δύσκολο χθες, αλλά και για το αβέβαιο σήμερα.


Σκι, ορειβασία, ιππασία, ποδηλασία για όσους προτιμούν τη στεριά, αλλά και για τους λάτρεις του νερού κανό, ψάρεμα, κολύμπι στην λίμνη.Η Λίμνη Πλαστήρα είναι λίμνη που βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού.     Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμούΤαυρωπού ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως "εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη", απ' όπου και το πιο γνωστό της όνομα.
Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η 
ΔΕΗ. Πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράιδας, που δημιουργήθηκε κατά την κατοχή από τους Άγγλους, όπου και προσγειώθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο(Αύγουστος 1943). Περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 km, μέγιστο πλάτος 4 km, η συνολική της επιφάνεια είναι 24 km2, ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 m και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 m. Το νερό της χρησιμοποιείται για άρδευση και ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται καιυδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 129,9 MWatt, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Οκτωβρίου του 1962.
Ο Ταυρωπός ή Μέγδοβας είναι ποταμός που ρέει στους νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά στο δυτικό τμήμα του νομού Καρδίτσας και έχει μήκος 78 περίπου χιλιόμετρα. Κατά τη δεκαετία του1950 η ροή του διεκόπη με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος και τη δημιουργία της Λίμνης Πλαστήρα, που παρέχει ηλεκτροδότηση, ύδρευση και άρδευση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Στη συνέχεια ο ποταμός περνάει στο νομό Ευρυτανίας και κατά μήκος της κοιλάδας του υπάρχουν λιγοστές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πευκοδάση και δάση Ελάτης καθώς και μερικά πέτρινα γεφύρια. Από το 1967 ο ποταμός χύνεται στη λίμνη Κρεμαστών, ενώ πριν από τη δημιουργία της ενωνόταν με τον ποταμό Αχελώο
Ο Νικόλαος Πλαστήρας (4 Νοεμβρίου 1883 - 26 Ιουλίου 1953) ήταν στρατιωτικός και πολιτικός στη νεότερη Ελλάδα. Έγινε γνωστός για την στρατιωτική του δράση κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους (όπου έγινε γνωστός ως Μαύρος Καβαλάρης) και την Μικρασιατική εκστρατεία και πολλές φορές ενεπλάκη με την πολιτική συμμετέχοντας ή οργανώνοντας κινήματα. Ο Νικόλαος Πλαστήρας κυβέρνησε την Ελλάδα τρεις φορές, μία το 1945 και άλλες δύο στα 1951-1952.
Πλησιάζοντας τη Πεζούλα βλέπεις το πανόραμα της λίμνης και τα γύρω χωριά δεσπόζουσα θέση το Νεοχώρι εκεί που θα σταματήσουμε για λίγη χαλάρωση, φαγητό και ζεστό τοπικό τσάι που φημίζεται. Το Νεοχώρι είναι ένα μικρό χωριό που απλώνεται στην πλαγιά πάνω από την λίμνη Πλαστήρα. Πολλοί πιστεύουν ότι προσφέρει την καλύτερη θέα στην λίμνη , έτσι απλά έχεις μπροστά σου πιάτο όλη την περιοχή. Το Νεοχώρι υπήρξε πρωτεύουσα των Αγράφων το 1525, επίσης ήταν η έδρα της επισκοπής Φαναρίου, από τον 14ο αιώνα μέχρι και την επανάσταση του 1821. Εδώ θα βρείτε άριστες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε παραδοσιακό και σύγχρονο στυλ.


 

Ταβέρνες και εδέσματα για όλα τα βαλάντια, για όλους όσους αγαπούν την παράδοση. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου το εσωτερικό της κοσμείται με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα θα σας εκπλήξουν.
Τα μοναστήρια, το ιστορικό μοναστήρι με τη θέα στη λίμνη Πλαστήρα και τον θεσσαλικό κάμπο. ... Ιερά Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Κορώνης (ή Κορώνας), μοναδική αξία της περιοχής που θα σας καθηλώσει.
Σε μια απόκρυμνη πλαγιά των Αγράφων, σε υψόμετρο 1400μ, είναι χτισμένη η ιερά μονή της Παναγιάς Πελεκητής. Λένε πως πήρε το όνομά επειδή χρειάσθηκε να πελεκηθεί ο βράχος στον οποίο είναι χτισμένο το μοναστήρι. Η Παναγιά Πελεκητή πρέπει να κτίστηκε τον 15ο αιώνα. Περίπου 2 χιλ. από το Νεοχώρι πίσω μας στα καλύβια Πεζούλας στο δεξί μας χέρι μια πινακίδα μας οδηγεί στον Βοτανικό κήπο, μια έκταση 10 μόλις στρεμμάτων εκεί όπου έχει γίνει η συγκέντρωση και αποθεματοποίηση μέρους των χλωριδικών στοιχείων της ευρύτερης περιοχής της λίμνης Πλαστήρα και γενικότερα του Ελλαδικού χώρου. Κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, μαθητές κυρίως απολαμβάνουν κάτι ιδιαίτερο.
Σε λίγα μόνο λεπτά προσεγγίσαμε τον υδάτινο όγκο, ένα περίεργο συναίσθημα μας κυριεύει, χωρίς πολλά πολλά να διασχίσουμε την στενωπό…  
Αφήνουμε ήρεμα την τεράστια φυλακισμένη ποσότητα νερού στο φράγμα και συνεχίζουμε για την όμορφη Καστανιά. Σε υψόμετρο 1081μ στην κορυφή Τσούκα δίπλα στο χωριό Καστανιά βρίσκεται το πυροφυλάκιο που αξίζει να το επισκεφθείτε, εύκολη πρόσβαση, απερίγραπτη θέα, φιόρδ .
Ετσι μοναδικά, απλά και ανθρώπινα φωλιάζουν στην καρδιά και στο μυαλό μας όλα, το Θεικό μεγαλείο. Ο δρόμος μας οδήγούσε ξέγνοιαστα προς την πόλη της Καρδίτσας, παντού η σκιά του Μαύρου Καβαλάρη με την πελώρια θωριά του να μας θυμίζει δόξες….!!!!!!!!!!!!!
 

 

Share on Google Plus

About femalevoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.