Παγκοσμια Ημερα Βιβλιου-Κεντρικη Βιβλιοθηκη Λαρισας

23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ:ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
Έλα και συ……Ξεφύλλισε, οσφρύσου, αναπόλησε, ταξίδεψε… !

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα βιβλίου στις 23 Απριλίου, επισκεφτήκαμε τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας. Διοργανώθηκε μία μεγάλη γιορτή, με σειρά εκδηλώσεων που αφορούσαν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Το πρόγραμμα διαρκούσε ολόκληρη την ημέρα ανοίγοντας τις πύλες της σε όλους από τις 10 το πρωί και ρίχνοντας την αυλαία της στις 8 το βράδυ.
Το πρωί πολλά παιδιά παρακολούθησαν τις δράσεις του παιδικού τμήματος που ήταν αφιερωμένες στον Θερβάντες και τον Σαίξπηρ καθώς και τη δράση που ήταν αφιερωμένη στη μεγάλη γιορτή του Πάσχα.
Στο αναγνωστήριο διαβάστηκαν κείμενα για τη σημασία και την απόλαυση της ανάγνωσης από φίλους της Βιβλιοθήκης καθώς και κείμενα αγαπημένα που είχαν επιλέξει όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση. Μουσική από όλον τον κόσμο έπαιξαν και τραγούδησαν ο Ντίνος Καραποστόλου και η Δάφνη Χατζηδάκη στην είσοδο της Βιβλιοθήκης.
Το απόγευμα στο παιδικό τμήμα τα παιδιά απόλαυσαν και συζήτησαν διασκευασμένα κείμενα Ελλήνων συγγραφέων με αγαπημένες ιστορίες για το Πάσχα και γνώρισαν  τις περιπέτειες της τυχερής πασχαλίτσας, μιας από τις ηρωίδες του βιβλίου της Ελένης Δικαίου «Το αλογάκι, η τυχερή πασχαλίτσα, μια αρκούδα κι εμείς».
Στην εκδήλωση με θέμα «Κι αν σου μιλώ με παραμύθια και παραβολές…» οι μεγάλοι φίλοι της Βιβλιοθήκης που την παρακολούθησαν είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη σχέση ποίησης και παραμυθιού μέσα από την ανάγνωση ποιημάτων και απόλαυσαν την ποιητικότητα του παραμυθιού μέσα από την αφήγηση της Ειρήνης Καϊσούδη ενώ ο Κώστας Γκέκας τους συνόδευε με την κιθάρα και το τραγούδι του.
Στην είσοδο της Βιβλιοθήκης μουσικά σχήματα του Δημοτικού Ωδείου, του Κιθαρωδείου και του Ωδείου Παπουλάκου απέδωσαν γνωστά κομμάτια κλασικής, και σύγχρονης μουσικής.
Στη διάρκεια της ημέρας προσφέρονταν γλυκίσματα σε όλους τους επισκέπτες της Βιβλιοθήκης χορηγία ζαχαροπλαστείων της πόλης.


Το femalevoice.gr βρέθηκε στο χώρο προκειμένου να συνομιλήσει με την υπεύθυνη και αναπληρώτρια διευθύντρια της βιβλιοθήκης κα Χρύσα Χατζηαβραάμ. Πραγματοποιήθηκε μία περιήγηση στο χώρο, ένας χώρος φωτεινός και ζεστός, πλυμμυρισμένος από την όμορφη μυρωδιά των βιβλίων και συνοδευόμενος από τις νότες μίας απαλής μουσικής.

Που βρίσκεται η βιβλιοθήκη;
Η βιβλιοθήκη «Κωνσταντίνος Κούμας» ιδρύθηκε το 1939 ως Δημοτική Βιβλιοθήκη, ενώ από το 1976 λειτουργεί ως Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Σήμερα, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 9 και στεγάζεται από το 2013 σε ένα νέο, ευρύχωρο όμορφο, άνετο και λειτουργικό κτίριο, το οποίο οικοδομήθηκε ειδικά και σύμφωνα με τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές προδιαγραφές για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της.

Ποιο είναι το όραμα της βιβλιοθήκης;
Όραμά της είναι να αποτελέσει την καρδιά του πολιτισμού και της παιδείας της Θεσσαλίας καλύπτοντας τις διαφορετικές ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των κατοίκων της και όχι μόνο· μια ανοικτή, προσβάσιμη πύλη προς τη γνώση για όλους, χωρίς καμία διάκριση· ένα κέντρο προώθησης της εκπαίδευσης, της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, του πολιτισμού, της ομαδικότητας, της συλλογικότητας και της συνεργασίας.

