ΚΑΚΙΑ ΞΥΔΗ «ΖΗΣΤΕ, ΡΟΥΦΗΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ»

Κάκια  Ξύδη ένα ανήσυχο πνεύμα που γράφοντας τις σκέψεις της στο χαρτί δημιουργεί ιστορίες για μικρούς και μεγάλους που αφυπνίζουν.

Κυρία Κακια  Ξύδη, η συγγραφή πώς μπήκε στην ζωή σας; 
Αργά και σταθερά. Από μικρή, δειλά δειλά, αποτύπωνα τις σκέψεις μου στο χαρτί. Μέχρι που ήρθε η ώρα να μην μπορώ πλέον να κάνω διαφορετικά. Η γραφή έγινε τρόπος ζωής και μέρος της καθημερινότητάς μου.
Έχετε γράψει 3 μυθιστορήματα και 2 παιδικά παραμύθια Τελικά ποιο κοινό είναι πιο εύκολο; 
Τα παιδιά είναι αμείλικτα. Aν δεν τους αρέσει κάτι, το δείχνουν αμέσως, δεν προσποιούνται. Όταν όμως τα κερδίσεις, απολαμβάνεις την αγάπη τους και η συγκίνηση είναι πολύ μεγάλη.
Το δέσιμο με τον αναγνώστη είναι κάτι το μαγικό και η αγάπη γίνεται αμφίδρομη. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον γιατί έχουμε δει, έχουμε νιώσει τα ίδια πράγματα, εγώ γράφοντας και αυτός διαβάζοντας το βιβλίο.
Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει εύκολο κοινό. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να δώσεις τον καλύτερο εαυτό σου, να βρεις τα λόγια που θα αποτυπώσουν τα συναισθήματά σου κάθε στιγμή. Και θα σας πω ένα μυστικό. Για να κατακτήσεις μικρούς και μεγάλους πρέπει να είσαι αληθινός. Ο κόσμος το καταλαβαίνει αμέσως.
Ποια κατά την γνώμη σας είναι η συμβολή των παιδικών βιβλίων στην ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών;
Τα βιβλία αποτελούν το βασικό όπλο για τη γλωσσική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Η επαφή με τον λόγο πρέπει να γίνεται από τη νηπιακή ηλικία. Οι ιστορίες που διαβάζουμε αρχικά εμείς στα παιδιά μας και αργότερα μόνα τους, διευρύνουν κυρίως την φαντασία τους, τα οδηγούν σε νέους τρόπους σκέψεις, αναπτύσσουν την κριτική τους ικανότητα, τα διασκεδάζουν, στοιχεία πολύτιμα για την ανάπτυξη και την επιτυχία στη ζωή τους.
Με ποια κριτήρια θα πρέπει να διαλέγουμε βιβλία για τα παιδιά μας;
Πρέπει να επιλέγουμε βιβλία με σωστά και προσεγμένα Ελληνικά, βιβλία που δίνουν σε γονείς και δασκάλους το κίνητρο να ερευνήσουν μαζί με τα παιδιά και να ανακαλύψουν νέους δρόμους στη γνώση.  Επειδή όμως πολλές φορές τα βιβλία κρύβουν παγίδες, κατά τη γνώμη μου, ποτέ δεν πρέπει να διαβάζει το παιδί μας κάποιο βιβλίο πριν το ελέγξουμε εμείς ή κάποιος που εμπιστευόμαστε.
«Φυσάει» το νέο σας βιβλίο, πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό.
Το «Φυσάει» είναι το πέμπτο κατά σειρά έργο μου, που περίμενε υπομονετικά πολλά χρόνια για να δει το φως της δημοσιότητας. Κάθε φορά που αποφάσιζα να είναι αυτό το επόμενο βιβλίο μου, κάτι με κρατούσε πίσω. Ίσως δεν ήμουν έτοιμη γι’ αυτό, ίσως δεν είχε τη μορφή που ήθελα εγώ. Μέχρι που πάρθηκε η απόφαση για την ίδρυση του εκδοτικού οίκου και τότε κατάλαβα τι περίμενα τόσα χρόνια.
Το πρώτο βιβλίο που έγραψα έπρεπε να είναι και το πρώτο βιβλίο που θα βγάζαμε με τον εκδοτικό μας οίκο, την Πνοή.
Πρόκειται για έναν συγκερασμό ποίησης και πεζού λόγου. Είναι μια σειρά διηγημάτων δομημένα ως ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα. Κυρίαρχα στοιχεία ο έρωτας και το συναίσθημα. Παίρνω μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητάς μας, τις φωτίζω και τις αναλύω. Καλώ τους «ψαγμένους» αναγνώστες να το διαβάσουν και να αφεθούν στη μαγεία του ποιητικού λόγου και του συναισθήματος που υπάρχει διάχυτο σε όλες τις ιστορίες του. Αξίζει να το διαβάσει κάποιος γιατί είναι κάτι μοναδικό, αληθινό και διαφορετικό.
Τι μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες μέσω του βιβλίου σας.
