Ποσο σημαντικη ειναι η παιδικη φιλια;

Το παιδί από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του, αναζητά εκτός από την συντροφιά των γονιών του, την παρέα κάποιου συνομηλίκου του. Και αυτό φαίνεται κυρίως από την χαρά που έχει όταν βρίσκεται σε περιβάλλον με άλλα παιδάκια!

Η φιλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη ζωή των ενήλικων, όσο και των παιδιών. Μέσω της φιλίας το παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του, αποκτά αίσθηση εμπιστοσύνης προς τον εαυτό του και τους γύρω του, διευρύνει τους ορίζοντες τους, μαθαίνει να σέβεται, να συναισθάνεται και να μοιράζεται!


Το παιδί ως την ηλικία των 3 χρόνων, δεν έχει κατανοήσει πλήρως την αξία της φιλίας και πολλές φορές ζηλεύει και διεκδικεί τόσο αντικείμενα και παιχνίδια από άλλα παιδιά όσο και πρόσωπα με τα οποία είναι στενά συνδεδεμένο. Στην προσχολική και νηπιακή ηλικία  οι φιλικές επαφές των παιδιών
αυξάνονται ραγδαία. Σε αυτό το στάδιο είναι χαρά τους και ευχαρίστησή τους να μοιράζονται πράγματα και να κάνουν παρέα κυρίως με συνομηλίκους τους, του ιδίου φύλου. Αργότερα, στην ηλικία περίπου των επτά ετών, τα παιδιά διαλέγουν ως συμπαίκτες τους στα παιχνίδια τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια. Μετά, όμως, τον όγδοο χρόνο οι επαφές με τα άτομα του αντίθετου φύλου μειώνονται σημαντικά μέχρι την ηλικία περίπου των δώδεκα ετών.  


Στην αρχή οι παιδικές φιλίες αλλάζουν συχνά και είναι περιορισμένης διάρκειας. Με την πάροδο του χρόνου όμως, γίνονται σταθερότερες γιατί παγιώνονται τα κοινά ενδιαφέροντα των παιδιών, οι απόψεις τους και οι στόχοι τους, Έτσι αρχίζουν να σταθεροποιούνται σαν χαρακτήρες και να επιλέγουν φίλους με παρόμοια νοοτροπία. Δύο στενοί φίλοι όμως, μπορεί και να μην έχουν ίδιες γνωστικές, μαθησιακές και κοινωνικές δεξιότητες ( δηλαδή ίδια επίδοση στα σχολικά μαθήματα, κοινά ταλέντα),  έχουν όμως ίδιες αξίες και κοινές αντιλήψεις, φιλοδοξίες, σκοπούς και στόχους (ygeianews.gr). Αυτά είναι, άλλωστε, που τους ενώνουν!

Βασικό κριτήριο επιλογής των πρώτων παιδικών φίλων είναι ο τόπος κατοικίας τους, η γειτονιά τους δηλαδή, και  το αν πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο. Συνήθως, τα παιδιά που βρίσκονται στην ίδια γειτονιά και μοιράζονται το ίδιο σχολείο διατηρούν τη φιλία τους για πολλά χρόνια. Τα παιδιά που ζουν σε απομονωμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές, κατά κανόνα, δυσκολεύονται στην απόκτηση φίλων αφού το πεδίο των επιλογών είναι πολύ περιορισμένο.


Όπως και να έχει, μία φιλία για να είναι ικανοποιητική πρέπει να ευχαριστεί αμοιβαία και τα δύο μέλη. Αν ένα μέλος είναι δυσαρεστημένο από αυτήν τη σχέση, τότε η φιλία αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί. Σταθερότερες είναι οι φιλικές σχέσεις που στηρίζονται στην ελεύθερη προσωπική έκφραση και που δεν υφίσταται ανταγωνισμός μεταξύ των παιδιών.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τονιστεί ότι οι παιδικές φιλίες έχουν προστατευτικό ρόλο στη κοινωνική και ψυχική υγεία του παιδιού. Έρευνες  έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που έχουν στενές διαπροσωπικές επαφές, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα ψυχοπαθολογίας, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, προβλήματα συμπεριφοράς. Επίσης παρουσιάζουν καλύτερη κοινωνική και σχολική προσαρμογή και δεν πέφτουν θύματα βίας από τους συνομήλικους τους (protothema.gr).


Επομένως, η παιδική φιλία παίζει πρωταρχικό ρόλο για την ψυχοσύνθεση του παιδιού και την ομαλή πνευματική του ανάπτυξη. Ωθήστε το παιδί σας στην κοινωνικοποίηση και όσο είναι ακόμα μικρό, αφήστε το να τρέξει, να παίξει, να κυλιστεί και να γελάσει με την καρδιά του και με τους φίλους του! Έτσι, θα το δείτε να αναπτύσσει υγιή νου και σώμα!

Φράγκου Ευαγγελία
Νηπιαγωγός
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.