Ποιοι στελεχώνουν το προσωπικό της βιβλιοθήκης;
Το προσωπικό που στελεχώνει τη βιβλιοθήκη καθημερινά επιδεικνύει ιδιαίτερο ζήλο, διάθεση εξυπηρέτησης και ευρηματικότητα. Βασικό χαρακτηριστικό της στήριξης που προσφέρουν στο έργο της Βιβλιοθήκης οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και αποσπασμένοι, είναι η ανιδιοτελής διάθεση του προσωπικού τους χρόνου εκτός ωραρίου εργασίας, όταν οι ανάγκες της υπηρεσίας το ζητούν.
Άλλωστε κύριο μέλημά τους είναι η κάλυψη των αναγκών, καθώς και του ενδιαφέροντος των πολιτών, με την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών, που αποσκοπούν στη δημιουργική έκφραση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Από ποιους χώρους αποτελείται;
Στο ισόγειο της βιβλιοθήκης λειτουργούν πολλοί χώροι. Στην είσοδο βρίσκεται η υποδοχή, όπου μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τις δυνατότητες της βιβλιοθήκης. Συγχρόνως υπάρχει εκθεσιακός χώρος, στον οποίο παρουσιάζονται αυτόνομες εκθέσεις καλλιτεχνών και λαμβάνουν χώρα διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις.
Στο ισόγειο βρίσκεται και το παιδικό τμήμα, το οποίο είναι διαμορφωμένο σε έναν όμορφο και ζεστό χώρο, ο οποίος περιστοιχίζεται από  βιβλιοθήκες με αναρίθμητα βιβλία όπως επίσης και θέσεις ανάγνωσης και δημιουργικής απασχόλησης και έκφρασης για τα παιδιά.
Tέλος, υπάρχει το αρχείο ημερήσιου τοπικού τύπου και το αρχείο έντυπων περιοδικών εκδόσεων τοπικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης ερευνητών κυρίως της τοπικής ιστορίας. Ο καθημερινός εμπλουτισμός τους και η ανανέωση των τίτλων θα συνεισφέρουν στην πρόσβαση στη γνώση.
Στον πρώτο όροφο, βρίσκεσαι η κύρια βιβλιοθήκη, ο χώρος δανεισμού και αναζήτησης πληροφοριών και τεκμηρίων, το πληροφοριακό υλικό, η τοπική βιβλιογραφία καθώς και τραπέζια ανάγνωσης. Επιπλέον υπάρχει το αναγνωστήριο, για όποιον θέλει να διαβάσει εντός του χώρου της βιβλιοθήκης. Στους λάτρεις της τεχνολογίας παρέχεται η δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και διαδικτύου, στην αίθουσα κοινωνία της πληροφορίας, στην οποία υπάρχουν και υπολογιστές ειδικά σχεδιασμένοι για άτομα με προβλήματα όρασης ή/και κίνησης.
Ο δεύτερος όροφος της Βιβλιοθήκης είναι προς το παρόν ημιτελής, προορίζεται για τη διαμόρφωση χώρου για δημιουργικές ομάδες καθώς και φιλοξενίας σημαντικού αριθμού παλαίτυπων βιβλίων.
Στο ημιυπόγειο, με ανεξάρτητη πρόσβαση, λειτουργεί αμφιθέατρο 106 θέσεων, όπου ήδη έχει φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις και προσβλέπει στην αύξηση των διοργανώσεων πάσης φύσεως μελλοντικά.

Ποιος και πώς μπορεί να δανειστεί;
Η βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή για όλους. Μπορεί κάποιος να επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη και με την ταυτότητά του να γίνει άμεσα μέλος. Ο αριθμός των βιβλίων που μπορεί να δανειστεί κάποιος φτάνουν τα 5, ενώ αν πρόκειται για λογοτεχνικά βιβλία τα 3.Ο χρόνος δανεισμού διαρκεί 15 ημέρες, ωστόσο δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης, δύο ανανεώσεων μιας βδομάδας κάθε φορά, εφόσον το επιθυμεί. Η ανανέωση μπορεί να γίνει και τηλεφωνικά. Επιπλέον παρέχεται δικαίωμα κράτησης υλικού, αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο άμεσα.

