Από το Ερμιτάζ στην Αθήνα: 25 αιώνες τέχνης διεκδικούν τον θαυμασμό μας


Ένα ταξίδι στη δημιουργία και την τέχνη ανά τους αιώνες καλούνται να ζήσουν οι επισκέπτες του Βυζαντινού Μουσείου της Αθήνας. Αφορμή, η εμβληματική έκθεση υπό τον τίτλο «The State Hermitage Museum: Gateway to History» που φένρι 25 αιώνες τέχνης από το Ερμιτάζ στην Αθήνα.
160 έργα μεταφέρονται από το Ερμιτάζ στην Αθήνα, στην έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 2 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 26 Φεβρουαρίου του 2017. Ανάμεσα τους τα έργα «Αφροδίτη και Άδωνις» του Ρούμπενς, «Πέτρος και Παύλος» του Θεοτοκόπουλου, «Η άμωμος σύλληψη» του Μουρίγιο, το μαρμάρινο σύμπλεγμα «Έρως και Ψυχή» του Κανόβα, εξαιρετικά δημιουργήματα που όρισαν την ευρωπαϊκή τέχνη ανά τους αιώνες.
34 ελαιογραφίες, 3 ακουαρέλες, 9 γλυπτά και 114 έργα διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών από τις αντίστοιχες συλλογές του Ερμιτάζ που «αφηγούνται» την τέχνη σε ένα διάστημα 25 αιώνων (από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 20ό αιώνα) θα διεκδικήσουν τον θαυμασμό μας. Επιπλέον χρυσά σκυθικά αντικείμενα, κοσμήματα της ελληνικής τέχνης και αντικείμενα της Ανατολής θα εκτεθούν για τους επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού μουσείου που θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν, έστω και με οδηγό τη φαντασία τους, στους διαδρόμους ενός από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου σήμερα.
Η έκθεση «The State Hermitage Museum: Gateway to History» διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Ελλάδα – Ρωσία 2016 σε ανταπόδοση της έκθεσης «Το Βυζάντιο στο πέρασμα των αιώνων» που ξεκίνησε στο Ερμιτάζ στις 24 Ιουνίου και ολοκληρώνεται στις 2 Οκτωβρίου 2016 με 120 βυζαντινές αρχαιότητες που ήδη εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες του μουσείου.
Παράλληλα, το ΚΑΣ έδωσε το «πράσινο φως» και για τον προσωρινό δανεισμό 21 έργων από ελληνικά μουσεία και μία ιδιωτική συλλογή, για να παρουσιασθούν στην Κρατική Πινακοθήκη Tretyakov στη Μόσχα, στο πλαίσιο έκθεσης με τον τίτλο «Βυζαντινή Τέχνη από την Ελλάδα». Και αυτή η έκθεση, διάρκειας από 25 Οκτωβρίου 2016 έως 9 Ιανουαρίου 2017, εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016.
Θα περιλαμβάνει 10 εικόνες από το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, 1 από το μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 7 έργα από το μουσείο Μπενάκη (τέσσερα έργα μικροτεχνίας, ένα ύφασμα και δύο χειρόγραφους κώδικες), όλα της βυζαντινής εποχής. Θα εκτεθούν επίσης τρεις εικόνες από την ιδιωτική συλλογή του Αιμιλίου Μαργαρίτη (πρώην Συλλογή Βελιμέζη), του 15ου και 16ου αιώνα. Όπως σημειώθηκε στη συνεδρίαση, στην έκθεση «Βυζαντινή Τέχνη από την Ελλάδα» το υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχει μόνο με τον δανεισμό έργων από κρατικά μουσεία. Η διοργάνωση είναι της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, του μουσείου Μπενάκη και της Πινακοθήκης Τρετιακόφ, στο πλαίσιο workshop για τη συντήρηση βυζαντινών εικόνων, αλλά και συμποσίου για τον Ησυχασμό που θα πραγματοποιηθούν στη ρωσική πινακοθήκη.

Πηγή CNN
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.