Ριζότο με λεμόνι


Συστατικά
1,5 λίτρα ζωμό λαχανικών
40 γρ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι λευκό ψιλοκομμένο
1 κ.γ. ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι
250 γρ. ρύζι αρμπόριο
150 γρ. λευκό κρασί
80 γρ. βούτυρο
100 γρ. παρμεζάνα και έξτρα για το γαρνίρισμα
χυμό από ένα λεμόνι (2-3 κ.σ.)
ξύσμα από 1-2 λεμόνια

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ζεσταίνουμε το ζωμό λαχανικών σε μία κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά.
  • Βγάζουμε το ξύσμα από το λεμόνι και μετά το κόβουμε στη μέση, το στύβουμε και αφήνουμε το χυμό στην άκρη.
  • Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε υψηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν για περίπου 5'. Δε θέλουμε το κρεμμύδι να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε το δεντρολίβανο μαζί με μία καλή πρέζα αλάτι και μαγειρεύουμε μέχρι να μυρίσουν τα αρωματικά μας για άλλα 2'.
  • Αυξάνουμε τη φωτιά στο υψηλό και προσθέτουμε το ρύζι.  Ανακατεύουμε να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
  • Αφού σοτάρουμε και το ρύζι για μερικά λεπτά και λίγο φανεί ότι γίνεται διαφανές ρίχνουμε μέσα το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο χαμηλό.
  • Μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί και τότε ρίχνουμε μέσα μία κουτάλα από το ζεστό ζωμό μας. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να απορροφηθεί ο ζωμός και μετά ρίχνουμε μέσα άλλη μία κουτάλα από το ζωμό.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία (ζωμό, ανακάτεμα, ζωμό) μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι και να τελειώσουμε όλο το ζωμό (περίπου 20').Σε αυτό το σημείο το ριζότο πρέπει να είναι κρεμώδες.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε ελαφρά.
  • Ρίχνουμε μέσα το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό (λίγο λίγο και δοκιμάζουμε μήπως είναι πολύ ξινό), τον μαϊντανό, αλάτι και λίγο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.
ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!

akispetretzikis.com
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου