Γιατι και ο σκυλος χρειαζεται το κουρεμα του...Πότε και γιατί χρειάζεται ο σκύλος κούρεμα;

Συνήθως το καλοκαίρι που κάνει ζέστη, είναι η κατάλληλη εποχή για το κούρεμα του σκύλου σας. Οι τρίχες εξασθενούν και πέφτουν και αυτό έως ένα σημείο είναι φυσιολογικό ανάλογα με τη ράτσα του.
Βέβαια σπουδαίο ρόλο για τη μείωση της τριχόπτωσης παίζει η κατάλληλη και ισορροπημένη διατροφή του σκύλου. Κάποιες ράτσες σκύλων έχουν μακριές τρίχες ή σγουρές. Επίσης το τρίχωμα δημιουργεί κόμπους και δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να βρούμε λύση σε αυτό το πρόβλημα. Τα σκυλιά έχουν ανάγκη από κούρεμα για να νιώθουν καλύτερα όταν έχει ζέστη και για να μην κομπιάζει η τρίχα τους. Εκτός από ανάγκη είναι και καλαισθησία να είναι κουρεμένα και φροντισμένα. Ένα ωραίο κούρεμα κάνει το σκύλο ευτυχισμένο, χαρούμενο, φροντισμένο.Ποια η ευθύνη μας στο θέμα της τριχόπτωσης του σκύλου ;

Ευθύνη μεγάλη για την τριχόπτωση του σκύλου έχουμε εμείς οι άνθρωποι που επεμβαίνουμε με τα γούστα μας στον τρόπο ζωής κάθε ράτσας σκύλου. Η κάθε ράτσα έχει το δικό της DNA και έχει εγκλιματιστεί σε ένα ανάλογο κλίμα από αρχαιοτάτων χρόνων.
Εκτός τούτου οι άνθρωποι επεμβαίνουν και σε θέματα επιλεκτικής διασταύρωσης κ. λ. π. Πως μπορεί να προσαρμοστεί στις δικές μας κλιματολογικές συνθήκες για παράδειγμα ένα αρκτικό Husky , ή ένα σκυλί της ερήμου όπως το Afghan Hound σκύλοι που έχει μάθει σε θερμοκρασίες διαφορετικές; Εκτός τούτου για καλύψουμε τα δικά μας συναισθηματικά και ψυχολογικά κενά κλείσαμε τα ζώα μέσα σε διαμερίσματα με θέρμανση και κλιματισμό, με τεχνητό φωτισμό και ο οργανισμός τους έχει πάθει μπλακ άουτ. Ο σκύλος δεν ξέρει πότε είναι χειμώνας, πότε άνοιξη, πότε αλλάζει η εποχή αφού φροντίζουμε να διατηρείται σταθερή θερμοκρασία πάντα. Επόμενο είναι να έχουν περισσότερη τριχόπτωση, οι ράτσες σκύλων που έχουν ευαισθησία σε αυτό το θέμα.Είμαι σε δίλλημα. Να κουρέψω το σκύλο μου ή όχι;

Φροντίστε να μάθετε όσα πιο πολλά μπορείτε για τη ράτσα του σκύλου που αποκτήσατε. Ενημερωθείτε και από τον κτηνίατρο σας σχετικά με το θέμα.
Οι ράτσες των σκύλων με το διπλό στρώμα τριχώματος δεν πρέπει να κουρεύονται. Το διπλό στρώμα προστατεύει το καλοκαίρι και το χειμώνα το σκύλο από τη ζέστη και το κρύο. Λειτουργεί σαν μονωτικό.

Αν κάνω το λάθος και κουρέψω το σκύλο μου παρόλο που έχει διπλό στρώμα τριχώματος, θα έχει κάποια επιβάρυνση η υγεία του;

Η υγεία του δε θα έχει επιβάρυνση. Το τρίχωμα όμως μπορεί να καταστραφεί και να μην το προστατεύει από τις διαφορές της θερμοκρασίας το χειμώνα, επίσης μπορεί να λεπτύνει η τρίχα.


 Τι υλικά χρειάζομαι για τον καλλωπισμό του σκύλου μου;

ü  Σαμπουάν με ουδέτερο PH για σκύλους,
ü  μαλακτικό( για τις μακρύτριχες ράτσες),
ü  λεκάνη με νερό,
ü  πετσέτες,
ü  χτένες και βούρτσες κατάλληλες για τη ράτσα του.


Κουρεύονται όλες οι ράτσες σκύλων;

Κάποιοι υποστηρίζουν ναι και κάποιοι άλλοι όχι. Κάποιοι θεωρούν ότι το καλοκαίρι που έχει ζέστη καλό είναι να κουρεύονται όλοι οι σκύλοι, γιατί το τρίχωμα προκαλεί δυσφορία και με το κούρεμα αισθάνονται περισσότερη δροσιά.

Αντίθετα κάποιοι άλλοι πιστεύουν, ότι καταδικάζεται δια ροπάλου το κούρεμα στις ράτσες που έχουν διπλό στρώμα τριχώματος, γιατί λειτουργεί μονωτικά και προστατεύει από τη ζέστη το καλοκαίρι και το κρύο το χειμώνα. Με το κούρεμα καταστρέφεται το διπλό στρώμα τριχώματος και γίνεται μετά πιο μαλακό και λεπτό το τρίχωμα.

Τα ανοιχτόχρωμα σκυλιά συνήθως ή με ροζ δέρμα, που εκτίθενται στον ήλιο αρκετές ώρες, χρειάζονται οπωσδήποτε αντηλιακό, αν κουρευτούν βαθιά-πράγμα που δεν ενδείκνυται- γιατί κινδυνεύουν από εγκαύματα.
Τι χρειάζομαι για να κάνω μόνος μου το κούρεμα του σκύλου;

ü  Ψαλίδι
ü  Χτένι
ü  Βούρτσα
ü  Μηχανή κουρέματος
ü  Τσιμπιδάκια
ü  Κορδέλες, φιόγκους

ΠΗΓΗ: petzoo.gr
Share on Google Plus

About eirhnh theoulh

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.