ΜΑΚΗΣ ΡΟΥΣΟΜΑΝΗΣ "Βρισκω λυτρωση γραφοντας "

Συνέντευξη του συγγραφέα στη Βασιλική Παπαθανασίου
   Είστε ένας άνθρωπος πολυτάλαντος πώς προέκυψε η συγγραφή στη ζωή σας
-Το ταλέντο δεν είναι κάτι που προκύπτει είναι κάτι που το έχει ο άνθρωπος, απλά χρειάζεται χρόνος για να το ανακάλυψει. Η συγγραφή στη ζωή μου προέκυψε ξαφνικά κάποιο βράδυ στο σπίτι. Εκατσα στον υπολογιστή και ξεκίνησα να γράφω.
Θεωρώ  ότι είναι ένα ταλέντο που το είχα, απλά άργησα να το ανακαλύψω. Να σκεφτείς ότι τώρα στις παρουσιάσεις μου έρχονται δάσκαλοι μου από το δημοτικό και μου δείχνουν έκθεσεις μου, που όλα αυτά τα χρόνια είχαν κρατήσει από το τμήμα μου. Αυτό σημαίνει ότι κι από παιδί έγγραφα καλά και είχα το ταλέντο.
 
   Κοιτώντας το βιογραφικό σας βλέπω ότι το επάγγελμά σας, που για μένα είναι λειτουργημα, δεν έχει καμία σχέση με την συγγραφή. Πως τα συνδυάζετε; 
-Το επάγγελμα μου πρέπει να σου πω ότι δε με διάλεξε, αλλά το διάλεξα.Είναι όντως λειτούργημα και χαίρομαι που είμαι σε ένα ευαισθητο χώρο που μπορώ να προσφέρω στον άνθρωπο. Αγαπώ τους ανθρώπους. Η συγγραφή κατά την δική μου άποψη είναι κι αυτή λειτούργημα...μπορείς και προσφέρεις απλόχερα στο μυαλό και στις ζωές των αναγνωστών σου. Μπορει ο άνθρωπος να γίνει καλύτερος με την ανάγνωση.
   Στην καθημερινότητά σας πώς είστε; Με τι άλλο ασχολείστε ;
-Στην καθημερινότητά μου είμαι όπως όλοι οι άνθρωποι, είμαι γεμάτος προβλήματα, ανησυχίες, ανασφάλειες και προσπαθώ μέσω της γραφής να απαλλαγώ από όλα αυτά. Βρίσκω λύτρωση γράφοντας ένα βιβλίο. Ειναι η αγαπημένη μου ασχολία.Παράλληλα όμως ασχολούμαι και με διάφορα άλλα πράγματα όπως παραδείγματος χάριν φροντίζοντας τον κήπο του σπιτιού μου καθαρίζοντας το ίδιο μου το σπίτι.Ακούω πολύ μουςική, παίζω με το σκύλο μου. Τα πρωινά θα παρω το ποδήλατο μου και θα κάνω μια βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, κάποια βράδια θα παω σινεμά η σε μια ταβέρνα με καλό φαγητο.Αν και λόγο κρίσης κάποιες συνήθεις ειναι πλέον πολυτέλεια, αλλά...
  Διαβάζετε πολυ; Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφεας; 
-Διαβάζω πάρα πολύ. Αν και τελευταία το έχω παρατήσει, γιατί γράφω....είμαι στη φάση της πηγαίας έμπνευσης και γράφω ταυτόχρονα δύο βιβλία. Ωστόσο πάντα στο κομοδίνο, στην κρεβατοκάμαρά μου υπάρχουν 4-5 βιβλία.Μπορεί και 6!!!
Αγαπημένοι μου ειναι πολλοί, αλλα θα διαλέξω Έλληνες συγγραφείς. Απο τους παλιούς αγαπώ τον Γ. Ξενόπουλο, και απο τους σύγχρονους λατρεύω τη Χ.Δημουλιδου.
  
