4 εντυπωσιακες διακοσμητικες βαφες και τεχνοτροπιες!


Οι διακοσμητικές βαφές είναι το επόμενο βήμα για κάποιον που ήδη γνωρίζει έστω το πως να βάφει αξιοπρεπώς. Υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει να γίνονται από εξειδικευμένους τεχνίτες, ειδικά οι πιο πολύπλοκες τεχνοτροπίες, αλλά αν εμπιστεύεσαι το ταλέντο σου μπορείς να αρχίσεις με μια μικρή γωνίτσα και…βλέποντας.

Sponging Σφούγγισμα-Σπόγγισμα

Ας αρχίσουμε με κάτι που το έχεις δει. Έχουμε την ήδη βαμμένη επιφάνεια (ή την παλιά μας) και εφαρμόζουμε διαφορετικό χρώμα βαφής. Πριν στεγνώσει η νωπή βαφή, την αφαιρούμε κατά τόπους με το σφουγγάρι ή εναλλακτικά βουτάμε το σφουγγάρι στην μπογιά και εφαρμόζουμε το δεύτερο χρώμα σπογγιστά! Εκτός από σφουγγάρι υπάρχει και το ρολό σφουγγάρι για πιο ομοιόμορφη εφαρμογή.


Ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρός, ή ακόμα μικρότερος, αν η βάση είναι λευκή ή πολύ ανοιχτό χρώμα. Για κάτι πιο πολύπλοκο απαιτείται εμπειρία ή ακριβείς γνώσεις. Ένα απλό παράδειγμα από τα δεκάδες, έτσι γιατί μας αρέσει το χρώμα!


Colorwashing – Ξέπλυμα χρώματος

Μετά την εφαρμογή της βαφής βάσης και αφότου αυτή στεγνώσει, επιλέγεις μεταξύ βούρτσας και κουρελιού. Η βούρτσα θα δώσει μια πιο άγρια υφή, ενώ το κουρέλι πιο μαλακή υφή (smooth όπως έλεγε και ο παππούς μου). Φρόντισε το δεύτερο στρώμα βαφής να είναι λεπτό και αφαίρεσε βαφή (πασάλειψε) με κυκλικές κινήσεις. Όταν βάφεις όλο το δωμάτιο έτσι, μετά από τον ένα τοίχο, βάψε τον απέναντι, για να μην τρέξει μπογιά στις γωνίες και κάνει γραμμές! Για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα δοκίμασε το ombre βάψιμο της φωτογραφίας:


Ο βαθμός δυσκολίας είναι μέτριος, γιατί οι κυκλικές κινήσεις μπορεί να σε ωθήσουν να ξαναπεράσεις ένα σημείο ή να μην περάσεις κάποιο.

Dragging Strie – Σύρσιμο με βούρτσα

Αυτή η τεχνική είναι εύκολη και όμορφη. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι κάθετες ρίγες είναι υπέρκομψες και η τελική υφή θυμίζει ύφασμα. Αφού βάψεις τον τοίχο με μπογιά (ή και βερνίκιglaze), πάρε την βούρτσα ή την ψάθινη σκούπα(!) και βούρτσισε κάθετα από πάνω προς τα κάτω. Αν δε κάνεις και οριζόντιες γραμμές το αποτέλεσμα θα θυμίσει λινό! Εκπληκτικό αποτέλεσμα σε γκρι-μπλε, καφέ, γκρι-πράσινο και βεραμάν.
Ο βαθμός δυσκολίας είναι μικρός εως μέτριος, μέχρι να πιάσεις την βούρτσα στο χέρι!


Craquelure, Crackle Effect – Κρακελάρισμα ή Κρακελέ

Εφαρμόζουμε σε βαμμένη επιφάνεια, ειδικό βερνίκι που δημιουργεί την όψη του σπασμένου. Ιδανικό distress ύφος για shabby chic ή rustic διακόσμηση. Βαθμός δυσκολίας μεγάλος, καθώς τα συγκεκριμένα βερνίκια χρησιμοποιούνται περισσότερο σε έπιπλα. Ένας επαγγελματίας θα το καταφέρει, αλλά ένας ερασιτέχνης χρειάζεται να πειραματιστεί πρώτα.Δεν είναι παλιό! Έτσι έγινε!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.