"Στα γραπτά μου αποτυπώνω τα πάθη μου Σπύρος Πετρουλακης

Ο Σπυρος Πετρουλακης ,ο συγγραφέας του μυθιστορήματος "Η Παναγιά της φωτιάς "που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας μιλάει στο femalevoice.gr για το καθηλωτικο μυθιστόρημά του,που φέρνει την λύτρωση στον αναγνώστη μετά την εξομολόγηση,την καθημερινότητά του καθώς και για την οικονομικη κριση που επικρατεί στις μέρες μας.
Κύριε Πετρουλακη ποια ήταν η ανάγκη που σας οδήγησε στη συγγραφή;
Πώς ξεκινήσατε, τι στάθηκε ως αφορμή;
•Αν και γράφω στίχους και μουσική από μικρός η συγγραφή ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια αφού θέλοντας να μεταφέρω στα παιδιά μου την αποδοχή της διαφορετικότητας, στη συγκεκριμένη περίπτωση τον αυτισμό, έφτιαξα ένα παραμύθι. Αυτό άρεσε και προχώρησε. Το αφηγήθηκα σε ομάδες παιδιών και μεγάλων, σε σχολεία και σε νηπιαγωγεία.  Τώρα θα έχω τη χαρά να το καμαρώσω τον ερχόμενο Οκτώβρη στις προθήκες των βιβλιοπωλείων. Η αφορμή λοιπόν ήταν η ανάγκη να εξηγήσω δύσκολα πράγματα με εύκολο τρόπο.  
Το νέο σας βιβλίο "Η Παναγιά της φωτιάς "είναι καταιγισμός εικόνων και εναλλαγή καταστάσεων. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια για το βιβλίο;
•Πέτρα, νερό, φως και αίμα έχουν ενώσει δυο φαινομενικά αντίθετους τόπους. Την Ήπειρο με την Κρήτη όπου κυριαρχούν στις σελίδες. Στην «Παναγιά της φωτιάς » προσπαθώ να τονίσω τα δυνατά στοιχεία των ανθρώπων εξυμνώντας την αληθινή φιλία, τον αγνό έρωτα, την ανδρεία την αυτοθυσία και γενικά τις ανθρώπινες αξίες. Το βιβλίο βασίσετε σε συγκλονιστικές αφηγήσεις πραγματικών ηρώων και η πλοκή είναι τέτοια που καλεί τον αναγνώστη  να γίνει μέρος της ιστορίας. Να συνδράμει και να βοηθήσει τους ήρωες να αντεπεξέλθουν. Πως; Δεν θα σας το μαρτυρήσω… Έχει κινηματογραφικής ταχύτητας σκηνές με αποτέλεσμα να νιώθω «αδικημένος» όταν μου λένε: το διάβασα μέσα σε λίγες ώρες. Μετά απαντώ: αχ εγώ έκανα τόσους μήνες να το τελειώσω και μέσα σε λίγες ώρες το διάβασες;  Αστειεύομαι βέβαια, αφού αυτό είναι το ζητούμενο. Να προσφέρεις στον αναγνώστη κάτι που να έχει τη δύναμη να τον συγκλονίσει, να τον ταρακουνήσει και να τον κρατήσει ξάγρυπνο.
Οι ιστορίες είναι ολόκληρες στο μυαλό σας ή ξεκινώντας σιγά σιγά φτάνετε στο τελικό αποτέλεσμα;
•Στο μυαλό μου μέσα είναι ολοκληρωμένες με αρχή μέση και τέλος, απλά κάποιες φορές κατά τη διάρκεια της συγγραφής μιας ιστορίας αλλάζω τα δεδομένα ή μου τα αλλάζουν οι ίδιοι οι ήρωες.
Έχετε σ  έναν ήρωα του βιβλίου ιδιαίτερη αδυναμία. Κάποιον που τον αγαπήσατε περισσότερο;
•Όλοι οι ήρωες ενός βιβλίου είναι σημαντικοί. Αν δεν ήταν κάποιος από αυτούς η ιστορία θα χώλαινε, θα άφηνε κενά. Έτσι δεν μπορώ παρά να τους αγαπώ όλους, ακόμα τους κακούς, ακόμα και τα ζώα που υπάρχουν στα βιβλία μου. Πάντως ένα κλικ παραπάνω έχουν στην καρδιά μου η Ελένη και ο Μανούσος. 
Πώς καταφέρατε να βυθιστειτε στην ψυχοσύνθεση των ηρώων σας;
•Αυτό γίνεται αυτόματα. Δεν έχω τεχνική και γενικά στα βιβλία μου δεν ακολουθώ περπατημένες τακτικές και τρόπους γραφής. Όχι ότι απαξιώ τη «σωστή σειρά» που ακολουθούν πολλοί συγγραφείς, αλλά μου βγαίνει πιο εύκολα να λειτουργώ με το ένστικτο. Σε όλη μου τη ζωή παρακολουθώ τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους. Μαζεύω τα στοιχεία που θέλω πια και τα χρησιμοποιώ σε δικούς μου ήρωες.