Δεν υπάρχει κάποιο μήνυμα σ’ αυτό το βιβλίο, ίσως εκτός από την προτροπή «Ζήστε». Αφήστε τους φόβους και τις φοβίες και ρουφήξτε τη ζωή μέχρι το μεδούλι. Όλα τα χαρτιά παίζουν σ’ εκείνη την τράπουλα. Κόβεις, μοιράζεις και πάντα είσαι ο μεγάλος κερδισμένος μόνο και μόνο γιατί έζησες. Επειδή αγάπησες, πόνεσες, γέλασες, έπαιξες, έπεσες, χτύπησες, ξανασηκώθηκες, έζησες. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να είσαι θεατής στη ζωή σου, να την αφήνεις να περνάει μέσα από τα χέρια σου χωρίς να προσπαθείς, χωρίς να ελπίζεις, χωρίς να αγωνίζεσαι.
Ο έρωτας είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του φυσάει. Τι ρόλο έχει ο έρωτας στην ζωή της Κάκιας; 
Ο έρωτας είναι η κινητήριος δύναμη για όλα. Σε βοηθάει να γνωρίσεις τον κόσμο και τον εαυτό σου. Είμαι από τους τυχερούς της ζωής που έζησαν τον απόλυτο έρωτα, εκείνον που κουρσεύει την ψυχή και το κορμί και σε αφήνει άδειο και ξεχασμένο στην πιο σκοτεινή γωνιά του μυαλού σου, να προσπαθείς να παλέψεις με το ακατανόητο.
Υπάρχει κάποιος ήρωας στα βιβλία σας που είναι ο αγαπημένος σας; 
Υπάρχει, είναι ο Κρυστάλλης μου από το παραμύθι «Ο Κρυστάλλης και το όνειρο της βροχής». Τον έχω ερωτευτεί γιατί μου θύμισε ξεχασμένες αξίες. Ο Κρυστάλλης είναι ένας απλός κόκκος άμμου που κάνει όνειρα μεγαλύτερα από το μπόι του. Ονειρεύεται να φτάσει στα σύννεφα και δεν διστάζει να θυσιαστεί προκειμένου να φέρει τη βροχή τους ανθρώπους και να σώσει τα ζώα, τα φυτά και τους ανθρώπους. Μας ωθεί να προσέχουμε το περιβάλλον και να μη σπαταλάμε το νερό, γιατί δεν είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.Μας μιλάει για αλληλεγγύη, αλληλοβοήθεια, αυτοθυσία και πολλά άλλα ξεχασμένα ιδανικά. Έχει θάρρος απαράμιλλο και τόλμη, έχει όραμα και πειθώ, είναι αποφασισμένος να ζήσει, γιατί, τι να την κάνεις μια ζωή στην ακινησία και στον φόβο; Πρέπει να τολμάμε να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα έστω κι αν αυτό μπορεί να είναι το τέλος μας.
Φέτος εκτός από την συγγραφή βάλατε στη ζωή σας και τον εκδοτικό οίκο Πνοή.Ένα δικό σας δημιούργημα. Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας εγχείρημα.
Πάντα είχα όνειρο να ιδρύσω έναν εκδοτικό οίκο, κι αυτό γιατί μου άρεσε να ασχολούμαι με τη γραφή και τα βιβλία. Όμως, δεν θα το επιχειρούσα ποτέ εάν, για ένα μεγάλο διάστημα, δεν έπεφταν συνεχώς στα χέρια μου βιβλία με λάθη, βιβλία που όχι μόνο δεν τους είχε γίνει επιμέλεια αλλά ούτε καν διόρθωση. Το γεγονός αυτό με πονούσε και με εξόργιζε πολύ.
Παράλληλα, ο γιος μου Δημήτρης Καραναστάσης, μόλις τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών αποφάσισε να ακολουθήσει το επάγγελμα του επιμελητή. Εργάστηκε μερικά χρόνια κάνοντας επιμέλειες σε άλλους εκδοτικούς οίκους, όμως από κάποια στιγμή και μετά η ίδρυση του δικού μας εκδοτικού οίκου ήταν μονόδρομος.
Ενώσαμε τις δυνάμεις μας, δηλαδή τη δική μου εμπειρία στα εκδοτικά δρώμενα, τις γνώσεις και τις ικανότητες του γιου μου και αποφασίσαμε να μην παραμένουμε άλλο αδρανείς και να κάνουμε τη διαφορά στον μικρομεσαίο εκδοτικό χώρο.
Μέχρι στιγμής, σε μόλις πέντε μήνες λειτουργίας, έχουμε εκδώσει έξι βιβλία-κοσμήματα, που στέκονται επάξια δίπλα σε αυτά των μεγάλων εκδοτικών οίκων και είμαι πολύ περήφανη γι’ αυτά.
Είμαστε σε βιβλιοπωλεία σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, μετρώντας περίπου 60 σημεία πώλησης και συνεχώς αναπτυσσόμαστε.
