Αναπτύσσοντας οικολογική συνείδηση στο παιδί...


Αρχικά να επισημάνουμε πως ποτέ δεν είναι αργά για να μιλήσετε στο παιδί σας σχετικά με την οικολογία και τα θετικά που εκείνη αποφέρει! Το καλύτερο, βέβαια, είναι η οικολογική συνείδηση να "περάσει" στο παιδί  όσο το δυνατόν νωρίτερα, από την στιγμή κυρίως που αρχίζει να κατανοεί το περιβάλλον του και μπορείτε να συννενοηθείτε μαζί του! Πως θα γίνει αυτό; Ας δούμε παρακάτω ορισμένους τρόπους:

Ανακύκλωση: Μιλήστε στο παιδί σας για την ανακύκλωση και εξηγήστε του πόση σημαντική και χρήσιμη διαδικασία είναι. Είναι πολύ εύκολο να εντάξετε την ανακύκλωση στην ζωή σας. Όσο απασχολημένοι και να είστε, σίγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πάτε για ψώνια. Ξέρετε ότι στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και σε άλλα μεγάλα καταστήματα υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης μπαταριών. Την επόμενη φορά που θα βγείτε για να ψωνίσετε πάρτε μαζί σας και το σακουλάκι με τις μεταχειρισμένες μπαταρίες που θα έχετε μαζέψει. Ακόμα, προσπαθήστε να προμηθευτείτε τις πάνινες σακούλες για τα ψώνια σας και μην χρησιμοποιείτε τις πλαστικές. Το παιδί σίγουρα θα το προσέξει και είναι μια καλή ευκαιρία για να συμμετάσχει σ' αυτό.


Προτείνετε στα παιδιά να μαζέψουν τα παλιά τους τετράδια, χαρτιά και μπλοκ που δεν χρειάζονται και να τα πάνε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης.Κάντε μόνοι σας ανακύκλωση. Μπορείτε στο σπίτι σας να δημιουργήσετε νέες κατασκευές από παλιά αντικείμενα που δεν χρειάζεστε. Σακούλες, δοχεία τροφίμων, παλιά περιοδικά και εφημερίδες, κύλινδροι από χαρτιά τουαλέτας, χάρτινες αυγοθήκες, κουτιά από καφέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες κατασκευές αντί για ακριβά υλικά χειροτεχνίας. Ακόμα και σε κουτιά από παπούτσια μπορούν τα παιδιά να συλλέξουν τα παιχνίδια τους, τα αυτοκινητάκια τους ή τόσα άλλα μικρά παιχνίδια που έχουν.Μειώστε την κατανάλωση: Μάθετε τα παιδιά σας να κλείνουν πάντοτε το φως όταν βγαίνουν από ένα δωμάτιο. Ποτέ να μην αφήνουν το νερό να τρέχει όταν βουρτσίζουν τα δόντια τους. Ακόμα, επειδή τα παιδιά τρελαίνονται για τα παιχνίδια με το νερό αφήνοντας τη βρύση για ώρες ανοιχτή, ενημερώστε τα για τις συνθήκες που ζουν παιδιά στις άλλες χώρες. Μπορείτε να γεμίσετε μια λεκάνη νερό και να περιοριστούν σ’ αυτό.

Πλαστικά μπουκάλια, γυάλινα μπουκάλια και κουτάκια από αλουμίνιο: Είναι καλό, τα παιδιά, να μάθουν πως τελειώνοντας μια τέτοια συσκευασία δεν την πετάμε απλά στα σκουπίδια, αλλά την κρατάμε ώστε να την ρίξουμε με την πρώτη ευκαιρία στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί εκ νέου.


Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το περιβάλλον ανήκει σ’ όλους και είναι ευθύνη όλων να το προστατεύουν. Βλέποντας εσάς τα παιδιά σας να κάνετε πράξη όλα όσα τους συμβουλεύετε, να είστε σίγουροι ότι θα τα ακολουθήσουν και η οικολογική συνείδηση θα γίνει βίωμα για εκείνα! Τέλος, μιλήστε στα παιδιά σας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και μην ξεχνάτε πως εκείνα είναι το μέλλον!

Την επιμέλεια είχε η συντάκτρια του femalevoice.gr Φράγκου Ευαγγελία, Νηπιαγωγός.
Πηγή: jenny.gr
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.