Ο ΣΑΙΞΠΗΡ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ!O Σαίξπηρ κατέχει σημαντική θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία. Τα έργα του, που χρονολογούνται στα τέλη του 16ου και αρχές 17ου αιώνα εξακολουθούν να αποτελούν πηγή έμπνευσης και πειραματισμού. Μέχρι και σήμερα δραματοποιούνται επί σκηνής και διαβάζονται σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Δεν υπάρχει ακριβής αναφορά στο έτος γέννησής του, παραμόνο ότι βαπτίστηκε το 1564 στο Στράτφορντ, όπου και πέθανε το 1616.
Γλυπτό του Σαίξπηρ από τον Γάλλο Louis François Roubiliac(1757)

Ποιητής, θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός, ο William Shakespeare, γνωστός και ως Βάρδος του Έιβον, ή ο Κύκνος του Έιβον, χαρακτηριζόταν από μεγάλη πνευματική ευστροφία, διεισδυτική αντίληψη και ποιητική δύναμη.
Τα θέματα που πραγματευόταν στα έργα του, δεν ήταν διόλου σκοτεινά, δυσνόητα ή απρόσιτα, κάθε άλλο ήταν καθαρά ανθρωποκεντρικά, εμπεριέχοντας όλο το φάσμα των συγκρούσεων και των συναισθημάτων. Ήθελε τη ζωντανή ενσάρκωση των ανθρώπινων πλασμάτων επί σκηνής, η οποία συνεπαγόταν και την συμμετοχή στα ίδια τους τα πάθη και την ταύτιση μαζί τους.
Ο Σαίξπηρ έζησε σε μία εποχή όπου οι ιδέες και οι κοινωνικές δομές του Μεσαίωνα εξακολουθούσαν να επηρεάζουν και να διαμορφώνουν τη σκέψη και τη συμπεριφορά των ανθρώπων. Ωστόσο από νωρίς στα έργα του εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και τον σκεπτικισμό του για το σύστημα της εποχής. Για παράδειγμα, στον Άμλετ παρουσιάζονται έντονα οι προβληματισμοί του για τον άνθρωπο, την πίστη, το 'σάπιο' κράτος και τους ταραγμένους καιρούς. 

Αν και έχουν περάσει 400 ολόκληρα χρόνια από το θάνατό του, με σιγουριά θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο Σαίξπηρ είναι ένας διαχρονικός ποιητής και συγγραφέας, αντανακλά με απλό, προσιτό αλλά και συνάμα καυστικό τρόπο τους φόβους, τους προβληματισμούς, τη δυσαρέσκεια του συνόλου των ανθρώπων και όχι μόνο για μία εποχή.


Υπογραφή του Ουίλλιαμ ΣαίξπηρΤα σαιξπηρικά έργα σφράγισαν την ιστορία και την εξέλιξη του θεάτρου, έχουν κερδίσει τον σεβασμό της κριτικής και έχουν αγαπηθεί από το κοινό.
Εχει γράψει 36 θεατρικά έργα, τα οποία χωρίζονται στις ακόλουθες κατηγορίες- είδη:
  • Κωμωδία (Η στρίγκλα που έγινε αρνάκι, Οι δύο ευγενείς της Βερόνας, Πολύ κακό για το τίποτα, Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός, Έμπορος της Βενετίας, κ.ά.)
  • Ιστορικά έργα (Ερρίκος ο 6ος, Ριχάρδος ο 3ος, Βασιλιάς Ιωάννης, Ερρίκος ο 4ος, Ερρίκος ο 5ος, Ερρίκος ο 8ος)
  • Τραγωδία  (Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Τίτος Ανδρόνικος, Οθέλλος, Άμλετ, Μάκβεθ, Βασιλιάς Ληρ, Κοριολάνος, κ.ά.)


Το κωμικό στοιχείο στον Σαίξπηρ
Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη η κωμωδία αναφέρεται στο γελοίο, με τον Πλάτωνα (Φίληβος) να ορίζει το γελοίο ως έλλειψη και απουσία της αυτογνωσίας.
Στην κωμωδία συχνά καθρεπτίζεται η αξιέπαινη προσπάθεια του ανθρώπου να ζήσει βάσει ενός ιδεώδους, που έχει θέσει ο ίδιος για τον εαυτό του, αλλά τελικά αποδεικνύεται  εντελώς ξένο και ακατάλληλο για τον ίδιο.
Η κωμωδία του Σαίξπηρ αναφέρεται στην αναγέννηση και την ανανέωση, χωρίς να παραλείπεται το θρησκευτικό στοιχείο, καθώς η ανθρωπότητα μπορεί και αφίεται από τις ενοχές που κουβαλά, οι άνθρωποι συμφιλιώνονται μεταξύ τους και με τις όποιες άγνωστες δυνάμεις.


νειρο θερινής νυκτός"
Το όνειρο θερινής νυχτός είναι μία ρομαντική κωμωδία και χρονολογείται περί το 1595-96μ.Χ.
Περιγράφει τις περιπέτειες τεσσάρων νεαρών Αθηναίων και μιας ομάδας ερασιτεχνών ηθοποιών, τη σχέση τους με το Δούκα και τη Δούκισσα της Αθήνας, Θησέα και Ιππολύτη, και με τα ξωτικά ενός δάσους κάτω από το φεγγάρι.
Γνωστές πηγές για την υπόθεση του έργου δεν υπάρχουν, ωστόσο για τα πρόσωπα που λαμβάνουν μέρος σε αυτό υπάρχουν αναφορές στην κλασσική λογοτεχνία, όπως η ιστορία του Πύραμου και της Θίσβης (Μεταμορφώσεις, Οβίδιος). 
Ο Λύσανδρος ήταν προσωπικότητα στην αρχαία Ελλάδα, όπως και ο Θησέας, βασιλιάς της Αθήνας, και η γυναίκα του, Ιππολύτη, η οποία  αρχικά ήταν βασίλισσα των Αμαζόνων.
Oberon, Titania and Puck with Fairies Dancing by William Blake,(1786)
Σαν ένα παιχνίδι εκκινεί η ιστορία του Λύσανδρου και της Ερμίας, του Δημήτριου και της Ελένης, τεσσάρων νέων που κρύβονται στο δάσος της Αθήνας για να απολαύσουν τον έρωτα έτσι όπως τον επιθυμούν, μακριά από τους κανόνες που τους επιβάλλονται. Και σαν παιχνίδι συνεχίζεται, ένα παιχνίδι παρεξηγήσεων, ανατροπών και «μαγικών παρεμβάσεων», καθώς ξωτικά, δαιμόνια, ο βασιλιάς και η βασίλισσά τους και αφελείς Αθηναίοι συμμετέχουν σε αυτό. Μια εκδοχή ονείρου, όπου η φαντασία επιτρέπει τα πιο ακραία, κάποιες φορές παρακινδυνευμένα άλματα μέσα στις βαθύτερες επιθυμίες, τον κρυφό ερωτισμό και τις διαδρομές του υποσυνείδητου.
Edwin Landseer, Scene from A Midsummer Night's Dream. Titania and Bottom (1848)Θεούλη Ειρήνη- Φιλόλογος
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.