Τα παιδια και το μουσειο

Με αφορμή την συμπλήρωση 30 χρονών Ελεύθερο Εργαστήρι στην Δημοτική πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείου Γ.Ι Κατσιγρα  το femalevoice.gr συνάντησε την κυρία Άννυ Ψάρρα και μας έδωσε πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την λειτουργία του ελεύθερου εργαστηρίου.

-Κυρία Αννυ Ψαρρα ,30 χρόνια ελεύθερο εργαστήρι. Ποιος είναι ο σκοπός του;
Το Ελεύθερο Εργαστήρι Εικαστικών και Εφαρμοσμενων Τεχνών ιδρύθηκε τον Απρίλιο του  1986 από τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας -Μουσείο Γ. Ι Κατσιγρα. Πρόκειται για ένα «σχολείο «Καλών Τεχνών, που συγκροτήθηκε με σκοπό να οργανώσει κάθε δημιουργική προσπάθεια των ανθρώπων που ασχολούνται με τις Καλές Τέχνες και όσων βρίσκουν ευχαρίστηση και διέξοδο στην καλλιτεχνική δημιουργία. Να συμβάλλει στην καλλιέργεια της αισθητικής αλλά και την προώθηση του πολιτισμού μέσω των εικαστικών τεχνών.

-Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι δάσκαλοι των παιδιών;
Καθηγητές του Ε. Ε είναι απόφοιτοι των Καλών Τεχνών της Ελλάδας ή του εξωτερικού.

-Πότε γίνονται οι εγγραφές. Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος που ενδιαφέρεται;
-Οι εγγραφές γίνονται από 1-14 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες στο 2410670496. Υπευθυνη η κυρία  Μαρίνα Παπουτσή.

-Ποιο είναι το κόστος της φοίτησης;
-Ή φοίτηση διαρκεί 8 μήνες. Το κόστος είναι 20 ευρώ τον μήνα και βέβαια ισχύουν άλλες τιμές όταν φοιτούν 2 μέλη της ίδιας οικογένειας καθώς επίσης για τριτεκνους και πολύτεκνους.

-Ποια τμήματα λειτουργούν στο ελεύθερο εργαστήρι;
Λειτουργούν τμήματα ζωγραφικής, κεραμικής, χαρακτικής, ψηφιδωτού για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Οι μαθητές του Εργαστηρίου εντάσσονται σε τμήματα με περιορισμένο αριθμό ατόμων για την εύρυθμη λειτουργία της τάξης.

-Τι αποκομίζει το παιδί, ο έφηβος, ο ένηλικας που παρακολουθεί τμήματα του εργαστηρίου;
Στα 30 χρόνια λειτουργίας του περισσότεροι από 10000 μαθητές πέρασαν από τα εργαστήρια. Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών σήμερα είναι πτυχιούχοι της Σχολής Καλών Τεχνών. Απόφοιτοι του Ε.Ε που είτε ασχολούνται επαγγελματικα είτε δίνουν διέξοδο μέσα από την δημιουργία στην καθημερινότητα.
Ο πολιτισμός μέσα από την Τέχνη, ως ανθρώπινη έκφραση δίνει ερεθίσματα, διαμορφώνει αξίες, αναπτύσσει δεξιότητες, αμβλύνει τους ορίζοντες της σκέψης, διαμορφώνει πολίτες με στάση ζωης και αξίες. Ένα φυτώριο παραγωγής και διάχυσης πολιτισμού.

-Σε ποιες εκδηλώσεις συμμετέχει το ελεύθερο εργαστήρι;
Το Ελεύθερο Εργαστήρι της ΔΠΛ-ΜΓΙ Κατσιγρα οργανώνει εκθέσεις, συμμετέχει σε εκδηλώσεις, όπως το φεστιβάλ Πηνειού, χριστουγεννιάτικες και αποκριάτικες δράσεις της πόλης καθώς και συνεργασίες με φορείς πολιτισμού. Συμμετέχει σε πανελληνιους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις.
Την φετινή χρονιά η συνεργασία του Ελεύθερου Εργαστηρίου με το Θεσσαλικο θέατρο -πάνω σε μια ιδέα του Κώστα Τσιανου -ανέδειξε μια εξαιρετική έκθεση που εκτέθηκε στον χώρο του Μυλου παράλληλα με το θεατρικό του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα ψηλά βουνα ».Έργα της έκθεσης κοσμούν τους χώρους του  Αριστέα Γιαννούλης

-Στις 24 Μαΐου ανοίγει η έκθεση των παιδιών. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή.
-Η έκθεση «Τα παιδιά και το μουσείο « στις 24 Μαΐου  στις 7 μ.μ στο αίθριο του 1 ου ορόφου της Δημοτικής Πινακοθηκης  είναι ένα αφιέρωμα στα 30 χρόνια λειτουργίας των εργαστηρίων της Πινακοθηκης. Οι μαθητές προσέγγισαν και εργάστηκαν πάνω στα έργα της μόνιμης συλλογής Κατσιγρα. Απέδωσαν με το δικό τους μοναδικό τρόπο και φαντασία τα έργα. Εικαστικές παρεμβάσεις με έργα μαθητών θα εκτεθούν στον αυλό χώρο της Πινακοθηκης, παράλληλα θα γίνει συγκέντρωση ειδών ζωγραφικής που θα παραδοθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για τα παιδιά των προσφύγων.
Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία


Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου

Για το femalevoice.gr 
Share on Google Plus

About femalevoice.gr

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.