Υπάρχουν βιβλία δύο κατηγοριών; Εμπορικά και ποιοτικά; Ποια είναι η άποψη σας.
-Όπως και στη μουσική έτσι και στα βιβλία οι αναγνώστες και οι ακροατές κάνουν αυτόν το διαχωρισμό. Εγώ όμως δε συμφωνώ ούτε στη μουσική ούτε και στο βιβλίο. Τι πάει να πει δηλαδή εμπορικό βιβλίο και ποιοτικό; Και ρωτώ:
Αν ένα ποιοτικό "κουλτουριάρικο" βιβλίο πουλήσει τρέλα, αυτόματα αλλάζει κατηγορία και γίνεται εμπορικό;
Ολα τα βιβλία έχουν κάτι να μας προσφέρουν. Απο το αρλεκίν μέχρι την Βίβλο.
 Ο αναγνώστης κρίνει και επιλέγει. Ο συγγραφέας απλά "παραδίδει" την ψυχή του σε κάθε πόνημα του. Εμπορικό ή ποιοτικό, αν θες.

  Αυλος ερωτας τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλιο;Πείτε μας μια περίληψη.
-Ο άυλος έρωτας βασίζεται σε μία ιστορία, εναν αστικό μύθο που είχα ακούσει από παιδί και μου είχε κανει μεγάλη εντύπωση.Ειναι ο μύθος που ακούγεται σε πολλές πόλεις αλλα νομίζω ανήκει στην πόλη της Θεσσαλονικης.Ειναι η ιστορια που μιλά για τον καθηγητή που πηγαίνει σε ενα χορό και που στο δρόμο κοντά σε κάποια νεκροταφεία, συναντά μία όμορφη κοπέλα. Τον συνοδεύει στη δεξίωση αυτή και στο τέλος παίρνουν το δρόμο της επιστροφής. Η κοπέλα στο δρόμο κρυώνει και ζητα το παλτό του.Εκεινος το δίνει και οταν φτάνουν κοντά στα νεκροταφεία ξεχνά να το πάρει πίσω. Την επόμενη ημέρα θέλει να την ξαναδεί και πήγαινε και ρωτά στη γειτονιά.Δίνει τα στοιχεία της και φτάνει στο σπίτι που είναι μία γριά. Χτυπά την πόρτα και η γριά του λέει ότι η κοπέλα που ψάχνει ειναι η κόρης της και ειναι νεκρή εδώ και 10 χρόνια.Στη συνέχεια το πηγαίνει στο νεκροταφείο και πάνω στο μνήμα της κοπέλας υπάρχει το παλτό του. Αυτός είναι ο αστικός μύθος που Ξεκινά την ιστορία του αυλου έρωτα.Εγώ μπαίνω λοιπόν σ' αυτό τον αστικό μύθο και του δίνω συνέχεια.Δηλαδή η ιστορία του βιβλίου μου, ξεκινά μετά από αυτόν τον αστικό μύθο.Ψάχνω να βρω ποια ήταν αυτή κοπέλα; πως πέθανε ;Γιατί συνέβη αυτό;τι απέγιναν ήρωες μετά; Και δίνω απαντήσεις.Το βιβλιο αυτο κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Εξη και το εχει αγαπήσει ο κόσμος.

  Επειδή σας παρακολουθώ ως συγγραφέα και στο πρώτο βιβλίο σας "Σαν να είχε δει φάντασμα" και στο δεύτερο Αυλος ερωτας είναι εκδηλο το μεταφυσικό στοιχείο. Τι σου γέννα την επιθυμία να ασχοληθείς με αυτο;
-Ξέρετε κάτι έχω βαρεθεί να διαβάζω βιβλία με κοινή θεματολογία, βιβλία που είναι προβλέψιμα από τις πρώτες σελίδες.Θέλω πλεον οτι διαβάζω και οτι γράφω, να βασίζεται στον έρωτα και στην αγαπη, αλλά να υπάρχει και κάτι άλλο κάτι το διαφορετικό, το παράξενο, που αυτόματα το καθιστά μυστήριο. Κατι που να θέλει ο αναγνώστης να περάσει στην επόμενη σελίδα και να διαβάσει το βιβλίο μέσα σε πολύ λίγες μέρες για να δει τι συμβαίνει.Ολες μου οι ιστορίες εξελίσσονται με κινηματογραφικούς ρυθμούς. Ειναι βεβαίως και ο θάνατος, ο μόνιμος φόβος μου που υπάρχει σε ολα μου τα βιβλία.

