ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ: ΤΑ 5 ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


ΑΣΒΕΣΤΙΟ

Το ασβέστιο βοηθάει στην ανάπτυξη των κοκκάλων και των δοντιών. Είναι πιο σημαντική η λήψη του κατά την περίοδο που αυτά αναπτύσσονται. Η καλύτερη πηγή ασβεστίου προέρχεται από αγελαδινό γάλα

Ξεκινήστε το πρωινό με ένα μπώλ δημητριακών, γάλα με χαμηλά λιπαρά και φρέσκα φρούτα της αρεσκείας του
Μετά το σχολείο ή ανάμεσα σε γεύματα δώστε στο παιδί γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή τυρί
Ιδέα για σνακ: Αναμείξτε σοκολατένιο γάλα χαμηλών λιπαρών με μπανάνα και λίγο πάγο.

ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ

Φροντίστε τα δημητριακά που αγοράζετε να περιέχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα – διαβάστε καλά την ετικέτα. Συνήθως όσο πιο πολύ ζάχαρη έχουν τόσο λιγότερες φυτικές ίνες περιέχουν για αυτό και αγοράστε δημητριακά χαμηλά σε ζάχαρη και εμπλουτίστε τα με φρούτα για γεύση και ενέργεια.
Δίνετε στα παιδιά σας φρούτα και λαχανικά σε καθημερινή βάση. Περιορίστε τους χυμούς και αντικαταστήστε τους με φρούτα γιατί οι χυμοί περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης από τα φρούτα και άρα λιγότερες φυτικές ίνες.
Τα φασόλια έχουν όχι μόνο φυτικές ίνες αλλά και πρωτείνη οπότε προσπαθήστε να τα εντάξετε στην διατροφή των παιδιών είτε αυτούσια είτε μέσα σε σούπα, σαλάτα, ομελέτα.
Ιδέα για σνακ: Απλώστε φυστικοβούτυρο σε στικ από σέλερι και από πάνω βάλτε σταφίδες.

ΠΡΩΤΕΙΝΗ

Κάθε κύτταρο στο σώμα φτιάχνεται απο πρωτεϊνη, οπότε και είναι ένα από τα σημαντικότερα συστατικά για την αναπτυξη. Η πρωτεϊνη βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τα θαλασσινά και το κρέας. Σε μικρότερη ποσότητα βρίσκεται στα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τα λαχανικά.

Όλα τα παιδιά αγαπούν το αυγό.  Ομελέτα, τηγανίτες, τηγανιτά και βραστά αυγά είναι φαγητά με άφθονη πρωτεϊνη, σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Αντί για τα γνωστά fish fingers δώστε στο παιδί σας σολωμό ο οποίος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3.
Πρσθέστε ξηρούς καρπούς στα δημητριακά, στο γιαούρτι.
Ιδέα για σνακ: Αναμείξτε αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, μπανάνες, μήλα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΟΤΙΚΑ

Βοηθούν στην αμυντική λειτουργία του οργανισμού. Τα αμύγδαλα, τα καρότα, το σπανάκι, οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα βατόμουρα, τα πορτοκάλια, το λεμόνι.

Ιδέα για σνακ: Βάλτε στρώσεις από γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα και καβουρδισμένα αμύγδαλα.

ΣΙΔΗΡΟΣ

Αυγά, σπανάκι, φασόλια, αποξηραμένα φρούτα, ψάρια και φακές.

Συνδυάστε στο πρωινό αυγά με φρέσκο χυμό πορτοκαλιού για να βοηθήσετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό
Φτιάξτε σαλάτα από σπανάκι με φράουλες, και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Ιδέα για σνακ:  Σε τορτίγια βάλτε γαλοπούλα, τυρί με χαμηλά λιπαρά και αποξηραμένα φρούτα.

 πηγή BAbyradio.gr
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου