ΠΩΣ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΕΤΡΑΠΟΔΟ ΦΙΛΟ ΣΑΣ!


Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, και πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων κάνουν σχέδια για τις διακοπές τους  όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τον αγαπημένο τους τετράποδο φίλο.
Είτε θελήσει κάποιος να πάρει μαζί του το κατοικίδιό του, είτε να το αφήσει σε συγγενικό πρόσωπο το μόνο σίγουρο είναι ότι θέλει να είναι ασφαλής.

Κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο, περισσότερα από 10.000 κατοικίδια ταξιδεύουν με αεροπλάνο και ακόμα περισσότερα ταξιδεύουν οδικώς με τα αφεντικά τους. Για τα κατοικίδια, η καλύτερη επιλογή είναι να μείνουν στο σπίτι μακριά από συνθήκες κούρασης και έντονου άγχους. Εάν έχετε κάποιο συγγενή ή φίλο που να τον εμπιστεύεστε με το κατοικίδιό σας, καλό θα ήταν να τον εφοδιάσετε εκτός από τις απαραίτητες τροφές, με όλα τα τηλέφωνα ανάγκης όπως το δικό σας, του κτηνιάτρου, ακόμα και ενός κοντινού κτηνιατρικού ιατρείου που εφημερεύει 24 ώρες. Επιπλέον, αφήστε ένα σημείωμα με το πόσο τρώει και κάθε πόσες ώρες, με το πόσες λιχουδιές επιτρέπονται την ημέρα, ακόμα και με το ποιες είναι οι κακές συνήθειές του ώστε ν’ αποφευχθούν απρόοπτα. Αν από την άλλη αποφασίσετε να ταξιδέψετε μαζί, παρακάτω αναφέρουμε μερικές συμβουλές για να έχετε ένα άνετο, ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι.

Ταξιδεύοντας με το αυτοκίνητο.
Οδηγώντας με ένα θυμωμένο κατοικίδιο το οποίο αισθάνεται άβολα δεν είναι και τόσο διασκεδαστικό. Γι’ αυτό, κάντε πρώτα δοκιμαστικές βόλτες για να καταλάβετε αν αντέχει το αυτοκίνητο και τα πολύωρα ταξίδια κάνοντας μία βόλτα τουλάχιστον 30 λεπτών. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, τότε συστήνουμε να τα εφοδιάσετε με μία κουβέρτα, να τους δίνετε τροφή όταν σταματάτε και να τα πηγαίνετε σε μέρη όπου θα διασκεδάσουν, όχι στον κτηνίατρο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα συνδέσουν το αυτοκίνητο με κάτι ωραίο που τους δίνει χαρά.
 • Για να παραμένει το κατοικίδιό σας ασφαλές μέσα στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να είναι δεμένο με ειδική ζώνη, είτε βρίσκεται έξω, είτε μέσα σε κλουβί μεταφοράς. Ειδικά οι γάτες, θα πρέπει να μεταφέρονται μόνο με κλουβί μεταφοράς, αφού πρώτα το έχουμε συνδέσει στο μυαλό τους με κάτι καλό, βάζοντας μέσα κατά καιρούς λιχουδιές και παιχνίδια. Με τα σκυλιά, ίσως να φαίνεται ωραίο ν’ αφήσουμε το παράθυρο ανοιχτό για να βγάζει το κεφάλι του στον αέρα, μπορεί όμως να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο. Αφήνουμε το παράθυρο ελάχιστα ανοιχτό για την καλή κυκλοφορία του αέρα, ή τον κλιματισμό με ανοιχτή την ανακύκλωση αέρα σε μέτρια θερμοκρασία. Να θυμάστε ότι είναι οργανισμοί που αισθάνονται διαφορετικά τη θερμοκρασία, καθώς το σώμα τους διατηρεί μεγαλύτερη θερμοκρασία από το ανθρώπινο.
 • Επιπλέον, οι ταξιδιώτες πρέπει να εφοδιαστούν με έξτρα κολάρο, λουρί, τροφή, παιχνίδια, μπολ για νερό και τροφή, καθώς και ρούχα αν ο προορισμός τους είναι ένα μέρος με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. 
 • Τέλος, φροντίστε να κάνετε συχνές στάσεις, όχι μόνο για σας αλλά και για το κατοικίδιό σας, για να ξεκουράζεται, να κάνει την ανάγκη του και να πίνει νερό ή να τρώει.
 • Αν έχετε σκοπό να διανυκτερεύσετε σε κάποιο ξενοδοχείο, καλό είναι να το έχετε προβλέψει από πριν, ώστε να βρείτε κάποιο το οποίο δέχεται κατοικίδια.
 Προσοχή, δεν αφήνουμε το κατοικίδιό μας στο αυτοκίνητο για πολύ ώρα. Το αυτοκίνητο μπορεί να είναι ζεστό γι’ αυτά ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες δεν είναι υψηλές.

