Πασχαλινες συνταγες

Ο παραδοσιακός οβελίας
Αν κάποιο έθιμο έχει απόλυτα ταυτιστεί με το Πάσχα είναι το ψήσιμο του οβελία. Πάσχα χωρίς αρνί στη σούβλα... Ακόμα και σε περιόδους κρίσης οι Έλληνες το τιμούν δεόντως το έθιμο. Και φυσικά όλοι οι άντρες της παρέας καυχιούνται ότι ξέρουν από σούβλες και ψησταριές. Θέλει μαεστρία για να έχουμε αρνί λουκούμι. Ρίξτε μια ματιά και εσείς για να μην έχετε απρόοπτα, αν τελικά κάποιοι δεν ξέρουν και τόσο καλά. Το ιδανικό βάρος του ζώου είναι 12 κιλά. Γιατί πιο μικρό δεν μένει πολύ και πιο μεγάλο δεν ψήνεται τόσο εύκολα. 

Εργαλεία για το σούβλισμα
Σύρμα μέτριο για το στερέωμα
Πένσα για το δέσουμε
Σπάγκος για το ράψιμο
1 σκόραραν για το ράψιμο

Υλικά για το αρνί
1 φλιτζάνι λάδι ή μαργαρίνη
1 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
1 φλιτζάνι αλατοπίπερο με χοντρό αλάτι
Ρίγανη δυόσμο ή σκόρδο (προαιρετικά)


Προετοιμασία
10 κιλά κάρβουνα
1 ψησταριά
1 μοτέρ

Σουβλισμα 
Περνάμε τη σούβλα από το ορθό στην κοιλιά και προς το κεφάλι. Χρειάζεται πολύ δύναμη για να τρυπησουμε το κεφάλι του. Ένα μυστικό είναι να είναι καλά ζυγίσει το αρνί. Έτσι δεν θα «κοπει»σήμερα σούβλα όταν ψήνεται. Μετά ξεκινάμε το δέσιμο. Κάνουμε γερό δέσιμο στα πόδια το σώμα και το λαιμό. Πρώτα δένουμε το μικρό κόκαλο των ποδιών στη σούβλα, τον λαιμό και στο τέλος κάνουμε τα δεσμά τα στη ραχοκοκαλιά. Το σύρμα περνάει εύκολα από έξω προς τα μέσα για να το δέσουμε στην πίσω μεριά. Το αλείφουμε με λεμόνι μετά με το λάδι και το αλατοπίπερο νούμερο πολύ καλά μέσα έξω. .βάζουμε και το σκόρδο η τον δυόσμο στην κοιλιά του αν θέλουμε και ράβουμε την κοιλιά του.Ετοιμο το αρνάκι μας Ανάβουμε την φωτιά και μόλις είναι έτοιμη συνήθως μετά από 1 ώρα το τοποθετούμε στη ψησταριά. 30 εκατοστά από την φωτιά Προσοχή στη φωτιά να μην αρπάξει Τα δύσκολα σημεία είναι ο λαιμός και τα πόδια. .χρειάζονται 4 ώρες περίπου για να ψηθεί.
Καλή όρεξη Καλό Πάσχα
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Αρνάκι με πατάτες στον φούρνο
Η απλούστερη και ταυτόχρονα η πιο γευστική συνταγή για την μέρα του Πάσχα και όχι μόνο, είναι το αρνάκι με πατάτες στο φούρνο. Για να δούμε, λοιπόν, τα υλικά και την εκτέλεση αυτής.

Υλικά: (για 6 άτομα) 
 3,5 κιλά αρνάκι (μπροστινό μέρος και μπούτι)
 2,5 κιλά πατάτες
 2 σκελίδες σκόρδο
 ½ ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
 ½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
 1 ποτήρι νερό
 3 κ.γ σκόνη μουστάρδας
 2 λεμόνια
 αλάτι-πιπέρι

Εκτέλεση: 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ο C στις αντιστάσεις
Σε ένα μπολ κόβουμε τα σκορδάκια και τα αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε το αρνάκι (σπασμένο) στο ταψί και μ’ ένα μυτερό μαχαίρι κάνουμε τρύπες σε διάφορα σημεία και τοποθετούμε μέσα τα αλατοπιπερωμένα σκορδάκια.
Το υπόλοιπο αλατοπίπερο το ρίχνουμε στο κρέας αφού έχουμε ρίξει και το λαδάκι.
Ψήνουμε για μισή ώρα και γυρίζουμε το κρέας απ’ την άλλη πλευρά. Ρίχνουμε το κρασί και ψήνουμε για άλλη μισή ώρα.
Έχουμε κόψει “κυδωνάτες” (τετραγωνάκια) τις πατάτες, τις λαδώνουμε ελαφρά, τις αλατίζουμε και τις βάζουμε στο ταψί ρίχνοντας 1 ποτήρι νερό.
Στην μισή ώρα για τις πατάτες (1 ½ ώρα συνολικά για το κρέας) σκεπάζουμε το κρέας με αλουμινόχαρτο και ρίχνουμε διάσπαρτα το λεμόνι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει την σκόνη μουστάρδας. Κουνάμε το ταψί για να πάει παντού.
Αφήνουμε άλλη μισή ώρα, ξεσκεπάζουμε το κρέας και σβήνουμε τον φούρνο, αφού έχει μείνει το φαγητό μας με λίγο ζουμί, ώστε να το ρουφήξουν οι πατάτες. Μετά από 10’ σερβίρω.

Tips: 
Δεν γυρίζουμε καθόλου τις πατάτες για να μην διαλυθούν!
Εύα Φράγκου

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
Υλικά
500 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
500 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά
150 γραμμάρια χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
2 βανιλιες
1 φακελάκι μπέικον
1 κουταλάκι γλυκού σόδα
Ελάχιστο αλάτι
1 πρέζα μαστίχα τριμμένη
Αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις περίπου 1300 γραμμάρια

Εκτέλεση 
Χτυπάμε 10 λεπτά το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνει σαν σαντιγί. Ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα. Ανακατεύουμε την σόδα με το πορτοκάλι και το ρίχνουμε στο μίγμα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικον και το ρίχνουμε στο μίγμα. Αφήνουμε την ζύμη να κάτσει 30 λεπτά σκεπασμένη. Πάθουμε σχέδια η κόβουμε με κούπα ή με την μηχανή για κουλουράκια και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Για να γυαλιού αν θέλετε τα αλείφετε με διάλυμα αυγού (1 κρόκος λίγη ζάχαρη, λίγο νερό)
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Share on Google Plus

About femalevoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου