Μουσικα παραμυθια συναισθηματων απο την Λητω Τσακιρη Παπαθανασιου


Τι ρόλο παίζουν τα μουσικά παραμύθια στον ψυχισμό των παιδιών  μας; Πως ξεκλειδώνουν τα παιδικά συναισθήματα & ανοίγουν δρόμους επικοινωνίας που δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε;
Η  παιδαγωγός & συγγραφέας παιδικών μουσικών παραμυθιών κα Λητω Τσακίρη Παπαθανασίου θα  κουβεντιάσει  μαζί μας για τα παιδιά, τα παιδικά συναισθήματα & τον τρυφερό ρόλο των παραμυθιών στη ζωή τους. 

Κυρία Τσακίρη, πως ήρθε η συγγραφή στη ζωή σας; 

Η συγγραφή πρόεκυψε από μια  εσωτερική μου ανάγκη έκφρασης, είναι  ένας δυναμικός τρόπος επικοινωνίας, τα γραπτά μένουν , ενώ τα λόγια τρέχουν σαν νερό & χάνονται. Γράφω όταν μια κρυμμένη δύναμη , με  οδηγεί να αποδώσω στο γραπτό αυτά που με απασχολούν & με προβληματίζουν. Τα βιβλία μου  πρόεκυψαν σαν υλικό από  μια έντονη  ανάγκη  για μοίρασμα  με τους ανθρώπους μου, τους μαθητές μου & τους γονείς τους. Τότε είχα τη τύχη να γνωριστώ με την εκδότρια του βιβλίο - ΔΙΑΠΛΟΥΣ  ή οποία με παροτρύνε να συνεργαστούμε. Πάντα  με θυμάμαι να γραφώ τις σκέψεις μου σε ένα  χαρτί, & αυτό  για μεγάλη χρονική περίοδο της ζωής μου γίνονταν επαγγελματικά, αφού  ως σπουδάστρια της Προσχολικής έγραφα παράλληλα σλόγκαν για το ραδιόφωνο, λίγο αργότερα  κείμενα παρουσιάσεων εκπομπών μου στο Ραδιοφωνικό σταθμό της ΔΕΘ, το θρυλικό Ράδιο 105,  κείμενα για τα  promotion  των πελατών μου στη διαφημιστική & παρουσιάσεις  για τα σαλόνια μόδας που είχα στο περιοδικό Elle.Σήμερα θεωρώ ευλογία την επικοινωνία μέσω των παιδικών μου βιβλίων,  με το ευρύ κοινό, κάθε μέρα μαθαίνω από τους αναγνώστες μου & παλεύω να γίνομαι καλύτερη για να μη προδώσω την εμπιστοσύνη τους. 

Υπάρχει κάποιο από τα βιβλία σας που αγαπάτε περισσότερο; 

Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα από τα βιβλία μου. Το καθένα τους κρύβει στιγμές & συναισθήματα μου. Τα 4 Μουσικά μου Παραμύθια Συναισθημάτων,  βλέπω με χαρά πως λειτουργούν  λυτρωτικά στον ψυχισμό των περισσοτέρων μεγάλων & μικρών αναγνωστών μου κάτι που το αντιλαμβάνομαι  στις  παρουσιάσεις & τα βιωματικά μου εργαστήρια,. Το κάθε βιβλίο είναι για μένα κατάθεση ψυχής  & μέσα στις σελίδες του κρύβει & ένα κομμάτι της δικής μου ζωής. 

Πόσο σημαντικός είναι ο τίτλος για ένα βιβλίο; Εσείς ξεκινάτε από τον τίτλο και σας οδηγεί στο περιεχόμενο ή το αντίθετο; 

Πότε δεν ξεκίνησα μια ιστορία μου από έναν τίτλο, πάντα με απασχολεί ο στόχος που έχω θέσει στον εαυτό μου, το ταξίδι που κάνω συγγράφοντας το κάθε βιβλίο, που πότε δεν γνωρίζω από πριν τον ακριβή προορισμό παρά μόνο όταν έχει εξ ολοκλήρου τελειώσει. Τότε  μπορώ να σκεφτώ ποιος τίτλος θα εκπροσωπούσε επάξια το κείμενο μου . 