Ταξιδεύοντας με το αεροπλάνο.
Γενικά, συστήνουμε να μην ταξιδεύετε με το αεροπλάνο όταν έχετε κάποιο κατοικίδιο μαζί σας εκτός κι αν είναι απόλυτη ανάγκη. Αν όμως δεν μπορείτε να το αποφύγετε, δώστε προσοχή στα παρακάτω.
 • Πριν από οποιοδήποτε ταξίδι, σιγουρευτείτε ότι το κατοικίδιό σας είναι απόλυτα υγειές. Ενδείκνυται μία επίσκεψη στον κτηνίατρο.
 • Ενημερωθείτε για το τι προβλέπει η αεροπορική εταιρεία με την οποία πρόκειται να ταξιδέψετε για τη μεταφορά κατοικιδίων. Συνήθως, οι περιορισμοί αφορούν το είδος, το μέγεθος και το βάρος. Οι περισσότερες εταιρείες επιτρέπουν τη μεταφορά με βάρος που δεν ξεπερνά τα 8 κιλά.
 • Για τα σκυλιά οδηγούς ή για άλλα κατοικίδια που παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες ισχύουν διαφορετικοί κανονισμοί, οπότε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με την αεροπορική σας εταιρεία τουλάχιστον 48 ώρες πριν.
 • Την ημέρα του ταξιδίου, εξασκείστε το κατοικίδιό σας λίγο περισσότερο για ν’ αυξήσετε τις πιθανότητες να κοιμηθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδίου. Δεν ενδείκνυται η χρήση φαρμάκων για το σκοπό αυτό, αλλά αν θεωρείτε ότι για κάποιο λόγο είναι αναγκαίο, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.
 • Τέλος, οποιοσδήποτε κι αν είναι ο προορισμός σας, το ειδικό τσιπ είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων απαραίτητο για να ταξιδέψετε και αποτελεί το δεύτερο στάδιο έρευνας εφόσον το κατοικίδιό σας χαθεί, καθώς για να “διαβαστεί”, θα πρέπει να οδηγηθεί σε κτηνίατρο ή κτηνιατρική υπηρεσία που διαθέτει το ειδικό μηχάνημα. Σιγουρευτείτε άρα, ότι έχετε προμηθευτεί με την ειδική ταυτότητα για το κατοικίδιό σας, που αποτελεί το πρώτο στάδιο έρευνας και που να περιλαμβάνει το όνομά σας, τη διεύθυνση και το τηλέφωνό σας.

