Ρένα Γέρου, η ποιήτρια του έρωτα στο femalevoice.gr

Κάθε  άνθρωπος κρύβει μια γοητεία. Κάποιοι την μεταδίδουν στους γύρω τους. Αυτό είναι χάρισμα. Η Ρένα  Γέρου είναι ποιήτρια του έρωτα.Χρησιμοποιεί ένα ερωτικό ποταμό λέξεων για να περιγράψει συναισθήματα. Είναι μια γυναίκα εξαιρετικά δραστήρια και κοινωνική. Άνθρωπος με καρδιά και κέφι για την ζωή. Με δημιουργική φαντασία και εκλεπτυσμένη αξιοπρέπεια.

Τι είναι  ποίηση για την Ρένα Γέρου;

Ποίηση για μένα είναι ανάσα. Η ίδια η ζωή.Πέρα από το καθημερινό και το τετριμμένο, υπάρχει η ποίηση, που καθαρίζει και λυτρώνει την ψυχή. Που σε κάνει καλύτερο άνθρωπο.

Τι σας εμπνέει;

Η έμπνευσή μου είναι οι ίδιες οι λέξεις. Το μαγικό τους βασίλειο όπου χάνομαι μέσα του. Η γλώσσα και οι συμβολισμοί της. Ο ίδιος ο έρωτας είναι έμπνευση. Η ομορφιά του . Η αλήθεια και η δύναμη του. Ακόμα και μια εικόνα λειτουργεί συνειρμικά και μ' οδηγεί στη γέννηση ενός ποιήματος.

Το ποιητικό σας έργο είναι αφιερωμένο στον έρωτα. Τι είναι έρωτας για σας;Περιγράφεται ή ορίζεται;

Έρωτας για μένα είναι η ουσία της ζωής. Η δύναμη που κινεί τις πράξεις μας, καθορίζει την πορεία μας. Όλοι έχουν την δυνατότητα να ενδώσουν στην μαγεία του. Άσχετα με το τι επιλέγουν. Πάντα ο έρωτας είναι ο οδηγός τους ακόμα κι αν δεν το παραδέχονται. δεν ορίζεται ο έρωτας. Είναι κάτι διαφορετικό και προσωπικό για τον καθένα.Ακόμα κι η δυνατότητα να τον βιώνεις και να τον αισθάνεσαι, ακόμα κι αυτή, είναι κάτι καθαρά προσωπικό. Είναι η δύναμη και η ουσία της ζωής.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο συστατικό ενός συγγραφέα;

Η έμπνευση είναι το μεγαλύτερο συστατικό ενός συγγραφέα. Τα πάντα έχουν ειπωθεί εδώ κι αιώνες. Ο τρόπος που εκφράζεις τις ιδέες είναι το διαφορετικό που προσκομίζει κάθε συγγραφέας στην παγκόσμια διανόηση. Τι θα πει είναι το λογικό. Πως θα το πει όμως! Αυτό τον κάνει να ξεχωρίζει

. Ποιο είναι το ποιητικό σας πρότυπο;

   Λατρεύω τον Μπωντλαίρ. Είμαι φανατική του θαυμάστρια.έχω πάντα στο κομοδίνο μου τα "Άνθη του Κακού" και σε ώρα ανάγκης καταφεύγω εκεί.


"Στάλα -στάλα τον έρωτα. Τι σας ενέπνευσε;

Η συλλογή "Στάλα στάλα τον έρωτα" είναι ένα σύνολο ερωτικών ποιημάτων. Ο ίδιος ο έρωτας ήταν η έμπνευση μου γι αυτό το βιβλίο. δεν ανήκει σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο ή βίωμα. Ήταν μια κραυγή θαυμασμού για την υπέροχη αυτή ενέργεια του σύμπαντος που λέγεται έρωτας
.
Έρωτας απόλυτος,έρωτας μοιραίος, έρωτας ανεκπλήρωτος, έρωτας κεραυνοβόλος. Ποιος σας δίνει ώθηση για να γράψετε;

Ο έρωτας απόλυτος, μοιραίος και συνήθως ανεκπλήρωτος έρωτας, είναι αυτός που μου δίνει έμπνευση και ώθηση να γράψω. δεν υπάρχει πιο υπέροχο συναίσθημα από αυτό που βιώνουν δυο απόλυτα ταιριαστοί εραστές, που όμως η ζωή τους οδήγησε τον έναν μακριά από τον άλλον. Είναι ο έρωτας που δεν τον ξεπερνάς ποτέ.