Ποια είναι η συλλογή βιβλίων που διαθέτει η βιβλιοθήκη;
Η Βιβλιοθήκη διαθέτει μια πλούσια συλλογή βιβλίων (περίπου 100.000 τεκμήρια), που μπορούν να αναζητηθούν και μέσω του διαδικτύου, μια συλλογή (1.800 τόμοι) παλαιτύπων, που καλύπτει την περίοδο 1513-1920, αρχείο ημερήσιου τοπικού τύπου (50 τίτλοι) από το 1961 ως σήμερα, και περίπου 2.700 τόμους έντυπων περιοδικών εκδόσεων. Εκτός από το έντυπο υλικό, η συλλογή της περιλαμβάνει και οπτικοακουστικό υλικό (CD, DVD), εκπαιδευτικά πακέτα και επιτραπέζια παιχνίδια.
Η καταγραφή του υλικού βασίζεται στους αγγλοαμερικανικούς κανόνες καταλογογράφησης και η ταξινόμηση στο δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης DEWEY. Η θεματική περιγραφή του υλικού γίνεται σύμφωνα με τον θεματικό κατάλογο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Ωστόσο, σημαντική προτεραιότητα της Βιβλιοθήκης αποτελεί  περαιτέρω και συνεχής εμπλουτισμός (και επικαιροποίηση) των συλλογών με αξιόλογα βιβλία όλων των θεματικών αντικειμένων.

Υπάρχει προσέλευση;
Η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη. Συνεχώς εγγράφονται νέα μέλη. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2016 ο αριθμός των μελών έχει ανέλθει στις 11.582. Ο κόσμος έρχεται και γνωρίζει τη βιβλιοθήκη. Αν και παλιά κυριαρχούσε η αντίληψη ότι η βιβλιοθήκη έχει μουσειακό χαρακτήρα, σιγά σιγά κάτι τέτοιο έχει ξεπεραστεί. Η βιβλιοθήκη ήταν, είναι και θα είναι ένας χώρος που μπορεί να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο. Από τον πιο μικρό μέχρι, τον πιο μεγάλο. Άλλωστε το βιβλίο δεν διαχωρίζει ηλικίες και ανθρώπους και δεν κοιτάει ταυτότητες, στοχεύει κατευθείαν στην ψυχή του αναγνώστη.

Προγράμματα και δράσεις;
Με στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας, της δημιουργικότητας και της συνεργασίας, πραγματοποιούνται προγραμματισμένες καθημερινές ξεναγήσεις στους χώρους της για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, αλλά και σε μέλη συλλόγων, σωματείων, ιδιώτες κ.λπ. με συμμετοχή τους σε καινοτόμα βιωματικά εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα, που σχετίζονται με το βιβλίο και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή μας.
Συγχρόνως και κατά την απογευματινή λειτουργία της βιβλιοθήκης, διοργανώνονται αντίστοιχες δράσεις για παιδιά όλων των ηλικιών και ενήλικες, τα οποία λαμβάνουν μεγάλης αποδοχής και ανταπόκρισης.
Εδώ και 5 χρόνια(5η χρονιά φέτος) με την κυρία Χρύσα Χατζηαβραάμ να είναι η υπεύθυνη συντονισμού, πραγματοποιούνται καλοκαιρινές εκστρατείες ανάγνωσης, καινοτομίας και δημιουργικότητας για παιδιά, που διοργανώνονται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Η συνέχιση της συνεργασίας αυτής και η ενίσχυση του έργου της Βιβλιοθήκης από μεγάλους και μικρούς δωρητές αποτελούν πάγια και κύρια επιδίωξη.
Το πρόγραμμα ανακοινώνεται τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Αν και τα προγράμματα και οι δράσεις αφορούν περισσότερο παιδιά και εφήβους, ωστόσο γίνεται προσπάθεια, από το 2015 να πραγματοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερες αντίστοιχες δράσεις και για τους ενήλικες.

Τι μας προσφέρει το βιβλίο;
Σύμφωνα με την κα Χατζηαβραάμ, το βιβλίο αποτελεί έμπνευση. Είναι μία πόρτα που οδηγεί σε όλους τους κόσμους, υπαρκτούς και φανταστικούς. Αποτελεί μία πολύ καλή συντροφιά τόσο στις άσχημες όσο και στις ωραίες στιγμές.
Ο κόσμος έρχεται πιο κοντά, ο ένας παρακινεί τον άλλο. Το παιδί το γονέα, ο γονέας το παιδί, ο φίλος τον φίλο και έρχεται και συμπληρώνεται ένας κύκλος, ο οποίος γυρνάει αέναα και συμπαρασύρει μαζί του και άλλους. Άλλωστε, αυτό είναι και το σημαντικότερο μέλημα της βιβλιοθήκης και των ανθρώπων που την απαρτίζουν.
Άλλωστε:…….
 «Τα βιβλία είναι αθάνατα τέκνα που θεοποιούν τους πατέρες τους.»
                                                   Πλάτωνας

                                                                                                                                                                                                   
Σύνταξη -επιμέλεια κειμένου-
-Φωτογραφικό υλικό:               Θεούλη Ειρήνη
Share on Google Plus

About femalevoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.