Μπήκαμε μέσα στο Μουσείο της Θηβας

Μέσα στο εκπληκτικό νέο μουσείο της Θήβας Μόλις 97 χιλιομετρα από την Αθήνα, η Θήβα μπορεί να καμαρώνει για το νέο της μουσείο. Η Αρχαία Θήβα ήταν μία από τις ισχυρότερες αρχαίες ελληνικές πόλεις που κυριάρχησε στον ελλαδικό χώρο για μία μεγάλη περίοδο του τετάρτου αιώνα π.Χ. Ήταν η ισχυρότερη από τις Βοιωτικές πόλεις και κατείχε ηγεμονική θέση στο Κοινό των Βοιωτών.
Η ίδρυση της Θήβας περιγράφεται από τους γοητευτικότερους μύθους της ελληνικής μυθολογίας. Στα Ομηρικά έπη οι μύθοι την απέδιδαν στους αδελφούς Ζήθο (που έφερνε τις πέτρες) και Αμφίωνα, ο οποίος παίζοντας την λύρα του, τις μάγευε ώστε μετακινήθηκαν μόνες τους και έκτισαν τα περίφημα τείχη της επτάπυλης πόλης. Χτίστηκε κατά την αρχαιότητα από τον μυθολογικό ήρωα Κάδμο και έχει μεγάλη ιστορική και μυθολογική σημασία. Από τους πιο σημαντικούς Θηβαίους ήταν ο Επαμεινώνδας, μεγάλος αρχαίος στρατηγός που έκανε τη Θήβα ηγεμονεύουσα της Ελλάδας, και ο Πελοπίδας, ο αρχηγός του διάσημου Ιερού Λόχου.
Με την Θήβα σχετίζεται και ένας από τους σημαντικότερους μυθολογικούς κύκλους της αρχαίας Ελλάδας. Η μακρά της ιστορία παρουσιάζεται σε ένα μουσείο αντάξιο της μακράς της ιστορίας με πλούσια ευρήματα που έφεραν στο φως μακρόχρονες ανασκαφικές εργασίες. Η γη του Ηρακλή, του Διόνυσου, του Κάδμου, του Οιδίποδα, της Αντιγόνης, του Πίνδαρου απέκτησε ένα νέο στολίδι.
«Οι πλούσιες συλλογές του αντανακλούν την ιστορία της Θήβας, τρίτης ηγεμονικής δύναμης της αρχαιότητας, μετά την Αθήνα και τη Σπάρτη. Στο μουσείο στεγάζονται «αρχαιότητες της Βοιωτίας και ως εκ τούτου συνιστά κιβωτό πολιτισμού και θησαυροφυλάκιο ιστορικών κειμηλίων, πνευματική περιουσία όλης της ανθρωπότητας», γράφει ο αρχαιολόγος και πρώην έφορος Βασίλης Αραβαντινός στον μνημειώδη τόμο «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών» (Ιδρυμα Λάτση από τη σειρά «Ο κύκλος των Μουσείων»).
Διαθέτει πλέον εκθεσιακό χώρο εμβαδού 1.000 τ.μ. (από ένα σύνολο 2.692 τ.μ. στεγασμένων χώρων), όπου παρουσιάζονται σχεδόν 2.900 αντιπροσωπευτικά αντικείμενα και έργα όλων των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία. Σφραγιδοκύλινδροι από την Ανατολή, οι πήλινες ζωγραφιστές λάρνακες της Τανάγρας, οι Κούροι από το ιερό του Πτώου Απόλλωνα, επιγραφές στη Γραμμική Β, τοιχογραφίες και πήλινα ειδώλια βρίσκονται στον εκθεσιακό χώρο που αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα προκειμένου να διατηρηθεί το φυσικό ανάγλυφο στο δυτικό πρανές του λόφου.
Ο επισκέπτης μπορεί να φτάσει έως τα θεμέλια του μουσείου, εκεί όπου διατηρείται τμήμα οικίας της 3ης χιλιετίας, τάφοι του 17ου αιώνα π.Χ. και η θεμελίωση του μυκηναϊκού τείχους της Καδμείας (13ος αι. π.Χ.). Η γοητευτική περιήγηση συνεχίζεται στον αύλειο χώρο, όπου εκτίθενται λίθινα μνημεία, και ολοκληρώνεται με την επίσκεψη στον μεσαιωνικό πύργο.Το μουσείο, που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Μιχάλης Σουβατζίδης, σε μικρή απόσταση από την Αθήνα, είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για επίσκεψη, καθώς λειτουργεί κατά τη θερινή περίοδο με συνεχές ωράριο 8.00 με 8.00.
Το έργο υλοποιήθηκε σε δύο φάσεις συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στο Γ΄ ΚΠΣ ολοκληρώθηκαν η επέκταση του κτιρίου, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και η εκπόνηση της μουσειολογικής και μουσειογραφικής μελέτης
. Το έργο «Β΄ Φάση Επανέκθεσης Προϊστορικών - Κλασικών & Βυζαντινών Αρχαιοτήτων» υλοποιήθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και ολοκληρώθηκε στις 31-12-2015 σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό.
Η επέκταση και η ανακάινιση του μουσείου της Θήβας κράτησε εννέα χρόνια. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, με συλλογές σπάνιες ή μοναδικές στο είδος τους.
Πηγη thetoc.gr
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.