Πόσο χρόνο χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε ένα βιβλίο; 

Εξαρτάται από το είδος του βιβλίου, υπάρχουν μουσικά μου παραμύθια που μου βγήκαν αυτούσια από την αρχή, ακόμη & η μελωδία τους ήρθε αμέσως  στο μυαλό μου καθώς έγραφα τους στίχους . Υπάρχουν άλλα βιβλία που για τη συγγραφή τους  χρειάζομαι να ανατρέξω σε βιβλιογραφία & να κάνω έρευνα, εκεί οι χρόνοι είναι διαφορετικοί. Έχω  επιλέξει να παντρεύω τα κείμενα μου με μουσική, οπότε για το τελικό  αποτέλεσμα του κάθε βιβλίου  χρειάζονται πολλές χρονοώρες , άξιοι συνεργάτες, σύμπνοια απόψεων, υπομονή, επιμονή & μερόνυχτα στο στούντιο.  Αντιλαμβάνεστε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με απλές δουλειές, όσο ανεβάζουμε τον πήχη τόσο περισσότερο κόπο πρέπει να καταβάλουμε για να ολοκληρωθεί ένα μουσικό παιδικό  βιβλίο 

Το παιδικό κοινό είναι δύσκολο; Τι απαιτήσεις έχει; 

Τα παιδιά του σήμερα πρέπει  να έχουν άποψη , να δέχονται πολλαπλά μηνύματα από το ευρύτερο περιβάλλον τους,  όσο περισσότερα τους δίνεις τόσο πιο μπροστά προχωρούν . Από τις δράσεις μας στη φιλαναγνωσία εντοπίζω πως διαβάζοντας τους παραμύθια επιλέγουν με θέρμη  αυτά που είναι  ντυμένα με μουσική , τους μαγεύουν οι νότες & ο έμμετρος λόγος  ενώ παράλληλα  οικειοποιούνται πιο εύκολα τα βιβλία με όμορφη & ξεκάθαρη εικονογράφηση. Στο παιδικό κοινό οφείλουμε όλοι μας να προσφέρουμε πάντα το καλύτερο!!! 

Πόση σημασία δίνετε στο εξώφυλλο ενός βιβλίου; 

Το εξώφυλλο είναι το κλειδί της πρώτης επικοινωνίας με τον αναγνώστη . Θεωρώ ότι πρέπει να μαρτυρά από τη πρώτη ματιά το ύφος  & να μας προϊδεάζει για το τι κρύβουν οι σελίδες του κάθε βιβλίου.

Στου ονείρου μου την άκρη …..φιλιά έχω και αγάπη" θίγεται το θέμα της διαφορετικότητας. Λίγα λόγια για το νέο σας αυτό  βιβλίο.
"
Αυτό το μουσικό βιβλίο είναι ένα βιβλίο υψηλών απαιτήσεων  μας πήρε πάνω από 8μήνες δουλειάς για να ολοκληρωθεί. Έχει ένα ευαίσθητο θέμα, μιλά για την αξία της φιλίας & το σεβασμό στους αδύναμους συνανθρώπους μας, είναι αφιερωμένο σε όλους  όσους έχουν ειδικές δεξιότητες & δεν πρέπει να τους κάνουμε να νιώθουν διαφορετικοί αλλά να τους ενσωματώσουμε & να τους στηρίξουμε μέσα στο κοινωνικό σύνολο  με αγάπη. Η μουσική της Αντωνέλλας Πουλούλη έχει παντρευτεί  υπέροχα με τις εντάσεις & τις ανατροπές στην ιστορία μου, ενώ μέσα στη ροή της τα τραγούδια  αποπνέουν αισιοδοξία & ζωντάνια. Όπως σε  όλα μου τα βιβλία το cd που το συνοδεύει περιέχει & πολύ εκτυπώσιμο υλικό  φιλαναγνωσίας. Το  υλικό αυτό φέρνει το παιδί κοντά με τους μεγάλους ζωγράφους, ενώ  μέσα από μια ιστορική αναδρομή, μας ταξιδεύει στις εικασίες & τους μύθους των λαών για τις πεταλούδες , βοηθά τα παιδιά να αντιληφθούν την αλυσίδα της ζωής, επικοινωνεί τις θέσεις σπουδαίων ανθρώπων για την αξία της φιλίας & έχει όμορφες προτάσεις για ατομικές κατασκευές, έχει ασκήσεις, αντιστοίχισεις & δημιουργικά παιχνίδια γνώσης . Θεωρώ ότι μπορεί να λειτουργήσει ως  ένα εργαλείο βιωματικής εκπαίδευσης για προσχολικά & προσχολικά παιδιά.

