Η Λενα Μαντα αποκαλυπτεται στο femalevoice.gr

Η δημοφιλής συγγραφέας Λένα Μαντα στο femalevoice.gr, μας μιλάει  για τα βιβλία της, για την ζωη και για την κριτική που δέχεται με το γνωστό ταπεραμέντο που την χαρακτηρίζει.

Τα βιβλία  σας έχουν αγοραστεί από εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες, έχετε κερδίσει βραβεία και ,το πιο σημαντικό για μένα ,το όνομά σας φιγουράρει ανάμεσα στους πιο ευυπόληπτους συγγραφείς στην Ελλάδα. Υποθέτω ότι εκπλήσσουν κι εσάς αυτά τα κατορθώματά σας;
Για μένα πάλι, το σημαντικό είναι άλλο: Η αγάπη με την οποία το αναγνωστικό κοινό έχει περιβάλλει την δουλειά μου, αλλά και εμένα την ίδια. Δεν είμαι η κυρία Μαντά, αλλά η Λένα. Η δική τους Λένα που μιλάει στις καρδιές τους, που την αγκαλιάζουν και την φιλούν, που της λένε τον πόνο τους και ζητάνε την γνώμη της. Και όταν ζεις αυτού του είδους την αγάπη, δεν εκπλήσσεσαι. Μόνο νιώθεις ευλογημένη.

Πως ξεκίνησε για σας η συγγραφή;
Νομίζω ότι πια είναι γνωστό, έχω απαντήσει εκατοντάδες φορές στην ίδια ακριβώς ερώτηση. Έγραφα από παιδί, δεν σταμάτησα ποτέ, η σχέση μου με το χαρτί είναι ερωτική σχεδόν! Κάθε λευκή σελίδα είναι για μένα πρόκληση να την γεμίσω με όσα (πολλά) υπάρχουν στο μυαλό μου.

"Η εκδίκηση των αγγέλων " το νέο σας βιβλίο. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό; 
Είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα όπου μια συγγραφέας, η Γαλάτεια, αναζητεί τον τρόπο και την αιτία θανάτου μιας εικοσάχρονης κοπέλας, την ώρα που δύο ιατροδικαστές έχουν ήδη αποφανθεί ότι η Νάντια ήταν υγιέστατη! Ο Άρης, ο γιος της ηρωίδας μου, ήταν ερωτευμένος με το νεαρό κορίτσι και είναι εκείνος που ζητάει την βοήθεια της μητέρας του για την εξιχνίαση ενός θανάτου που μοιάζει αναίτιος και ανεξήγητος. Μόνο που όλοι οι ήρωες της ιστορίας μου, ακόμα και η μητέρα της Νάντιας, θα μετανιώσουν που ξεκίνησαν αυτή την έρευνα, καθώς όσα αναδύονται, όσα μυστικά βγαίνουν στην επιφάνεια, είναι για όλους αποτρόπαια και δυσβάσταχτα….

Ποιος απ όλους τους ήρωες είναι ο αγαπημένος σας. Ποιος σας ταλαιπώρησε περισσότερο, γιατί απείχε πολύ από τον δικό σας ψυχισμό, να αποτυπωθεί στο χαρτί; 
Η Ντάτα παραμένει η αγαπημένη μου, ένα πλάσμα μαγικό γεμάτο εγωισμό, ερωτική, σκληρή, αλλά και δίκαιη με νόμους που η ίδια έφτιαξε στον δικό της κόσμο. Ακριβώς το αντίθετο της Ηρώς, από το Όσα αντέχει η ψυχή, που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με μένα και οι επιλογές της με δυσκόλευαν πολύ, καθώς διαφωνούσα κάθετα με όσα υπέφερε χωρίς ν’ αντιδράει.

Εκτός από την  Ντάτα, που είναι ηρωίδα σε 2 βιβλία σας, και για μένα το αξίζει γιατί είναι μια προσωπικότητα ανεπανάληπτη, θα υπάρξει συνέχεια σε κάποιο από τα βιβλία σας; 
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνεται από το βιβλίο Όσα ήθελα να δώσω, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο. Εκεί ολοκληρώνω όλα μου τα βιβλία, δίνω  την συνέχεια και το τέλος κάθε μυθιστορήματος και κλείνω έναν κύκλο και ανοίγω πια έναν καινούριο. Δεν έχω λόγο να ξαναγυρίσω πίσω…. Έδωσα όσα ήθελα να δώσω!

