ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ"ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ "

Η συγγραφή για την Ευαγγελία Ευσταθίου είναι τρόπος έκφρασης.
Γι’ αυτό και στα βιβλία της μιλά για τον έρωτα, την αγάπη,τη φιλία με λόγο καθαρό, σαφή κι ελεύθερο. Αυτό που την απασχολεί περισσότερο σε όλα τα βιβλία της είναι να αφηγείται όσο γίνεται πιο όμορφα μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος, να κερδίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, να του μεταδίδει ενθουσιασμό και να τον ξαφνιάζει με πολλές ανατροπές.

Η ενασχόληση σας με την συγγραφή ήταν μέσα στα πρώτα σας όνειρα;

Όχι, η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή δεν ήταν μέσα στα πρώτα μου όνειρα. Πολύ καιρό αφότου άρχισα να γράφω, άρχισε να γίνεται όνειρο, αλλά και πάλι ήταν πολύ μακρινό, τόσο μακρινό που μου φαινόταν άπιαστο.

Πιστεύετε ότι η λογοτεχνία είναι σε καλό δρόμο;

Εξαρτάται τι εννοείτε με τη φράση «καλός δρόμος» . Αν εννοείτε την ποιότητα και τη θεματολογία των έργων, οπωσδήποτε δεν είμαι αρμόδια να κρίνω εγώ. Αν εννοείτε όμως την εμπορικότητα, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: υπάρχει κρίση στην αγορά του βιβλίου, όπως υπάρχει κρίση στην οικονομία, την κοινωνία και τις αξίες.

Τι είχατε στο μυαλό σας όταν γράφατε το βιβλίο Πριν χαθεί η νύχτα  και πλάσατε τους ήρωες του βιβλίου σας;

Ήθελα απλά να γράψω μια αστυνομική ιστορία ή τουλάχιστον αρκετά αστυνομική και ήθελα ο κεντρικός μου ήρωας να είναι εγκληματολόγος. Ξεκίνησα από αυτά τα στοιχεία και σιγά σιγά πλάστηκαν και οι υπόλοιποι ήρωες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο Πριν χαθεί η νύχτα που κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνης
.

Είναι ένα βιβλίο με δύο άξονες. Τον αστυνομικό και τον αισθηματικό. Οι κεντρικοί ήρωες, η Έμιλι και ο Μάνος, αγωνίζονται να φτάσουν στα ίχνη ενός παρανοϊκού δολοφόνου που η αστυνομία αποκαλεί Κυνηγό. Από την Αθήνα ως τις σαβάνες της βόρειας Αυστραλίας εμπλέκονται σε ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό, κάτω από πραγματικά ακραίες συνθήκες και με την ένταση ανάμεσα τους εξαιτίας του άτυχου παρελθόντος τους να ξεπερνά την κόκκινη γραμμή. Συναίσθημα, περιπέτεια, μυστήριο και ανατροπές εναλλάσσονται διαρκώς – σύμφωνα με τις κριτικές που έχω λάβει από τους αναγνώστες.

Ένα από τα  κύρια συστατικά είναι ο έρωτας. Υπάρχει σήμερα απόλυτος έρωτας ή μόνο στα μυθιστορήματα;

Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει και πως κι αν ακόμη είναι δυσεύρετος για κάποιους, μπορεί πάντα να εμφανιστεί σε απροσδόκητες φάσεις της ζωής. Είναι πολλά πράγματα επίπεδα, γκρίζα και στατικά γύρω μας και εύχομαι πως ο έρωτας δεν είναι ένα από αυτά.

Ποια στοιχεία πρέπει να έχει ένα καλό βιβλίο;

Για μένα το καλό βιβλίο πρέπει να είναι καλογραμμένο, να περνάει ξεκάθαρα τα μηνύματα που θέλει να δώσει ο συγγραφέας, να μην πλατειάζει, να έχει ισορροπία ανάμεσα στα περιγραφικά και στα διαλογικά στοιχεία, να φέρει το προσωπικό ύφος του συγγραφέα και αυτό που λέμε την «ταυτότητά» του και να είναι σωστά επιμελημένο. Αν είναι βιβλίο πλοκής, θα πρέπει η δομή του να κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Αν είναι βιβλίο δοκιμιακού χαρακτήρα, θα πρέπει να είναι απλώς κατανοητό ώστε να περάσει όλα του τα μηνύματα και να δώσει επιθυμητές πληροφορίες.

