Αννα Βαγενα "Η Λωξανδρα για μένα είναι η χαρά της ζωής "

Μια χαρισματική παρουσία της ελληνικής θεατρικής σκηνής μας κάνει την τιμή να φιλοξενηθεί στο femalevoice.gr. Η αγαπημένη μας Άννα Βαγενά μας μιλά για την Λωξανδρα με τον γνωστό πληθωρικό και γενναιόδωρο τρόπο  της.

-Κυρία Βαγενά, πως σας γεννήθηκε η ιδέα για θεατρική διασκευή της Λωξανδρας;

Ξαναδιαβάζοντας μετά από χρόνια τη Λωξάντρα, είδα ότι μου ταιριάζει απόλυτα η ιδιοσυγκρασία της. Είναι μια ηρωίδα, που αγάπησα και αγαπώ ιδιαίτερα.

Έχετε σκηνοθετήσει κιόλας την παράσταση. Ποιες δυσκολίες συναντήσατε;


Επειδή έχω σκηνοθετήσει αρκετές παραστάσεις, στις οποίες ερμηνεύω κιόλας τον βασικό ρόλο, έχω αποκτήσει πλέον την πείρα για να ανταποκρίνομαι στις όποιες δυσκολίες αυτού του εγχειρήματος.

Τι είναι αυτό που κάνει το βιβλίο της Μαρίας Ιορδανίδου επίκαιρο;


Τη Λωξανδρα την κάνουν επίκαιρη οι αξίες της ζωής για τις οποίες μιλάει: η χαρά της ζωής, της οικογένειας, του σπιτιού, της συντροφιάς. Αξίες και έννοιες, που ήταν και είναι οι σταθερές για τον άνθρωπο σε κάθε εποχή, αυτά χρειάζεται κανείς για να ζήσει μια ισορροπημένη ζωή.

Το κοινό πώς σας υποδέχτηκε ως Λωξανδρα;

Το κοινό από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τη Λωξάντρα και εμένα με μεγάλη αγάπη και αποδοχή.

Είναι ένας μονόλογος 2,5 ωρών στη σκηνή. Τι αποθέματα ψυχής θέλει;

Είναι πράγματι ένας μονόλογος διάρκειας δυόμιση ωρών. Χρειάζεται και αποθέματα ψυχής, αλλά και φυσικής αντοχής. Ευτυχώς, φαίνεται ότι διαθέτω και τα δύο ακόμα.

Η Λωξανδρα είναι γυναίκα -σύμβολο. Για σας τι σημαίνει Λωξανδρα;

Για εμένα η Λωξανδρα σημαίνει τη χαρά της ζωής, τη δύναμη, το κέφι, τη αισιοδοξία, το “Δόξα τω Θεώ” για όσα όμορφα η ζωή μας προσφέρει, αλλά και “τα πάντα εν σοφία εποίησε” για τα δύσκολα.

Η παράσταση απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις, γεύσεις και μυρωδιές από την πολίτικη κουζίνα αλλά και υπέροχες μελωδίες. Πείτε μας λίγα λόγια για την μουσική;

Τη μουσική επιμέλεια της παράστασης έχει κάνει ο καθηγητής Πανεπιστημίου, μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, παλιός συνεργάτης (μαζί είχαμε κάνει την παράσταση της “Αγγελας Παπάζογλου”), που είναι νομίζω το πιο κατάλληλο πρόσωπο για αυτού του είδους τις παραστάσεις.

Μαζί με την ηρωίδα σας αλλάζετε σπίτια, τριγυρίζετε στην Πόλη. Είναι διάχυτη η λατρεία σας στην Κωνσταντινούπολη. Έτσι δεν είναι;

Πράγματι, σωστά το λέτε, λατρεύω την Κωνσταντινούπολη, νομίζω ότι είναι ίσως η ωραιότερη πόλη στον κόσμο, εκεί όπου η Δύση συναντάει την Ανατολή.

Όταν σας παρακολουθούσα μου γεννήθηκε η αίσθηση ότι η Λωξανδρα θα γίνει η νέα Αγγέλα Παπάζογλου για σας. Έχω δίκιο;

Δεν ξέρω αν από άποψη επιτυχίας γίνει νέα “Αγγέλα Παπάζογλου” η “Λωξάντρα”, αλλά μέσα στη ψυχή μου έχει ήδη μία τεράστια θέση, όπως και η Αγγέλα.

Χαρακτηρίστε μου με πέντε επίθετα την Άννα Βαγενά.


Παρορμητική, ευαίσθητη, εργατική, δίκαιη και ολίγον νευρική.

Ποια είναι η έκφραση που σας αντιπροσωπεύει; Είστε αισιόδοξο άτομο;


“Έχει ο Θεός”είναι  η αγαπημένη μου έκφραση.    Νομίζω πως ναι, είμαι αισιόδοξο άτομο.


Πριν από δυο μήνες στο Μουσικό σχολείο Λάρισας βραβευθήκατε για την προσφορά σας.Σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο τραγουδήσατε αγκαλιά με τα παιδιά και καταχειροκροτηθηκατε.Πως νιώθετε που είστε πρότυπο για την νέα γενιά;

Αν, όπως λέτε, είμαι πρότυπο για τη νέα γενιά, αυτό είναι μια τεράστια ευθύνη για εμένα, στην οποία ελπίζω να μπορέσω να ανταποκριθώ.

Γέννημα θρέμμα Λαρισαία. Πώς βλέπετε την Λάρισα σήμερα; Το λαρισαϊκό κοινό έχει θεατρική παιδεία;

Η Λάρισα ήταν και είναι για εμένα η πόλη που γεννήθηκα, η γειτονιά μου, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου. Σίγουρα, μέσα στα χρόνια που πέρασαν, έχει αλλάξει όψη, έχει γίνει μια μεγαλούπολη. Νομίζω ότι είναι μία ιδιαίτερα ζωντανή και δυναμική πόλη. Όπως και να 'ναι, εγώ την αγαπώ.
Το λαρισαϊκό κοινό έχει θεατρική παιδεία, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του, γιατί εδώ και πολλά χρόνια έχει παρακολουθήσει πολύ σημαντικές παραστάσεις από το Θεσσαλικό Θέατρο.
Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία σας στο femalevoice.gr

Κυρία Άννα Βαγενά ήταν μεγάλη μου τιμή να συνομιλήσω μαζί σας.

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.