Συγγραφείς και αναγνώστες κάθε μέρα αναγνωρίζουν την προσπάθεια που κάνουμε και μας εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια. Εμείς δε, δουλεύουμε πολύ σκληρά για να γίνουν τα όνειρα όλων μας πραγματικότητα. Δηλαδή να πάρει το βιβλίο τη θέση που του αξίζει στη ζωή μας.
Πόσο εύκολο είναι να εκδώσει κάποιος ένα βιβλίο; 
Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν το θεωρώ και εξαιρετικά δύσκολο. Αν εξαιρέσεις τους δύο-τρεις μεγάλους εκδοτικούς οίκους που δύσκολα δέχονται νέους συγγραφείς, υπάρχουν πολλοί εκδοτικοί οίκοι που τους στηρίζουν, αρκεί το έργο τους πραγματικά να αξίζει να δει το φως της δημοσιότητας και να διαβαστεί.
Σε κάθε περίπτωση, όταν κάποιος έχει ολοκληρώσει ένα έργο, πρέπει να εξαντλεί όλες τις πιθανότητες για να το δει να εκδίδεται, να μην πτοείται από ενδεχόμενες αρνητικές απαντήσεις και να συνεχίζει να γράφει.
Τι θα συμβούλευε η συγγραφέας και εκδότρια Κάκια Ξύδη τους νέους συγγραφείς;
Να γράφουν, να ονειρεύονται και να αγωνίζονται να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Ποια είναι η Κάκια Ξύδη στην καθημερινότητα της; 
Μου αρέσει πολύ η δουλειά και πάντα δούλευα πολλές ώρες. Τον τελευταίο καιρό όμως, με τη δημιουργία του εκδοτικού οίκου, δεν υπάρχουν ώρες ξεκούρασης. Ξεκινάμε το πρωί και τελειώνουμε πολύ αργά το βράδυ. Οι παρουσιάσεις των βιβλίων μας αποτελούν την κυριότερη και καλύτερη στιγμή για μένα.
Απολαμβάνω τις οικογενειακές μας στιγμές που όλοι μαζί μιλάμε, σχεδιάζουμε και προγραμματίζουμε τις επόμενες κινήσεις μας.
Τις μέρες που καταφέρνω να ξεκλέψω τις περνάω με τον άντρα μου στην Κύνθο που έχουμε και ένα πολύ μικρό σπιτάκι χωρίς ρεύμα και προσπαθώ να πηγαίνω στην Σελλασία Σπάρτης που είναι το πατρικό μου σπίτι. Αυτά τα δύο μέρη είναι που με αναζωογονούν, με ξεκουράζουν και μου δίνουν δύναμη να συνεχίσω.
Ποιος είναι ο συγγραφέας τον οποίο θαυμάζετε; 
Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος συγγραφέας που θαυμάζω. Μου αρέσουν πάρα πολλοί συγγραφείς, Έλληνες και ξένοι.
Άλλη μεγάλη σας αγάπη είναι το ραδιόφωνο.Τι σας μάγεψε στον κόσμο του ραδιοφώνου; 
Το ραδιόφωνο μπήκε τυχαία στη ζωή μου. Το έκανα απλώς για να δοκιμάσω τα όριά μου. Οι παραγωγοί ήταν μυθικά πρόσωπα στην φαντασία μου και θεωρούσα ότι ήταν κάτι πολύ δύσκολο για μένα. Όμως, όταν μου έγινε η πρόταση,δέχτηκα χωρίς να το σκεφτώ καθόλου, αν και δεν είχα ιδέα από τον χώρο. Σιγά σιγά όμως τα βρήκα όλα, και από την πρώτη φορά έκανα μια πολύ επιτυχημένη εκπομπή. Το μυστικό; Το ίδιο. Ήμουν για άλλη μια φορά ο εαυτός μου.
Μια αγαπημένη σας έκφραση

Αυτό που σήμερα φαίνεται καλό μπορεί αύριο να αποδειχτεί ολέθριο και αυτό που σήμερα φαίνεται αποτυχία, αύριο μπορεί να είναι σωτήριο.
Επικοινωνείτε με τους αναγνώστες σας, παρακολουθείτε τα social media; 
Είμαι σε καθημερινή επαφή με τους αναγνώστες και τους νέους φίλους που έχω αποκτήσει με αφορμή τα βιβλία μου και τον εκδοτικό οίκο. Αγαπημένη στιγμή όταν οι αναγνώστες διαβάζουν κάποιο από τα βιβλία μου, κάνουν την κριτική τους και χρησιμοποιούν κάποια αποσπάσματα που τους εκφράζουν.
Όποιος θέλει μπορεί να με βρει στο FB με τα ονόματα Κάκια Ξύδη (KakiaXidi) και Κάκια Εξακουστή Ξύδη, στο ιστολόγιοxidikakia.blogspot.com, KakiaXidi στο twiter. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το σάιτ του εκδοτικού μας οίκουhttp://www.ekdoseispnoi.gr, τη σελίδα μας στο FB Εκδόσεις Πνοή και την ομάδα Πνοή δημιουργίας.
Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία στο όμορφο περιοδικό σας.
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.