Ωρα μηχανογραφικου! Ο δρομος προς την επιτυχια...


Τα αποτελέσματα των Πανελληνίων εξετάσεων έχουν ήδη ανακοινωθεί, ωστόσο οι τελειόφοιτοι μαθητές και μελλοντικοί φοιτητές παρουσιάζονται προβληματισμένοι, καθώς καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις, καθοριστικές για την πορεία τους μετέπειτα.

Εξάλλου πολλά παιδιά θεωρούν, πλέον, ότι το μεγαλύτερο άγχος, η μεγαλύτερη αγωνία και η μεγαλύτερη ψυχοσωματική κούραση έχουν φτάσει στο τέλος τους. Ωστόσο, τώρα πρέπει να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό τους δελτίο, διαθέτοντας αυτογνωσία το οποίο θα αποτελέσει και το εισιτήριο για την είσοδό τους σε ανώτατα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα(ΑΕΙ και ΤΕΙ).

Σε αυτήν τη φάση δεν πρέπει να ''παραδώσουν τα όπλα'' αλλά θα πρέπει η επιλογή τους να είναι ελεύθερη και σύμφωνα με τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τις δυνατότητες και τις επιθυμίες του υποψηφίου. Επίσης, και το σχολείο με την σωστή ενημέρωση μπορεί να ''φωτίσει'' το νέο για την σωστή και ελεύθερη επιλογή. 'Ώριμο από την μεριά τους θα ήταν να εξετάσουν επιμελώς τις σχολές για τις οποίες ενδιαφέρονται, να τις κατατάξουν στην αρεστή γι' αυτούς σειρά και στο τέλος να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο με δευτερεύοντες σχολές ώστε να υπάρχουν αρκετές σ' αυτό και να μην τεθεί θέμα μη ένταξης σε κάποιο Πανεπιστημιακό ή Τεχνολογικό Ίδρυμα.

Επίσης σημαντικό κριτήριο επιλογής της σχολής θα πρέπει να είναι η επαγγελματική σταδιοδρομία του παιδιού και όχι η επιλογή της σχολής με γνώμονα την πόλη και τη φοιτητική ζωή σ' αυτήν.


Τέλος, όποια και να είναι η απόφαση του παιδιού και τα ''θέλω'' του σχετικά με την σχολή που θα επιλέξει, ο γονιός οφείλει να είναι αρωγός σε όλη αυτή τη διαδικασία και να προσπαθήσει μαζί με το παιδί για την καλύτερη επιλογή που θα φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Καλό θα ήταν οι γονείς να αφήσουν το παιδί να επιλέξει μόνο του αυτό που πραγματικά θέλει
και όσο είναι δυνατό να απουσιάζουν τα στερεότυπα και οι  προκαταλήψεις
όσον αφορά την επιλογή σχολής. Επιπλέον, οι φωνές, το άγχος και οι υστερίες δεν φέρουν κανένα αποτέλεσμα. Το κομμάτι της δήλωσης σχολών θέλει ιδιαίτερη προσοχή, ηρεμία και έρευνα. Το καλύτερο θα ήταν να συμπίπτει απόλυτα η σχολή με το επαγγελματικό μέλλον του ανθρώπου, γιατί άλλωστε αυτός είναι και ο σκοπός της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παρόλο αυτά, δεν χρειάζεται πανικός, καθώς βλέπουμε καθημερινά την εξέλιξη των πραγμάτων και δυστυχώς ή ευτυχώς πρέπει να προσαρμοζόμαστε κατάλληλα.

Γονείς και παιδιά μπορούν για οποιαδήποτε απορία ή συμβουλή να απευθυνθούν στο ΚΕΣΥΠ (Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), για να ενημερωθούν στο συγκεκριμένο θέμα.

Καλή επιτυχία! Καλές σπουδές!

Φράγκου Ευαγγελία-Θεούλη Ειρήνη, συντάκτριες του femalevoice.gr


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.