Πως είναι να ξαναδιαβάζετε αποστασιοποιημένη τα βιβλία σας και να γράφετε διηγήματα που τα συμπληρώνουν; θα το ξανακάνετε στο μέλλον; 
Γιατί όχι; Εξάλλου το έχω υποσχεθεί στο αναγνωστικό κοινό! Μετά από άλλα δώδεκα βιβλία, θα έρθει ένα ακόμα Όσα ήθελα να δώσω! Όσο για την ανάγνωση της μέχρι τώρα δουλειάς μου, μου έκανε καλό και με βοήθησε να συνειδητοποιήσω πόσο έχω αλλάξει συγγραφικά με το πέρασμα των χρόνων και αυτό ήταν σημαντικό συμπέρασμα για μένα!

Ποιος είναι αυτός που διαβάζει πρώτος τα βιβλία σας; Δέχεστε την κριτική του ή μένετε αμετακίνητη και δεν αλλάζετε τίποτα. 
Ο πρώτος αναγνώστης όπως είναι πλέον γνωστό, είναι ο άντρας μου. Δέχομαι τις παρατηρήσεις του ως προς το μέρος του βιβλίου που έχει ήδη γραφτεί, αλλά εκείνος δεν εκφέρει γνώμη για την συνέχεια, δεν παρεμβαίνει στην φαντασία μου, δεν θα μπορούσε άλλωστε!

Υπάρχει βιβλίο σας που δεν έχει εκδοθεί; Που το έχουν απορρίψει; 
Πολλά! Και είναι στο συρτάρι μου! Το πρώτο πράγμα που μου έμαθαν στις εκδόσεις Ψυχογιός, είναι ακριβώς αυτό! Δεν σημαίνει πως πρέπει να εκδίδονται όλα τα έργα ενός συγγραφέα! Αυτά τα χειρόγραφα, είχαν απορριφθεί από τον πρώτο μου εκδότη, το ένα μετά το άλλο και δεν θέλησα να τα δώσω στις εκδόσεις Ψυχογιός, το θεώρησα γρουσουζιά. Τώρα πια, μετά από δέκα χρόνια η γραφή μου έχει εξελιχθεί και δεν μ’ ενδιαφέρει να τα εκδώσω.

Υπάρχουν στιγμές που νιώθετε πώς χάθηκε ο δρόμος; Ότι το αγχος για να βγει άλλο ένα Best seller είναι τόσο μεγάλο που χάνεται η χαρά της συγγραφης;
Ούτε μία τέτοια στιγμή, γιατί το άγχος που λέτε, δεν υπάρχει για μένα! Όταν μια νέα ιστορία δημιουργείται στο μυαλό μου, με απορροφά εξ ολοκλήρου και το μόνο που με νοιάζει, είναι να βγει ένα μυθιστόρημα που να μου αρέσει εμένα να το διαβάζω! Το μαγικό ταξίδι που κάνω κάθε φορά, με κρατάει πολύ μακριά από τέτοιες σκέψεις που αν με κατέκλυζαν, ο πρώτος που θα το καταλάβαινε είναι ο αναγνώστης! Θα έγραφα ότι νόμιζα ότι θ’ αρέσει με στόχο τις πωλήσεις…. Οι πωλήσεις απασχολούν τον εκδότη μου, εγώ είμαι ελεύθερη να γράφω! Είναι το μόνο που μ’ ενδιαφέρει!

Σας λένε" βασίλισσα του ροζ "σας θυμώνει ο όρος; 
Με τιμάει ο τίτλος και τον αποδέχομαι! Μόνο που ως βασίλισσα, θα ήθελα να ξέρω και τα… διαπιστευτήρια όσων μιλούν για μένα! Εξάλλου με τόσο γκρι και μαύρο που μας περιβάλλει τα τελευταία χρόνια, το ροζ είναι το χρώμα που λείπει από την ζωή μας, όπως και το χαμόγελο από τα χείλη μας….

