Δραστηριοτητες για υπερκινητικα παιδια


Υπερκινητικό παιδί δεν σημαίνει παράλληλα και κακό παιδί. Αν συγχέουμε αυτές τις δύο έννοιες καλό θα ήταν να το βγάλουμε από το μυαλό μας. Ένα παιδί με αυξημένη ενέργεια, μπορεί ταυτόχρονα να είναι καλό και συνεννοήσιμο όταν πρέπει! Επειδή, όμως, αυτά τα παιδιά συνήθως θέλουν με κάτι να ασχολούνται, και να απασχολούν είτε τα χέρια τους, είτε τα πόδια τους, μπορούμε μέσω δραστηριοτήτων να καλύψουμε αυτήν την ανάγκη τους.

Μέσω των δραστηριοτήτων τα υπερκινητικά παιδιά λαμβάνουν τα ερεθίσματα που έχουν ανάγκη. Κάποια παιδιά για παράδειγμα έχουν αυξημένη ανάγκη για απτικά ερεθίσματα, τα οποία και αναζητούν μέχρι να τα εκλάβουν.

Τα ερεθίσματα που λαμβάνονται από αυτές τις δραστηριότητες δίνουν στα παιδιά ερεθίσματα τα οποία τα βοηθούν να διοχετεύσουν την ενέργεια τους και μέσω αυτού καταφέρνουν να συγκεντρωθούν. Για παράδειγμα, όπως για μας είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθούμε όταν κουνάμε νευρικά το πόδι μας ενώ διαβάζουμε ή παρακολουθούμε μια ομιλία, έτσι και τα υπερκινητικά παιδιά καταφέρνουν να συγκεντρωθούν όταν έχουν βάρος σε κάποιο μέρος του σώματος τους (eidikospaidagogos.gr).

Ας δούμε κάποιες δραστηριότητες-παιχνίδια που μπορούν να εφαρμοστούν σε παιδιά με υπερκινητικότητα:

Τραμπολίνο

Κάντε σφιχτές αγκαλιές

Περπατήστε με τα χέρια.

Κάντε πους απς στον τοίχο.

Κάντε κούνιες


Παίξτε με μαλακά μπαλάκια τύπου anti-stress


Χρησιμοποιήστε παιχνίδια στριφογυρίσματος (sit & spin)


Παίξτε κάνοντας δουλειές στον κήπο χρησιμοποιώντας τις τσουγκράνες, το φτυάρι ή το σκαλιστήριΠηδήξτε στο κρεβάτι ή στον καναπέΠαίξτε παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού με τα αντικείμενα που θα κρύψετε κάτω από βαριές κουβέρτες ή παπλώματα.

Πηδήξτε από μαξιλάρι σε μαξιλάρι! Εναλλακτικά μπορείτε να γεμίσετε μια παπλωματοθήκη με διάφορα μαξιλάρια, τοποθετήστε το σε ένα ασφαλές μέρος του σπιτιού σας προκειμένου να πηδήξετε με ασφάλεια πάνω σε αυτό.

Σκαρφαλώστε στον εξολπισμό της παιδικής χαράς (τραμπάλες, καρουζέλ, τσουλήθρες, ρόδες κλπ)Τρέξτε στο γρασίδι και παίξτε με την μπάλαΧοροπηδήστε ψηλά


Παίξτε με τις πλαστελίνες και δημιουργήστε διάφορα σχέδια


Ζωγραφίστε με πινέλα και χρώματα!Πριν εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω, σιγουρευτείτε πως τα παιδιά σας γνωρίζουν τους κανόνες ασφαλείας! Ακόμη, ελέγξτε για τις προτιμήσεις τους.

Την επιμέλεια είχε η συντάκτρια του femalevoive.gr Φράγκου Ευαγγελία-Νηπιαγωγός


eidikospaidagogos.gr
Γιαννούτσου Θεοδώρα Εργοθεραπεύτρια SI
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.