 
Στα βιβλία σας υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία;
•Έχω την πεποίθηση ότι ο συγγραφέας, ο ποιητής και γενικά καθένας που αποτυπώνει σκέψεις ή ιστορίες στο χαρτί, χρησιμοποιεί τα δικά του βιώματα, κομμάτια από τη ζωή του. Κι εγώ το κάνω. Οι εμπειρίες μου είναι μια χρήσιμη βιβλιοθήκη.

Όταν γράφετε απομονωνεστε ή όχι;
•Άλλοτε χρειάζομαι την απομόνωση για να λειτουργήσω κι άλλοτε δε με απασχολεί όσοι κι αν είναι γύρω μου. Έχω γράψει μέσα στο Μετρό, στο καράβι, σε διαδρομή με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, στην παραλία, αλλά έχω κιόλας μπλοκάρει προσπαθώντας να γράψω ολομόναχος.

Μιλήστε μου λίγο για την λογοτεχνική αποτύπωση της γυναίκας στα βιβλία σας.Εχω την αίσθηση ότι δείχνετε ιδιαίτερη αγάπη στη γυναίκα.
•Ποιος άνδρας δεν λατρεύει τη γυναίκα; Πιστεύω πως όλοι. Η γυναίκα, κορίτσι, μάνα, σύντροφος, γιαγιά, έχουν παίξει μεγάλο ρόλο τόσο στη ζωή μου όσο και στα βιβλία μου. Είναι το φύλο που έχει τραβήξει τα πάνδεινα στην πορεία του ανθρώπινου γένους, είναι το φύλο που γεννάει τη ζωή, που κάνει εμάς τους άνδρες να κάνουμε ολόκληρους πολέμους για χάρη του. Η αβάστακτη γοητεία που ασκεί πάνω μου το γυναικείο φύλο δεν θα μπορούσε να μη επηρεάσει και τα γραπτά μου. Εκεί αποτυπώνω τα πάθη. Δικά τους και δικά μου.   

Εκτός από τα 3 μυθιστορήματα ενηλίκων έχετε γράψει και παιδικά βιβλία. Ποιο κοινό είναι πιο απαιτητικο;
•Ποιο απαιτητικό κοινό έχουμε συνηθίσει να λέμε ότι είναι τα παιδιά. Όμως θα διαφωνήσω εν μέρει διότι ο ενήλικας είναι πλέον καλά ενημερωμένος και δεν μπορείς να τον «ξεγελάσεις» με χάντρες και καθρεφτάκια. Τα παιδιά εντυπωσιάζονται από τα χρώματα και τις φαμφάρες. Ένας ενήλικας όμως θα διυλίσει αρκετά πράγματα μέχρι να τον πείσεις. 

Στις παρουσιάσεις των βιβλίων σας γίνεται πάντα μια μικρή γιορτή με μουσική,τραγούδι,ρακή.Εχετε πολύ καλή επικοινωνία με τον κόσμο πώς το πετυχαινετε αυτο;
•Δεν υπάρχει μυστικό σε αυτό και δεν μπορώ να το εξηγήσω. Ίσως να φταίει η Κρητική φύση μου ή η διαφορετική προσέγγιση που αγγίζω τις παρουσιάσεις των βιβλίων μου. Δεν ξέρω ακριβώς.

Η καθημερινότητα του Σπύρου Πετρουλακη ποια είναι;
•Ταξίδια, κολύμπι, Ταεκβοντό, αναρριχήσεις και άλλα τέτοια συναρπαστικά… Αστειεύομαι βέβαια. Το πρόγραμμά μου συμπεριλαμβάνει βέβαια τα παραπάνω αλλά όχι σε καθημερινή βάση και σε μικρές δώσεις πια. Διάβασμα, ενασχόληση με τα παιδιά, όχι μόνο τα δικά μου, γράψιμο και πολύ δουλειά απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου.

Ποιο είναι το μότο σας για την ζωη;
•Από φύση μου είμαι αισιόδοξος άνθρωπος που κάποιες φορές φτάνει τα όρια της αφέλειας. Οπότε συνηθίζω να λέω ότι: «Όλα γίνονται για κάποιο λόγο κι όλα γίνονται για καλό.» Βλακεία ε;

Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.