Η  αγάπη των αναγνωστών σας είναι τεράστια. Πως την εισπράττετε;
Καθημερινά και με όλους τους τρόπους! Με Mail, με μηνύματα στο fb και όταν αρχίζει ο κύκλος των παρουσιάσεων κάθε Μάιο, νιώθω πως βρίσκομαι σε μια τεράστια, τρυφερή και γεμάτη λατρεία αγκαλιά. Είμαι πολύ γεμάτη από αυτή την αγάπη και κάνω το κάθε τι για να την ανταποδώσω.

Τι αναθεωρήσατε μετά την σοβαρή περιπέτεια της υγείας σας; Αλλάξατε ως άνθρωπος; 
Καθόλου! Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, επέλεγα να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο…. Μετά απ’ ότι πέρασα, το βλέπω …..ξέχειλο!

Είστε η κλασσική μητέρα ;Τι σχέση έχετε με τα παιδιά σας; 
Κλασσική και παραδοσιακή όσο δεν πάει. Είμαι υπερπροστατευτική, δείχνω την αγάπη μου με κάθε τρόπο, χωρίς να παρεμβαίνω στις ζωές τους, τώρα που μεγάλωσαν και τράβηξαν τον δρόμο τους. Τα παιδιά μου ξέρουν ότι θα είμαι πάντα κοντά τους όποτε με χρειαστούν με κάθε τρόπο! Περνάμε καλά μαζί, κάνουμε παρέα, βγαίνουμε μαζί, ακόμα και κάποιες μέρες διακοπών τις περνάμε όλοι μαζί, με γαμπρό και νύφη εννοείται, αλλά μετά επιστρέφει ο καθένας εκεί που ανήκει: στο σπίτι του!

Θα μεταφερθεί κάποιο από τα βιβλία σας στην τηλεόραση ;
Τα πέντε κλειδιά θα προβληθούν από την νέα σεζόν από τον ΑΝΤ1 Ελλάδος και Κύπρου, τα γυρίσματα ξεκινούν τον άλλο μήνα και το σενάριο συνυπογράφουν η εξαιρετική Ρένα Ρίγγα και ο ταλαντούχος Κώστας Βαζάκας, ενώ εγώ παραμένω ως σύμβουλος σεναρίου. Την σκηνοθεσία θα κάνει ο Κώστας Χριστοφόρου και η Ρέινια Εσκενάζυ και τώρα βρισκόμαστε στην αναζήτηση των ηθοποιών που θα ενσαρκώσουν τους ρόλους!
Υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία στο βιβλίο σας; Σε κάποιο από τα προηγούμενα;
Σε όλα μου τα βιβλία η Λένα είναι παρούσα όχι τόσο με περιστατικά της ζωής της, όσο με τις απόψεις της, την κοσμοθεωρία της, τον τρόπο που αντιδράει και σκέπτεται. Σε κάθε ηρωίδα μου, έχω δανείσει και δικά μου στοιχεία… Πώς μπορεί κάποιος που γράφει, ν’ αποφύγει προσθήκη προσωπικών δεδομένων; Κάθε μυθιστόρημα απορρέει από την ίδια την ψυχή…

Ό τίτλος πόσο σημαντικός είναι για ένα βιβλίο; 
Κάθε τι είναι σημαντικό για ένα βιβλίο! Ο τίτλος, το εξώφυλλο, το οπισθόφυλλο, ο εκδοτικός οίκος… Όλα έχουν το δικό τους μερίδιο στο να επιλέξει ή όχι ο αναγνώστης το συγκεκριμένο βιβλίο και όχι κάποιο άλλο.

Σας αφήνω τον επιλογο,πείτε μου κάτι, μια φράση ίσως, που αντιπροσωπεύει απόλυτα την Λένα. 
Υπάρχουν δύο λέξεις που για μένα σημαίνουν πολλά και με χαρακτηρίζουν γιατί περνούν πάνω από μικροκακίες και μικροπρέπειες και τις έχω κάνει έμβλημα προσπαθώντας να τις εφαρμόζω ακόμα κι όταν θεωρώ ότι αδικούμαι…. «Ψυχή βαθιά…»
Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.