Εκτός από πολύ επιτυχημένη συγγραφέας είστε και παιδαγωγός. Διατηρείτε  ένα ιδιωτικό νηπιαγωγείο, το ΛΗΤΏ. Η δουλειά σας πόσο σας βοήθησε να γράψετε για τα παιδιά; 

Όλη μου η ζωή είναι τα παιδιά, δεν θεωρώ τη δουλειά μου επάγγελμα αλλά ένα στοίχημα ζωής , λειτούργημα. Το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής  «ΛΗΤΩ» δουλεύει με το νέο τρόπο εκπαίδευσης του προσχολικού μαθητή. Το παιδί έχει ρόλο ενεργό στην εκπαιδευτική διαδικασία, δουλεύει διαδραστικά & μαθαίνει πειραματιζόμενο μέσα από τις τέχνες. Η εκπαιδευτικός δεν είναι ψηλά αλλά κάτω μαζί με τους μαθητές & όλοι μαζί ενεργά βιώνουμε τα γνωστικά αντικείμενα εργασίας μας. Με θεατρικό παιχνίδι , με δραματοποιήσεις, παραστάσεις, εκδηλώσεις εξωστρέφειας, με χορό, με τη μουσική ενταγμένη στο καθημερινό πρόγραμμα του σχολείου μας , με εικαστική έκφραση, διαδραστικό πίνακα που  επιτρέπει στα παιδιά να συνθέτουν και να δημιουργούν πάνω στα θέματα ημερήσιου ενδιαφέροντος, στο «ΛΗΤΩ» περηφανεύομαι πως  υπάρχουν μαθητές με απαιτήσεις! Σε ότι αφορά τα βιβλία μου θέλω να τονίσω πως η συγγραφή ακολουθεί τη δουλειά & η δουλειά τη συγγραφή μου αυτά είναι αλληλένδετα, γράφω μαζί με τα παιδιά, για τα παιδιά. 

Πώς μπορεί μια νηπιαγωγός να χρησιμοποιήσει στην τάξη της τα βιβλία σας; 

Τα βιβλία μου δουλεύονται με μεγάλη αποδοχή πανελλαδικά από συναδέλφους Νηπιαγωγείων & Δημοτικών Σχολείων στα πλαίσια Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας του ΥΠΠΕΘ. Στα πλαίσια της βιωματικής μάθησης  τα βιβλία αυτά  προσφέρουν προτάσεις που κάνουν το μικρό μαθητή να προβληματίζεται δημιουργικά, να συνεργάζεται & να μαθαίνει τραγουδώντας, δραματοποιώντας  & χορεύοντας. Πιστεύω πως πρέπει να ξεφύγουμε από τις πεπατημένες & να επικοινωνήσουμε με τους μαθητές μας, χαρίζοντας τους τη γνώση με τρόπους εναλλακτικούς & τότε τα παιδιά μας θα λατρέψουν το σχολείο & η μάθηση θα γίνει παιχνίδι & χαρά! 

Υπάρχουν βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από μια σχολική αίθουσα; 

Θεωρώ ότι  καλά λογοτεχνικά βιβλία & παραμύθια πρέπει να υπάρχουν σε όλα τα σχολεία & να φτάνουν στα χέρια των παιδιών μας από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους & φυσικά της οργανωμένης εκπαίδευσης τους. Προτείνω τα μουσικά παραμύθια γιατί τα παιδιά μας δουλεύοντας με αυτά  οικειοποιούνται  τον έμμετρο λόγο,  μαθαίνουν  νέες εκφράσεις & έννοιες, ενεργοποιούν  τον εγκέφαλο τους, ξεπερνούν τους φόβους τους,  μαθαίνουν να μοιράζονται ενώ μπορούν εύκολα να τα δραματοποιήσουν. 

