"Το μόνο προβλέψιμο στη ζωή είναι το απρόβλεπτο "Πάνος Βηττας


H προσωπικότητά του είναι πολυδιάστατη και πολυσύνθετη.Ο Πάνος Βήττας έχει έναν πνευματικό αέρα που γίνεται αισθητός σε κάθε του δημιουργία. Με σεβασμό  και σοφία ψάχνει για καινούριους τόπους και αγνοημένους χτύπους της καρδιάς του για όλους εμάς.

Ποιο ήταν το πρώτο ερέθισμα που έπλασε στο μυαλό σας την υπόθεση του "Βαρώνου της Φλωρεντίας ";

Η  μακρινή καταγωγή της οικογένειας μου είναι από την Ιταλία. Πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον να μάθω περισσότερα για την ιστορία της οικογένειας μου . Η αρχισυντάκτρια μου μια από τις μέρες που δεν είχαμε δουλειά μου πρότεινε να ψάξουμε στο Google μήπως βρούμε περισσότερες πληροφορίες. Αυτά που βρήκαμε κυριολεκτικά με τρέλαναν και έκαναν την φαντασία μου να καλπάσει. Φυσικά οι περιπέτειες του Βαρώνου δεν τελειώνουν με ένα βιβλίο γιατί έπονται και άλλες σε επόμενα βιβλία
.
  Λίγα λόγια για το βιβλίο σας


Η περίληψη του βιβλίου νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα παραστατική και σε βάζει αμέσως στο κλίμα του μυθιστορήματος
Γνωστή οικογένεια τραπεζιτών στη Φλωρεντία με πλούσια φιλανθρωπική δράση ξεκληρίζεται στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Διασώζεται ένα κορίτσι,ο τίτλος ευγένειας και το palazzo. Ένας Δημοσιογράφος αναζητά τις ρίζες του. Το πεπρωμένο τον οδηγεί στην Ιταλία όπου ανέλπιστα κληροδοτεί τον τίτλο, το οικόσημο της οικογένειας και την αμύθητη περιουσία.
<Είσαι ο βαρώνος της Φλωρεντίας>…άραγε όλος αυτός ο πλούτος,ο ξεχασμένος ίσως πάνω από έναν αιώνα ο θεός τον χρωστούσε σε μένα ή ήμουν ο εκλεκτός για ένα σκοπό που ακόμα δεν γνωρίζω; Δεν ξέρω τον λόγο αλλά ένιωθα ότι έκλεβα λίγο από την λάμψη του διάσημου βρετανού πράκτορα που έβλεπα στις ταινίες από  μικρός χωρίς τις δύσκολες σκηνές χωρίς τους κακούς όλα ρομαντικά και παιδικά. Καθώς η αδρεναλίνη έχει ποτίσει το σώμα μου σαν Δημοσιογράφος καλούμαι να παίξω έναν άλλο ρόλο σε ένα κόσμο που κινείται με άλλες ταχύτητες και καύσιμο το χρήμα… έτσι και αλλιώς στη ζωή το μόνο προβλέψιμο είναι το Απρόβλεπτο.

Ποια στοιχεία της προσωπικότητας σας που δεν εκφράζονται στην καθημερινότητα βρίσκουν διέξοδο στη γραφή;

Πάντα ήμουν μοναχικός άνθρωπος αν και όλοι λένε ότι είμαι ιδιαίτερα κοινωνικός . Οι στιγμές που ζητώ τη μοναξιά μου είναι για να βρω χρόνο να δουλεύω τη φαντασία μου και να ζω σε μία άλλη διάσταση τη δική μου όπως εγώ τη θέλω. Η γραφή ήταν πάντα ένα κομμάτι του εαυτού μου. Στις εκθέσεις του σχολείου πάντα έγραφα μικρές ιστορίες . Η δουλειά μου ως δημοσιογράφος μου έδωσε ταχύτητα γραφής .Δεν ένιωθα ποτέ έλλειψη δημιουργικότητας γιατί καθημερινά  έδινα εξετάσεις στο χώρο της δουλειάς μου. Η γραφή είναι το hobby μου και τόλμησα μετά από χρόνια έχοντας τις ανάλογες εμπειρίες ζωής να μπω στον κόσμο του βιβλίου που είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και καθόλου ρομαντικός όπως διαπίστωσα . Επειδή όμως είμαι χορτάτος από δόξα και αναγνωρισιμότητα επικεντρώθηκα στο να γράψω μία συναρπαστική περιπέτεια και όχι να κάνω επίδειξη γνώσεων . Η γραφή μου έχει μία noir άποψη που είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα διεθνή πρότυπα και πιστεύω ότι το βιβλίο μου είναι ιδιαίτερα αρεστό σε νεαρές ηλικίες.
Μοναξιά, πεπρωμένο, έρωτας στήνουν έναν ιστό και καθηλώνουν τον αναγνώστη.

Το βιβλίο έχει άφθονη περιπέτεια , ευγένεια , περνά μηνύματα αισιοδοξίας και ψυχαγωγεί μέχρι την τελευταία σελίδα. Σε πολλούς εκδοτικούς οίκους που πλησίασα και κατέθεσα το μυθιστόρημα μου η πρώτη ερώτηση ήταν  Εχει έρωτα; Ε λοιπόν έχει ψήγματα έρωτα και πολύ περιπέτεια δράση κοσμοπολίτικες εικόνες και ένα διαφορετικά κόσμο που συνήθως τον βλέπουμε στις σελίδες κοσμικών περιοδικών .Σε αυτό το βιβλίο το ρόζ το «θεληματικό πηγούνι» δεν θα τα συναντήσετε.