Ένα μήνυμα στους νέους ποιητές της Ελλάδας που βάλλεται από παντού
.
Πάντα όταν μου ζητάνε να μιλήσω για τους νέους ποιητές ή μη, θεωρώ πως δεν είμαι σε θέση να δίνω συμβουλές. Μια παρότρυνση μόνο: Να γράφουν διαρκώς, να σκέφτονται και να δημιουργούν. Να μην τα παρατάνε ποτέ.
.
Διαβάζει ο Έλληνας σήμερα ή η οικονομική κρίση επηρέασε και το διάβασμα;

Όσοι αγαπούν το διάβασμα, διαβάζουν ακόμη. Η κρίση επηρέασε τους ανθρώπους αρνητικά. έβγαλε στην επιφάνεια άσχημα συναισθήματα. Νομίζω το διάβασμα βοηθά να ξεφύγουν, να ξεπεράσουν τα αρνητικά. Είναι μια διέξοδος. Ένα ταξίδι στο  όνειρο και στην ελπίδα
.
Είστε Σμυρνιά. Έχετε επιρροές και βιώματα;

Ναι! Είμαι Σμυρνιά. Μεγάλωσα σ' ένα σπίτι με τις αρχές και τα πιστεύω αυτών των ανθρώπων. Ήταν αλέγκροι κι έξω καρδιά. Τους άρεσε η "καλή ζωή' και η διασκέδαση.Η νοοτροπία τους δεν τους επέτρεψε να το βάλουν κάτω πάρα τις αναποδιές, τον πόλεμο και τον θάνατο που βίωσαν. Έχω επιρροές και θύμισες από τις ιστορίες που έλεγαν οι γιαγιάδες μου διαρκώς. Ακούσματα από τα τραγούδια που με νανούριζαν που ήταν όλα μικρασιάτικα. Που μιλούσαν για έρωτα, πόνο, αγάπη και πατρίδες χαμένες.

Έχετε λογοκριθεί; Γράφετε κατά παραγγελία;

Έχω λογοκριθεί και μάλιστα πολύ και από ανθρώπους που θεωρούσα ανοιχτόμυαλους. Μα δεν πτοήθηκα. Επέμεινα και είμαι χαρούμενη που το έκανα.Κατά παραγγελία δεν μπορώ να γράψω καλά. Προσπαθώ μα δεν μένω ποτέ ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Πρέπει το θέμα να αγγίζει την ψυχή μου. Όχι δεν είμαι επαγγελματίας ποιήτρια. Οι επαγγελματίες παίρνουν παραγγελίες. Η ποίηση είναι κομμάτι της ψυχής. δεν μπορείς να την εμπορεύεσαι. Την εκπορνεύεις και την σκοτώνεις.

Γιατί οι ποιητές έχουν ως βασικό θέμα τον έρωτα; Ερωτεύονται οι άνθρωποι σήμερα;

Οι ποιητές έχουν σαν θέμα τον έρωτα γιατί όλα είναι έρωτας. Αυτός είναι ζωή. Φρέσκος, νέος, ορμητικός, λυτρωτικός. Κινεί όλα τα νήματα, αρκεί να αφεθούν, να παρασυρθούν στην ορμή του. Δεν ελέγχεις τον έρωτα. Οφείλεις να αφεθείς στο ταξίδι που σου προσφέρει. Βέβαια, το αν θα ερωτευθεί κάποιος είναι καθαρά θέμα χαρακτήρα. Μερικοί δεν μπορούν να ερωτευτούν κάποιον άλλον αφού είναι τόσο ερωτευμένοι ήδη με τον εαυτό τους.

Τι είναι εκείνο που σας κάνει να γράφετε με ψευδώνυμο όταν σήμερα όλοι ζουν για την προσωπική προβολή;

Δεν έγραψα για να προβληθώ. Ήθελα να καταθέσω την ψυχή μου. Δεν είχε σημασία το όνομα. Μόνο οι λέξεις έχουν σημασία. Άλλωστε ξεκίνησα με ερωτική ποίηση κάτι τόσο μη εύκολα αποδεκτό στην πουριτανή κοινωνία μας
.
Είστε μητέρα πως βλέπετε το μέλλον της χώρας; Αγχώνεστε;

Σαν μητέρα σαφώς αγχώνομαι. Όλα είναι πιο δύσκολα πια. Κυρίως η επαγγελματική αποκατάσταση. Έχω μάθει στα παιδιά μου να είναι ολιγαρκή. Όποτε ευελπιστώ πως θα τα καταφέρουν. Ο καταναλωτισμός είναι θέμα συνήθειας. Αν τον αποβάλλεις ζεις καλύτερα και πιο ποιοτικά.
Ένα στίχο ή ποίημα που αφιερώνετε στους αναγνώστες μας.