Με τι κριτήρια πρέπει οι ενήλικες να επιλέγουν βιβλία για τα παιδιά; 

Να μην επηρεάζονται από τις διαφημίσεις  εμπορικών βιβλίων, να διαβάζουν πρώτα οι ίδιοι αυτό που θα προσφέρουν στο παιδί τους, να το χαρίζουν μόνο όταν αισθανθούν πως έχει κάτι να πει. Να διεκδικούν την ποιότητα που θα προάγει τη φιλαναγνωσία σε όλη τη ζωή των παιδιών τους . Θα πρέπει να προσέχουν ώστε η  εικονογράφηση  των βιβλίων για παιδιά που επιλέγουν  να είναι ξεκάθαρη, να μην μπερδεύει, ώστε να  διαμορφώσει σιγά σιγά ένα όμορφο εικαστικό αισθητήριο στα  παιδιά  τους. 

Το σχολείο σας βραβεύτηκε από το Υπουργείο Παιδείας για την προσφορά του στους πρόσφυγες. Πως αισθανθήκατε; 

Ήταν μεγάλη τιμή για το Σχολείο μου & για μένα προσωπικά αυτή επιβράβευση μας. Ομολογώ πως δεν την περίμενα & ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν το έμαθα. Θέλω να σας πω ότι όλη η ομάδα των εκπαιδευτικών του «ΛΗΤΩ» δουλέψαμε με μεράκι & αγάπη αυτό το δικό μας Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας του ΥΠΠΕΘ με τίτλο «ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΡΙΝΗΚΟ ΧΩΡΙΣ ΒΙΑ & ΡΑΤΣΙΣΜΟ» Δημιουργήσαμε το δικό μας τραγούδι , επιτραπέζιο αντιρατσιστικό παιχνίδι,  κάναμε δράσεις εξωστρέφειας,  δημιουργήσαμε εικαστικά για το πώς αντιλαμβάνονται τα παιδιά την έννοια του ρατσισμού & τα εκθέσαμε στο φουαγέ του θεάτρου ΟΥΗΛ & στη Δημοτική Πινακοθήκη, ανεβήκαμε επί σκηνής  συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης & του ΟΚΑΝΑ στην Κεντρική Πλατεία Λάρισας & στο Δημοτικό Ωδείο, προσφέραμε τρόφιμα & μπήκαμε στη θέση του αδύναμου  μικρού παιδιού που σήμερα έχει την ανάγκη μας 

Πόσο δύσκολο είναι στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε να μεταφέρετε το κοινό σας σε παραμυθένιους τόπους; 

Όλοι μέσα μας κρύβουμε ένα παιδί, εγώ βλέπω πως ο κόσμος δίψα να ξεφύγει  λίγο από τα πρέπει, της αμείλικτης καθημερινότητας που βιώνουμε . Το ενήλικο κοινό μου διεκδικεί και αυτό την εκτόνωση & τη χαλάρωση. Έρχονται να φέρουν τα παιδιά τους στις παρουσιάσεις μου & αν αφεθούν λίγο τελικά καταλήγουν να  συμμετέχουν ενεργά,  να  τραγουδούν & οι ίδιοι ενώ  απελευθερώνονται, γίνονται & πάλι παιδιά & βιώνουν τις ιστορίες μου. 

Οι παρουσιάσεις των βιβλίων σας έχουν πολύ μεγάλη επιτυχία. Πως νιώθετε όταν εισπράττετε τόση αγάπη; 

Η αποδοχή & η επικοινωνία με το κοινό είναι η κινητήριος δύναμη μου, τα παιδικά χαμόγελα, οι ανοιχτές αγκαλιές  & οι γονείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας που με προσκαλούν &  με επιβραβεύουν ρωτώντας  όλο χαρά ποιό θα είναι το επόμενο μου συγγραφικό βήμα  με ωθούν να συνεχίσω με την ίδια θέρμη. 

Μια φράση που σας αντιπροσωπεύει. 

Το προσωπικό μου απόφθεγμα είναι :  « Ζω ανακαλύπτοντας καθημερινά, το νόημα και το σκοπό της ζωής μου. Σέβομαι τις στιγμές μου & προχωρώ μόνο μπροστά»
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.