   Λίγα λόγια για το Βιβλίο σας με τα επτά διηγήματα με τίτλο "άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό;"
-Επτά διαφορετικές ιστορίες είναι αυτο το μικρό βιβλίο και 7 διηγήματα που το μόνο κοινό τους είναι ότι ξεκινάνε την παραμονή των Χριστουγέννων και τελειώνουν ανήμερα των Χριστουγέννων.Δηλαδή όλες ιστορίες μου εξελίσσονται μέσα σε μία μέρα.Σε διαφορετκους χρόνους, σε επτά διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας....και το παράξενο αν θέλετε αυτού του βιβλίου είναι ότι φωτίζουν την κακή πλευρά της πιο φωτεινής γιορτής. Οι 7 ιστορίες του δηλαδή δεν έχουν πάντα χαρούμενο Φινάλε.
   Πώς αποφασίσατε να γράψετε και παιδικό βιβλίο; "Ο Μελενιος, το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός" πώς προεκυψε;
-Ειμαι ένας άνθρωπος που θέλω να δοκιμάζομαι σε πολλά πράγματα με  ό,τι και να ασχοληθώ.Μοτό μου είναι πως "δε χάνει κανείς δοκιμάζοντας" έτσι λοιπόν αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το πολύ δύσκολο είδος γραφης που είναι το παιδικό παραμύθι.Και λέω δύσκολο γιατί θα πρέπει μέσα από την ιστορία σου να αγγίξεις παιδικές ψυχές...να τους περάσεις μηνύματα και να κάνεις και την ανατροπή για να πει στο τέλος τα παιδάκι ότι ήταν ένα πολύ ωραίο βιβλιο και θα μείνει στην μνήμη του για πολλα χρόνια.Νομίζω ότι τα κατάφερα φτιάχνοντας αυτό το βιβλίο σε σκίτσα του Νίκου Ραφαηλίδη απο τις εκδόσεις όστρια.Ειμαι πολυ χαρούμενος γιατι το εξώφυλλο το φιλοτέχνησαν μαθητές του ειδικού δημοτικού σχολείου της σχολής τυφλών Θεσσαλονικης Κ.Ε.Α.Τ και τους ευχαριστω πολυ για την μεγάλη τιμή.

   Θα συνεχίσετε με το παιδικό βιβλίο; 
-Αυτό δεν το ξέρω γιατί και αυτά είναι έμπνευση της στιγμής.Δεν προγραμματίζω κάτι και δεν αποκλείω τίποτα. Αν θα υπάρξει κάτι, ενα σημάδι ας πούμε, να μου κάνει κλικ,τοτε θα γράψω και πάλι μια παιδική ιστορια.
  Ποιο κοινό είναι πιο δύσκολο τα παιδιά ή οι ενήλικες;
-Δεν μπορώ να σας απαντήσω σ'αυτό. Τι θα πει δύσκολο κοινό; Δύσκολοι άνθρωποι υπάρχουν που οτι και να κανεις και στην εργασία τους και στην ίδια τους την οικογένεια, θα ειναι δύσκολοι.Ποσο πια αν διαβάσουν ενα βιβλιο ή αν δούνε μια θεατρική παράσταση.Βεβαια στα παιδιά ειναι διαφορετικά.Ειναι αθώα πλάσματα.Εμεις οι μεγάλοι δεν ημαστε.Να είδες απάντησα τελικα. Οι μεγάλοι ημαστε δύσκολοι γενικά.

   Η μουσική είναι καθοριστική στη ζωή σου;
-Βεβαίως. Ανασα μου η μουσική και απαλο αεράκι στη ψυχή μου, μια καλη φωνή.

   Στις παρουσίασεις των βιβλίων σας έρχονται πολλοί επώνυμοι συγγραφείς τραγουδιστές. Πως προέκυψε αυτή η σχέση με τον καλλιτεχνικό χώρο;
-Έτυχε να έχω κάποιους φίλους μέσα στο χώρο τον καλλιτεχνικό κι έτσι γνώρισα πολλούς επώνυμους ανθρώπους, αναγνωρίσιμους.Μουσικους,ηθοποιούς τραγουδιστές,συγγραφείς.Βέβαια είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις επαφές και φιλίες αν θες με αυτούς τους ανθρώπους.Εγώ φαίνεται ότι το 'χω καταφέρει. M αγαπούνε,με εκτιμούν και με τιμούν σε κάθε παρουσίαση μου και είναι παρόντες. Γενικα ειμαι αγαπητός άνθρωπος.Αληθινος και ξεκάθαρος με όλους.

