Αγαπώ θα πει χάνομαι...

"Αγαπώ θα πει χάνομαι
Τι είναι η αγάπη; Δεν είναι συμπόνια μήτε καλοσύνη. Στη συμπόνια είναι δύο, αυτός που πονάει κι αυτός που συμπονάει. Στην καλοσύνη είναι δύο, αυτός που δίνει κι αυτός που δέχεται. Μα στην αγάπη είναι ένας. Σμίγουν οι δύο και γίνοναι ένα. Δεν ξεχωρίζουν. Το εγώ κι εσύ αφανίζονται.
ΑΓΑΠΩ ΘΑ ΠΕΙ ΧΑΝΟΜΑΙ… "Νίκος Καζαντζάκης
 Η αγάπη κάτι που πρέπει να νιώσουμε για να μπορούμε να το περιγράψουμε και να το εκφράσουμε σε όλη του την έκταση. Προϋποθέτει κοινούς στόχους , προϋποθέτει μια απόλυτη ένωση των ψυχών μας και όχι μια απλή συμμαχία του μυαλού μας.
Είναι πολύ δύσκολο να αξιολογήσουμε ή και ακόμα να αποδείξουμε την αγάπη κάτω από απλές και φυσιολογικές συνθήκες. Το γεγονός λοιπόν ότι δεν μπορούμε να την μετρήσουμε δεν την μειώνει και δεν την κάνει ασήμαντη. Όλοι σε κάποιες στιγμές της ζωής μας έχουμε νιώσει την απόλυτη αγάπη , την αγάπη χωρίς όρους , και αυτό μας πείθει ότι η αγάπη αυτή υπάρχει γύρω μας και είναι αληθινή. Νιώθουμε την αγάπη , δεχόμαστε την αγάπη μόνο όταν επιλέγουμε να αποδεχτούμε τους ανθρώπους χωρίς να τους κρίνουμε και όταν δίνουμε χωρίς να έχουμε την προσμονή ή ακόμα και την απαίτηση να λάβουμε ανταλλάγματα. Αυτό σημαίνει , ότι η πραγματική αγάπη δεν χαρίζεται απλά για να αλλάξει την συμπεριφορά και την διάθεση ενός άλλου ατόμου απέναντι μας , η αγάπη χαρίζεται γιατί εμείς αισθανόμαστε να την χαρίσουμε και μόνο γι αυτό. Την αγάπη την εκφράζουμε ελεύθερα απέναντι στους άλλους και όταν η αγάπη εκφράζεται με αυτό τον αληθινό και πηγαίο τρόπο επιστρέφει πίσω σε εμάς στο διπλάσιο.
Η λέξη αγάπη , με τον τρόπο που σήμερα την χρησιμοποιούμε , συμβολίζει κάτι εντελώς διαφορετικό από την πραγματική , την αυθεντική αγάπη. Η αγάπη όπως συνήθως την χρησιμοποιούμε υποδηλώνει όρους , υποδηλώνει μια συμφωνία ένα παζάρεμα:«Θα σε αγαπάω αν... Θα συνεχίσω να σε αγαπάω αν... Αν με αγαπάς θα κάνω αυτό που θες...» Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτές τις εκφράσεις ; Δεν ακούγονται σαν μια εμπορική συμφωνία ; Στην σχέση μας , πολλές φορές είναι ολοφάνερο ότι ο κάθε σύντροφος «παζαρεύει» τις προσδοκίες του από τον άλλο , «παζαρεύει» την αγάπη που θα πάρει από τον άλλο , με αντίτιμο την δική του αγάπη. Αυτή είναι η αγάπη με «ειδικούς όρους»! Η αγάπη συμβόλαιο , που απέχει έτη φωτός από την πραγματική αγάπη.
Όταν η αγάπη που χαρίζουμε είναι η πραγματική , η άνευ όρων αγάπη , τότε δεν μας απασχολεί η συμπεριφορά μας αλλά ούτε και η συμπεριφορά του άλλου ατόμου. Δεν επιζητούμε αναγνώριση της αγάπης μας και δεν επιζητούμε ανταλλάγματα. Δεν αισθανόμαστε περιορισμούς ούτε στον χρόνο , ούτε στην ένταση των συναισθημάτων, ούτε στην αφοσίωση που λαμβάνουμε ή δίνουμε. Όταν υπάρχει πραγματική αγάπη αισθανόμαστε πλήρως συμφιλιωμένοι με τον εαυτό και τα συναισθήματα μας και ζούμε το τώρα προσπαθώντας να το κάνουμε όσο πιο όμορφο και όσο πιο γεμάτο γίνεται. Μόνο αυτό το είδος αγάπης αντιπροσωπεύει την πραγματική και την αιώνια αγάπη που μπορεί να μας βοηθήσει ακόμα και να απαλλαγούμε από τις πληγές και να γιατρέψουμε την δική μας ψυχή από τα τραύματα της. Πως γίνεται αυτό ; Με τον όρο πραγματική αγάπη , δεν υπονοούμε μόνο την πραγματική αγάπη προς τους άλλους αλλά και την πραγματική αγάπη προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Πρώτα μαθαίνουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας άνευ όρων και μετά τους άλλους! Η αγάπη λοιπόν αποτελεί την ουσία της ύπαρξης μας.
Η αγάπη παραβλέπει τις μικροδιαφορές γιατί έχει κάτι πιο σημαντικό να ασχοληθεί! Η αγάπη δεν έχει χρόνο για καχυποψία , έχει χρόνο για δημιουργία. Η αγάπη δεν βλέπει την ασχήμια και δεν επηρεάζεται από αυτήν , για την αγάπη είναι όλα όμορφα. Η αγάπη δεν βάζει όρους , παρασύρεται από τους ρυθμούς και εξελίσσεται. Πάντα υπάρχει τέλος στον πόνο. Πάντα υπάρχει τέλος στον φόβο. Πάντα υπάρχει τέλος σε όλα αυτά που νιώθουμε και δεν είναι αγάπη. Αφήστε λοιπόν την καχυποψία και τις άμυνες στην άκρη.
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
Φιλόλογος

Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.