Τα οφελη της κατασκηνωσης για το παιδι!


Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και αυτήν τη χρονιά, οι γονείς και τα παιδιά μπήκαν στην όμορφη διαδικασία να επιλέξουν συγκεκριμένο χώρο κατασκήνωσης για εκείνα. Για τα παιδιά η κατασκήνωση είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιριού, που μένει ανεξίτηλα χαραγμένο, τόσο στη μνήμη τους, όσο και στη καρδιά τους. Εκεί αθλούνται, μαθαίνουν κανόνες υγιεινής, διδάσκονται σωστούς τρόπους συμπεριφοράς και αποκτούν αξίες και ιδανικά.
Παρακάτω θα δούμε ορισμένα οφέλη που αποκομίζει το παιδί από την κατασκήνωση:

  • Το παιδί αποκτά ομαδικό πνεύμα μέσα από το παιχνίδι και τις συλλογικές δραστηριότητες.
  • Μαθαίνει να συνεργάζεται και να προσφέρει στο σύνολο.
  • Κοινωνικοποιείται! Έρχεται σε επαφή με νέα άτομα και γνωρίζει διαφορετικούς τρόπους σκέψης και αντιμετώπισης των πραγμάτων. Αυτές οι γνωριμίες είναι πολύ πιθανό να γίνουν βάση για χρόνιες φιλίες.
  • Το παιδί αποκτά πειθαρχία καθώς υπακούει σε εντολές και ακολουθεί τους κανόνες της κατασκήνωσης.
  • Μαθαίνει να σέβεται, τόσο τους ανωτέρους του, όσο και τους συνομηλίκους του. 
  • Ανακαλύπτει νέες κλίσεις και δεξιότητες μέσα από τις διάφορες ασχολίες που του δίνεται η ευκαιρία να πραγματοποιήσει.
  •  Ασχολείται με τον αθλητισμό και δοκιμάζει νέες δραστηριότητες πρωτόγνωρες για εκείνο.
  • Τέλος, το παιδί ανεξαρτητοποιείται καθώς μαθαίνει να αυτοεξυπηρετείται και να ικανοποιεί μόνο του τις βασικές καθημερινές του ανάγκες. 

Είδαμε, λοιπόν, πόσες αξίες και αρχές ,μπορεί να αποκομίσει ένα παιδί κατά την διαμονή του σε έναν κατασκηνωτικό χώρο. Παρόλο αυτά, παρατηρείται το συχνό φαινόμενο όπου ορισμένα παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν εύκολα και οι γονείς, όντας προστατευτικοί, σπεύδουν να τα παραλάβουν από τον συγκεκριμένο χώρο. Κάτι τέτοιο, στερεί από τα παιδιά τη δυνατότητα να αποκομίσουν τα προαναφερθέντα οφέλη και παράλληλα αφαιρεί από αυτά την ευκαιρία να μάθουν να υπερνικούν τυχόν εμπόδια και δυσκολίες στο δρόμο τους.

Εμπιστευτείτε, λοιπόν, λίγο περισσότερο τα παιδιά σας και επιτρέψτε σ' αυτά να ζήσουν την αξέχαστη εμπειρία της κατασκήνωσης!

Φράγκου Ευαγγελία
Νηπιαγωγός

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.