Ποιος συγγραφέας σας σημάδεψε;

Με σημάδεψαν οι αδερφές Μπροντέ. Το χιούμορ και η βικτοριανή ατμόσφαιρα είναι σταθερά αγαπημένα μου στοιχεία στην ανάγνωση βιβλίων
.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας ήρωας από το βιβλίο και γιατί;

Ο αγαπημένος μου ήρωας είναι ο Έρικ ή κατά κόσμον, το Φάντασμα της Όπερας. Ένα βιβλίο μου μάλιστα, το Αν τον άνεμο ρωτήσεις, είναι εμπνευσμένο από αυτόν.

Τι σημαίνει για σας ευτυχία;

Για μένα ευτυχία είναι να έχει η οικογένειά μου κι εγώ Υγεία για να πορευόμαστε όλοι μαζί στις ανηφόρες και κατηφόρες της ζωής.

Σας ενδιαφέρει η δομή του λόγου ή ο ίδιος ο λόγος και το νόημα του;

Ο λόγος από μόνος του, είτε προφορικός είτε γραπτός είναι άκρως συναρπαστικός, αφού αποτελεί βασικό μέσο επικοινωνίας και είναι πάντα υπέροχο να επικοινωνείς παντοιοτρόπως με τους συνανθρώπους σου

. Πότε ένας συγγραφέας έχει περισσότερο άγχος όταν το βιβλίο του μπαίνει στις προθήκες των βιβλιοπωλείο ή όταν το πάει στον εκδοτικό οίκο;

Στη δική μου περίπτωση, όταν το βιβλίο πηγαίνει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων, γιατί έτσι ξεκινά το ταξίδι του για τις βιβλιοθήκες των αναγνωστών και είναι έτοιμο για κριτική. Σε κάποιους θα αρέσει πολύ και σε κάποιους όχι. Το άγχος έγκειται στο γεγονός πως εύχομαι ο αριθμός των ευχαριστημένων αναγνωστών να είναι μεγαλύτερος από εκείνον των δυσαρεστημένων.

10 βιβλία πολυδιαβασμένα και επιτυχημένα. Πώς αισθάνεστε; Ανεβάζετε τον πήχη κάθε χρόνο;

Αισθάνομαι ευλογημένη και ευτυχισμένη. Θα ήθελα πολύ να καταφέρνω να ανεβάζω τον πήχη κάθε φορά, αλλά κρατώ στην άκρη του μυαλού μου εκείνη τη σκέψη πως ίσως κάποια στιγμή να δημιουργήσω ένα έργο που δεν θα τύχει της ίδιας αποδοχής. Εύχομαι να μη συμβεί αυτό, αλλά οφείλω να έχω όλα τα ενδεχόμενα επεξεργασμένα από το μυαλό και την ψυχή  μου.

Ως λαός δοκιμαζόμαστε θα ξανασταθούμε στα πόδια μας;

Ελπίζω πως κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό. Ίσως ο δρόμος να είναι ακόμη μακρύς και οι αντοχές να στερεύουν σε πολλές ομάδες συνανθρώπων μας, αλλά όπως λέει ο πολύπαθος λαός μας, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να τη συντηρήσουμε ή να την αντλήσουμε.

Η κρίση έχει επηρεάσει την αγορά  του βιβλίου;

Οπωσδήποτε την έχει επηρεάσει και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Είναι πολύ θλιβερό να κλείνουν συνεχώς βιβλιοπωλεία αλλά και να μη βρίσκουν εύκολα βήμα νέοι δημιουργοί που θέλουν να προσφέρουν στη λογοτεχνία.

Η φράση που σας ακολουθεί σαν προσωπικότητα

«Μην αναβάλλεις για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα».
Επίσης, το «Ζήσε την κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία».
Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία και το βήμα που μου δώσατε στο femalevoice.gr.
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.