Πόσος χρόνος σας πήρε για να ολοκληρωθεί το βιβλίο;

Δύο μήνες . Μόνο τα Σαββατοκύριακα πάντα στο σπίτι της μαμάς μου . Η παρουσία της πάντα με ηρεμεί και η συντροφιά της μου δίνει την άνεση να γράφω . Μία ερωτική απογοήτευση και μετά ένας σφοδρός έρωτας που έδωσε φτερά στο να χτυπώ με ταχύτητα τα πλήκτρα του laptop
.
Οι ήρωες του βιβλίου οδήγησαν την ιστορία ή από την αρχή είχατε το τέλος στο μυαλό σας;

Το story υπήρχε στο μυαλό μου . Την ιστορία την ζούσα και στον ύπνο μου αλλά και τον χρόνο που οδηγούσα και άκουγα την αγαπημένη μου μουσική. Οι ήρωες άλλοι υπήρχαν από την αρχή και άλλοι στην πορεία. Σίγουρα οι ήρωες μου μιλούσαν και μου έλεγαν την ιστορία τους. Οι ήρωες έχουν εμπνευσθεί από τους φίλους μου που κινούνται σε όλον τον πλανήτη
.
Ποιος ήταν ο πρώτος που διάβασε πρώτος το βιβλίο σας;

Η ηθοποιός Ηρώ Μουκίου. Ήμαστε από παιδιά φίλοι και η γνώμη της μου έδωσε την δύναμη να κυνηγήσω την έκδοση του. Με πήρε τηλέφωνο ενθουσιασμένη και μου είπε να συνεχίσω.
 
Είστε ένας άνθρωπος που δραστηριοποιείται σε πολλούς χώρους εργασίες. Η συγγραφή μπήκε αβίαστα στη ζωή σας;

Έχω σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων αλλά με κέρδισαν ποιο δημιουργικά επαγγέλματα. Όχι ότι ο κόσμος των επιχειρήσεων δεν είναι συναρπαστικός αλλά πάντα ήμουν ένα ανήσυχο πνεύμα  Μ αρέσει να τολμώ και να κοιτώ μόνο την κορυφή . Η μετριότητα μου είναι αδιάφορη . Έχω περάσει  από τον κόσμο της φωτογραφίας μόδας , τις επιχειρήσεις , την τηλεόραση ,  τα περιοδικά .
Οι ανησυχίες του πατέρα μου για άριστες γνώσεις με έστειλε στη Λεόντειο σχολή . Οι φιλία του με την γνωστή συγγραφέα Λιλή Ζωγράφου και άλλους πολλούς συγγραφείς  που συχνά πυκνά τους έστελνε τις εκθέσεις μου για να τις σχολιάσουν με έκανε ιδιαίτερα προσεκτικό και δημιουργικό στη γραφή μου. Τώρα αν  η προγιαγιά μου το γένος Γρυπάρη και ξαδέλφη με τον ποιητή με προίκισε με τα γονίδια της λογοτεχνίας ειλικρινά δεν ξέρω

Πως θέλετε να αισθάνεται ο αναγνώστης όταν τοποθετήσει το βιβλίο σας στο ράφι της βιβλιοθήκης;

Ότι το απόλαυσε , ότι ταξίδεψε μαζί του και του κράτησε συντροφιά, Αλλά θέλω να πω ότι τα βιβλία δεν είναι για τα ράφια της βιβλιοθήκης είναι για τους αναγνώστες.

Ποιες θεωρείτε βασικές αρχές στη ζωή ενός ανθρώπου;

Ζούμε  μόνο μία φορά και η ζωή έχει ένα τέλος, Πρέπει να ζούμε έντονα να δημιουργούμε και να αποκτούμε γνώσεις μέχρι το τέλος της ζωής μας. Αυτό μας κάνει σοφότερους καλύτερους ανθρώπους και μας δίνει μία πλούσια ζωή.

Στην Ελλάδα τον καιρό της κρίσης υπάρχει καιρός για δημιουργία;

Και άφθονος μάλιστα. Οι ευκαιρίες υπάρχουν και πρέπει να έχουμε πιο πλατιά όνειρα πέρα από τα στενά όρια της Ελλάδας. Δυστυχώς η γλώσσα μας δεν είναι τόσο διαδεδομένη ώστε η Ελληνική λογοτεχνία να κάνει εύκολα καριέρα στο εξωτερικό. Εγώ έχω στραμμένο το βλέμμα μου  εκτός Ελλάδος γιατί νιώθω Πολίτης του Κόσμου. Η μετάφραση από τα Ελληνικά σε άλλες γλώσσες είναι πραγματική πρόκληση.

Υπάρχει κάποιο μότο που καθοδηγεί τα βήματα σας;

Πάντα η κορυφή είναι ο σκοπός μου . Η μετριότητα με ενοχλεί. ‘Έχω μεγάλα όνειρα και πάντα ότι βάζω στόχο το πετυχαίνω . Επειδή έχω πολύ ακόμα δρόμο λοιπόν αυτό με κάνει αυστηρό κριτή του εαυτού μου και εργατικό στο να πετύχω. Το πείσμα μου και οι καλοί φίλοι συνωμοτούν για το καλύτερο
.
Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου
για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.