"Να κρατας πάντα ενα μυστικο για τον εαυτο σου."Κωστας Κρομμυδας

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Κρομμυδα στη Λάρισα η συντάκτρια του περιοδικού Βασιλική Παπαθανασίου συζήτησε μαζί του για το νέο του βιβλίο ,τους ήρωες του και τον κόσμο της αρχαιολογίας καθώς και της αρχαίας θρησκείας που μοιάζουν να είναι οι σιωπηλοί πρωταγωνιστές της Ουρανοεσσας.

-Κύριε Κρομμυδα σας καλωσορίζουμε στη Λάρισα, σε έναν πολύ όμορφο χώρο δίπλα στο αρχαίο θέατρο.
- Καλώς σας βρήκα και σας ευχαριστώ πολύ

-Ο κόσμος της Λάρισας σας αγαπά πολύ. Όλες οι παρουσιάσεις βιβλίων σας είναι ιδιαίτερα πετυχημένες.
-Και εγώ αγαπώ πολύ την Λάρισα. Είμαι Τρικαλινός και στη Λάρισα ζει η αδερφή  μου και πολλοί συγγενείς μου.Είναι ενας αγαπημένος τόπος.

-Η Ουρανοεσσα είναι το τέταρτο βιβλίο σας. Και για μένα το πιο άρτιο συγγραφικά. Με άγγιξε.
-Για μένα είναι σημαντικό να γίνεσαι καλύτερος γράφοντας .Να μην μένεις στάσιμος.

-Έχετε πετύχει το απόλυτο, να γίνεστε κάθε χρόνο και καλύτερος
-Το επιδιώκω αυτό. Δεν γίνεται τυχαία.

-Από πού εμπνέεστε;
-Από πολλά μικρά καθημερινά πράγματα,  ένα λουλούδι, μια μουσική, μια σκέψη, ένα ταξίδι, μια ιστορία.

-Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας σας είναι αρχαιολόγοι. Διαβάζοντας το βιβλίο σας διαπιστώνει κάνεις ότι έχετε πολλές γνώσεις αρχαιολογίας μελετησατε  ιδιαίτερα την  ιστορία του νησιού;
-Ναι .Μίλαγα ταυτόχρονα με τρεις αρχαιολόγους για να μπορώ να έχω τεκμηριωμένη άποψη. Για να μπορέσω να γράψω για λεπτομέρειες που αφορούν το βιβλίο. Βασική μου έμπνευση ήταν ένα μεγάλο κομμάτι της  ζωής του αρχαιολόγου Ανδρέα Βαβριτσα που πέθανε πλήρης ημερών πριν λίγα χρόνια. Είναι πραγματική ιστορία ως ένα σημείο.

- Σαμοθράκη. Γιατί  επιλέξατε το απομακρυσμένο  νησί του Βόρειου Αιγαίου για να ξεκινήσετε την πλοκή της Ουρανοεσσας;
-Γιατί το αγαπώ πολύ αυτό το νησί. Όμορφος τόπος. Απαράμιλλη ομορφιά που σε εμπνέει. Η Σαμοθράκη είναι μια από τις μητέρες όλων αυτών των μυστηριακή τόπων. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Είναι εντολή των Καβείρων να σου εξωτερικευει στο μέγιστο ότι έχεις μέσα σου, λέει ένας μύθος.

-Ο αγαπημένος σας συγγραφέας;
-Ο Μπόρχες.

-  Η αγαπημένη σας φράση του βιβλίου;
-Να κρατάς πάντα ένα μυστικό για τον εαυτό σου.Κατι που μόνο εσύ θα γνωρίζεις και κάνεις άλλος .

-Έχετε μυστικά;
-Βέβαια  πολλά.

- Σήμερα με τις τόσες δυσκολίες οι Έλληνες διαβάζουν ή το βιβλίο  δεν πουλάει και τόσο πολύ;
-Πάντα ο κόσμος θα διαβάζει. Απλά τώρα δανείζονται, ανταλλάσσουν βιβλία. Αγοράζουν λιγότερα αλλά βρίσκουν τον δρόμο τους με τα βιβλία οι αναγνώστες.

-Στο πρώτο σας βιβλίο είδαμε ότι έχετε ιδιαίτερες ευαισθησίες απέναντι στα παιδιά. Ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος των γονιών για να μάθει το παιδί να διαβάζει;
-Να είναι δίπλα του να το διαβάζει, να του μιλάει, να το ακούει. Να του διαβάζει παραμύθια να το κάνει το παιδί έναν καλό αναγνώστη που θα αγαπήσει το βιβλίο .Πρέπει να εκπαιδεύουμε νέους αναγνώστες.

-Θα γράφατε πότε παιδικό βιβλίο;
Όχι. Δεν το έχω σκεφτεί. Μ αρέσει πολύ αυτό το είδος που γράφω. Ασχολείται άλλωστε η γυναίκα μου με το παιδικό βιβλίο με μεγάλη επιτυχία.

-Λίγα λόγια για το βιβλίο;
-Οι πρωταγωνιστές του βιβλίου μου είναι εμπνευσμένοι από αληθινούς χαρακτήρες. Ο καθένας υπερασπίζεται τα πιστεύω του, τα πάθη του με όλο του το είναι. Όπως και στη ζωή δίνουν αγώνα να ημερέψουν τις φοβίες τους.Να μπορέσουν να ζουν με αυτές.

-Σας ευχαριστώ πολύ και καλοτάξιδό το νέο σας βιβλίο
-Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία .

Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.