Ταξιδεύοντας με το πλοίο
Αν είστε ιδιοκτήτες ζώου συντροφιάς, στις μετακινήσεις σας με πλοία και όχι μόνο, μαζί με το σκύλο σας:
 • έχετε την υποχρέωση να φέρετε ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του, όπου επιπλέον θα αναγράφεται ο αριθμός του τσιπ του σκύλου ή των σκύλων του, σύμφωνα με τον ανωτέρω νόμο, πάντα με την υπογραφή και σφραγίδα κτηνιάτρου.
 • Κατά την είσοδο σας στο πλοίο, εκτός από την επίδειξη των ανωτέρω, θα πρέπει να κρατείται η ταυτότητά σας μέχρι την έξοδό σας από το πλοίο μαζί με το ζώο του και να σας παραδίδεται η ταυτότητα εκεί.
 • Σε όλα τα πλοία επιτρέπεται να ταξιδέψει ζώο μέσα σε ειδικό κλουβί. Δεν επιτρέπεται όμως να τοποθετηθεί το κλουβί σε εσωτερικό πολυσύχναστο μέρος του πλοίου.
 • Όλα τα επιβατηγά πλοία είναι υποχρεωμένα να έχουν ειδικούς στεγασμένους χώρους, σαν μεγάλα κλουβιά, για να ταξιδέψουν τα ζώα. Προβλέπεται ένα κλουβί ανά 200 επιβάτες. Θα πρέπει να υπάρχουν και τουλάχιστον 2 κλουβιά διαστάσεων 1x1x1 για μεγάλα ζώα.
 • Οι χώροι πρέπει να παραδίδονται καθαροί στον ιδιοκτήτη, που είναι υπεύθυνος για την τροφή και το νερό του ζώου. Πρέπει να υπάρχει ειδική απορροφητική άμμος και φτυαράκι για τις φυσικές ανάγκες του κατοικιδίου, ώστε με τη φροντίδα του ιδιοκτήτη να μη ρυπαίνεται το κλουβί. Στα καινούργια πλοία το κλουβί πρέπει να έχει σύστημα αποχέτευσης των εκκριμάτων.
 • Για ταξίδια πάνω από 8 ώρες το ζώο πρέπει να βγει βόλτα στο κατάστρωμα. Τα σκυλιά μπορούν να ταξιδέψουν και στο κατάστρωμα, πάντα με λουρί, φίμωτρο σε περίπτωση που ζητηθεί, και δίπλα στον ιδιοκτήτη τους. Αυτός είναι ίσως και ο πιο ευχάριστος τρόπος ταξιδιού, αν ο καιρός το επιτρέπει.
 • Η μεταφορά των ζώων είναι δωρεάν, ενώ απαγορεύεται (και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη) η παραμονή τους στους χώρους των οχημάτων.
 • Οι σκύλοι-οδηγοί και οι σκύλοι-βοηθοί επιτρέπονται και στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου, πάντα κοντά στον ιδιοκτήτη τους.
 • Στις περισσότερες εταιρείες είναι υποχρεωτικό μαζί με την κράτηση του εισιτηρίου να δηλώσετε ότι θα ταξιδέψετε με το ζώο σας.
 • «Pet cabins» -ειδικά διαμορφωμένες εξωτερικές καμπίνες, όπου μπορείτε να πάρετε το ζώο σας- προσφέρει η Superfast Ferries, στα δρομολόγια Αδριατικής και Β. Θάλασσας. Πρέπει να κάνετε κράτηση εγκαίρως γιατί ο αριθμός τους είναι περιορισμένος. Υπάρχει αντίτιμο για τις καμπίνες, όπως και για τα ειδικά κλουβιά που βρίσκονται στο κατάστρωμα. Εδώ το ταξίδι στο κατάστρωμα δίπλα στον ιδιοκτήτη είναι δωρεάν.
Ταξιδεύοντας με το ΚΤΕΛ
 • Το βιβλιάριο υγείας είναι απαραίτητο και πρέπει να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία. Στα αστικά ΚΤΕΛ τα ζώα (μικρού μεγέθους, χωρίς να καθορίζεται περιορισμός βάρους) μεταφέρονται σε καλάθι διαστάσεων 70x50x40 εντός του χώρου των επιβατών.
 • Σε όλα τα ΚΤΕΛ επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων-οδηγών και σκύλων-βοηθών ανεξαρτήτως μεγέθους και γίνεται χωρίς καλάθι μεταφοράς αλλά με φίμωτρο.
 • Στα υπεραστικά ΚΤΕΛ, λόγω περιορισμένου χώρου, επιτρέπεται μόνο η μεταφορά μικρόσωμων ζώων (βάρους έως 7 κιλών), Το κλουβί πρέπει να είναι 50x40x35 και τοποθετείται στο διάδρομο ή στο κλιμακοστάσιο του λεωφορείου, κοντά στον ιδιοκτήτη. Προσοχή όμως. Δίνεται η δυνατότητα στα ΚΤΕΛ να βάλουν τους εξής περιορισμούς:
1.Να επιτρέπουν 2 ζώα ανά λεωφορείο.
2.Να επιτρέπουν τη μεταφορά σε ορισμένα μόνο δρομολόγια, που δεν πρέπει όμως να είναι λιγότερα του 30% των δρομολογίων κάθε γραμμής, κατανεμημένα στη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να έχει αναρτηθεί ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού.Πριν βγάλετε εισιτήριο, ενημερωθείτε σε ποια δρομολόγια μπορείτε να πάρετε το ζώο σας και δηλώστε το. Καλό σας ταξίδι!!!!ΠΗΓΗ:  landfly.gr
              trihes.gr
Share on Google Plus

About eirhnh theoulh

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.