   Στην χώρα μας βιώνουμε δύσκολες καταστάσεις. Πιστεύετε ότι θα βγούμε από την τωρινή κατασταση;
-Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας μου, αλλά και πως να είμαι βλέποντας  όλα αυτά που συμβαίνουν. Ακούμε για ανθρώπους που χάνουν τις δουλειές τους, ανθρώπους που αυτοκτονούν,συνανθρώπους μας που δεν έχουν να φάνε. Το μέλλον μας, η νέα γενιά να ξενιτεύεται !!! Πως μπορεί να ξεπεραστεί μία τέτοια κατάσταση, αναρωτιέμαι. Ποιος θα χτίσει το μέλλον της πατρίδας μας...

    Τι άλλο είδος συγγραφής να περιμένουμε από σας;Εμένα θα μου άρεσε να σας δω σε ένα θεατρικό έργο ή σε ένα σενάριο για ταινια.
-Δεν ξέρω αν θα γράψω ένα θεατρικό έργο ή κάποιο σενάριο...αν θα δώσει ο θεός την έμπνευση για κατι τέτοιο.Θεωρω όμως πολυ δυσκολο να γράψω εγω ενα σενάριο.Αλλα ποτε δε ξέρεις.Πιο παλιά έλεγα πως το διήγημα ειναι το πιο δυσκολο τεχνικά, αφού μεσα σε λίγες σελίδες πρεπει να πεις μια ολοκληρωμένη ιστορια, με αρχή μέση και ανατρεπτικό Φινάλε.Το κατάφερα όμως και το έκανα και στις 7 ιστοριες μου.Σεναριο θελω πολυ να γράψω αλλα μου φαινεται ακατόρθωτο για την ώρα. Τωρα γράφω δύο μυθιστορήματα ενηλίκων. Το ένα εξελίσσεται στην Ρουμανία και το άλλο είναι μία ιστορία στους Αγίους τόπους του Ισραήλ, στην Αγία γη.

   Τι θα ειναι το νεο βιβλίο σας και ποτε θα κυκλοφορησει;
-Το νέο μου βιβλίο θα κυκλοφορήσει τέλη του χρόνου και αρχές του 2017.
Η Ιστορία του θα εξελίσσεται στην αρχαία Περγάμο της ελληνιστικής εποχής αλλά και στην Σμύρνη και στην Αθήνα του 2014. Μία ερωτική ιστορία με πολυ πάθος,έρωτα και αγαπης θα είναι, αλλά θα υπάρχει και αυτό το παράξενο, αυτό το μυστήριο αυτό το μεταφυσικό αν θες που εχεις διακρίνει.

   Πως θα σας βρει το Καλοκαίρι; Θα κάνετε διακοπές;
-Στις μέρες μας οι διακοπές λόγω της κρίσης ειναι δύσκολη απόλαυση, αλλα θα προσπαθήσω όμως να ξεκλέψω χρόνο, να μαζέψω χρήματα και να πάω μία βδομάδα κάπου για ξεκουραση και για εμπνευςη. Υγεια να εχουμε και ολα έρχονται. Τα Σαββατοκύριακα ωστόσο θα έρχομαι εκεί στα μέρη σας, κοντά στους Νέους πόρους της Πιερίας και στα Μεσάγγαλα.Κάνω βουτιές στην παραλία Καστρί-Λουτρό Λάρισας, που αγαπω πολύ.

   Μια φράση που σας χαρακτηρίζει για τον επίλογο της κουβέντας μας.
-Δεν θα ήταν μία φράση...θα είναι κάποιες λέξεις που εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους. Να έχουμε υγεία, αγάπη, γαλήνη, αρμονία και φως.
Σας ευχαριστώ πολύ

-Εγώ σας ευχαριστώ πολύ εσάς και όλους τους συντελεστές*
*Πληροφορίες:
Η φωτογράφηση του Μάκη Ρουσομάνη έγινε στην παραλία του οικισμού
Καστρί-Λουτρό Λάρισας.
Συνέντευξη: Βασιλική Παπαθανασίου
Φωτογραφία: Γιώργος Κοτασίδης
Make up Artist: Μαρίνα Ζαφείρη
Παραγωγή: LPP
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.