Δεν έχω κάποιο αγαπημένο ποίημα. Είναι σαν τα παιδιά μου. Δεν θέλω ούτε μπορώ, να τα ξεχωρίσω. Μα θα σας σημειώσω λίγους στίχους από το ποίημα που αγαπήθηκε περισσότερο από τον κόσμο που διάβασε την συλλογή μου 'Στάλα στάλα τον έρωτα'
Ασ' το αγόρι μου , ασ΄ το.
Άμα ο έρωτας δεν είν' έφηβος δεν τον θέλω.
Τι να τον κάνεις τον ενήλικα έρωτα; Είναι αντιφατικός. Όχι!
Ο έρωτας μάτια μου πρέπει να είναι παιδί.
Να γελά, να χαριτολογεί, να παίζει, να διασκεδάζει.
Να κάνει πλάκα, να είν' ανάλαφρος. να διώχνει τις έγνοιες και τα βάσανα, την σοβαροφάνεια.
Τέτοιον έρωτα θέλω, του έφηβου. Που είν' ορμητικός και ασυγκράτητος. Που στο πέρασμα του σαρώνει τα πάντα. Που έχει την θύελλα για συντροφιά Και η λιακάδα κι η βροχή είναι γι αυτόν το ίδιο.
Πάθος για τη ζωή.
Αυτός ο έρωτας μ' αρέσει. Όχι ο γέρικος, ο μουχλιασμένος και βρόμικος. Που ψάχνει αφορμή για παρεξήγηση Που διαστρεβλώνει ότι πω.
Που ζητά αποδείξεις σε βρόμικα σοκάκια ψευτοηδονής.
Ο έρωτας ορμά, πέφτει στις φλόγες Στα παγωμένα νερά παραδέρνει στη θάλασσα...δεν λογαριάζει Δεν έχει λογική, ούτε "είπες" και "είπα" Ο έρωτας είναι κάθαρση Δεν συγκρατιέται, δεν χαλιναγωγείται.
Δεν έχει τροχοπέδες, δεν προσποιείται. Δεν μπορεί να φορέσει την μάσκα του καθωσπρεπισμού.
Δεν υπάρχει ενήλικας έρωτας Τρέχει αν ρουφήξει το νέκταρ από το λουλούδι Και διαρκώς γελά δεν σε πληγώνει.
Ένα παιδί δεν μπορεί να σε πληγώσει. Ούτε να σε προσβάλει με λόγια βαριά. Αυτόν τον έρωτα δεν τον θέλω. Γιατί δεν είναι.

Γράφετε κάτι καινούργιο τι να περιμένουμε από την  Ρένα Γέρου;

Ετοιμάζω ένα καινούριο βιβλίο με ποίηση με τίτλο :" Άλικοι Στίχοι" που θα εκδοθεί σε λίγο καιρό από τις εκδόσεις "Άλλωστε" . Είναι μια ποιητική συλλογή που κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από την πρώτη. Εδώ δεν έχω τόσο ερωτική ποίηση όσο ποίηση γενικού περιεχομένου. Συμπεριλαμβάνει εντελώς αδημοσίευτα ποιήματα που τα δούλευα πάνω από έναν χρόνο. Τα θέματα αφορούν κυρίως στην πατρίδα μου και στις γυναίκες όσο και σε οτιδήποτε με άγγιξε και με συγκλόνισε κατά καιρούς. Είναι μια κατάθεση ψυχής διαφορετική από την πρώτη. Χτυπά στην ουσία της ζωής και πραγματεύεται θέματα που είναι διαχρονικά και υπαρκτά ως προβλήματα και διλήμματα ηθικά κυρίως που απασχολούν κάθε ευαίσθητο άνθρωπο. Τα ποιήματα τα διάλεξα ένα-ένα με προσοχή από ότι έχω γράψει μέχρι τώρα. Τα δούλεψα και τα παρουσιάζω υπερήφανα διότι είναι ακριβώς η ψυχή μου. Είμαι Εγώ εκεί μέσα .
Επίσης γράφω ένα μυθιστόρημα αυτή τη στιγμή το οποίο κοντεύει να ολοκληρωθεί και σκοπεύω να το προωθήσω για έκδοση μέσα στο 2017. Ελπίζω να πάνε όλα καλά .


Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.