Σε ποια ηλικια μπορει το παιδι να μεινει μονο του στο σπιτι;


Ουσιαστικά δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα αφού ο γονιός για να πάρει την απόφαση να αφήσει το παιδί μόνο του στο σπίτι, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τρεις βασικούς παράγοντες.

1. Την ηλικία του παιδιού.

2. Την ωριμότητα που το διακατέχει και πόσο σοβαρά εκείνο αντιλαμβάνεται τους κινδύνους.

3. Τη γενική ασφάλεια του σπιτιού.

Τυπικά, η μικρότερη δυνατή ηλικία στην οποία οι ειδικοί λένε ότι ένα παιδί είναι ψυχικά έτοιμο να αναλάβει την ευθύνη να μείνει μόνο, είναι τα δώδεκα. Σημειώστε αυτόν τον κανόνα αλλά μη τον θεωρήσετε γραμμένο σε μαρμάρινη επιγραφή. Σύμφωνα με τον Δρ. Frank Sileo, ψυχολόγο, η ωριμότητα του παιδιού δεν μετριέται με μοναδικό δείκτη την ηλικία του.

Είναι προφανές ότι ένα 5χρονο παιδάκι σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μείνει μόνο του στο σπίτι ενώ ένας 16χρονος μπορεί. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά σχολικής ηλικίας; Θα μπορούσαν να μείνουν μόνα τους στο σπίτι;

Καλό είναι να ξέρετε κι εσείς οι ίδιοι πώς αισθάνονται τα παιδιά με αυτή την ιδέα. Φυσικά τα παιδιά συχνά επιμένουν και υποστηρίζουν ότι θα είναι μια χαρά. Υπάρχουν όμως κι άλλα που φοβούνται να μείνουν μόνα τους. Πώς θα το ξέρετε λοιπόν;


Σε γενικές γραμμές, δεν είναι μια καλή ιδέα να αφήσετε τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών μόνα τους στο σπίτι. Κάθε παιδί βέβαια είναι διαφορετικό, αλλά σε αυτή την ηλικία τα περισσότερα δεν έχουν την ωριμότητα και τις δεξιότητες να αντιμετωπίσουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αν μείνουν μόνα.

Λάβετε επίσης υπόψη την περιοχή όπου μένετε. Υπάρχουν γείτονες γύρω σας τους οποίους μπορείτε να εμπιστευτείτε και ξέρετε ότι θα βοηθήσουν το παιδί, αν χρειαστεί κάτι; Μένετε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο όπου κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα ή μήπως είναι μια ήσυχη περιοχή;

Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε πώς το παιδί σας θα χειριστεί ορισμένες καταστάσεις.

Εδώ είναι μερικές ερωτήσεις τις οποίες πρέπει να σκεφτείτε:

  • Δείχνει το παιδί σας σημάδια ευθύνης και γενικότερα σας βοηθάει με τις δουλειές του σπιτιού, ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες σας;
  • Πώς θα χειριστεί το παιδί σας απρόσμενες καταστάσεις; Διατηρεί την ψυχραιμία του ή πανικοβάλλεται;
  • Τηρεί κάποιους γενικούς κανόνες όπως: Δεν ανοίγουμε ποτέ την πόρτα σε αγνώστους;
  • Γνωρίζει το τηλέφωνο της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ;
  • Καταλαβαίνει και ακολουθεί μέτρα ασφαλείας;
  • Μήπως είναι επιρρεπές στους κινδύνους;


Κάντε ένα τεστ:
Ακόμα κι αν είστε σίγουρη για την ωριμότητα του παιδιού σας, είναι σοφό να κάνετε τεστ. Αφήστε το να μείνει μόνο στο σπίτι για 30 λεπτά ενώ εσείς θα παραμείνετε σε μια κοντινή απόσταση, εύκολα προσβάσιμη. Όταν επιστρέψετε, συζητήσετε πώς πήγε και μιλήστε για πράγματα που ίσως θα θέλατε να αλλάξουν ή τις δεξιότητες που πρέπει το παιδί σας να μάθει μέχρι την επόμενη φορά που θα μείνει μόνο.

Γενικότερα συζητήστε για ορισμένα σενάρια έκτακτης ανάγκης. Ρωτήστε για παράδειγμα το παιδί σας τι θα κάνει, αν μυρίσει καπνό ή αν ένας ξένος χτυπήσει το κουδούνι ή αν κάποιος πάρει τηλέφωνο και ζητήσει εσάς.

Δείτε, παρακάτω, (σε γενικές γραμμές) πόση ώρα μπορούν τα παιδιά να μείνουν  μόνα τους αναλόγως την ηλικία τους:

7 ετών και κάτω
Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να μείνουν μόνα τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα αφήσετε χωρίς επιτήρηση μόνα στο αυτοκίνητο, το σπίτι, την παιδική χαρά, τον κήπο.

8 έως 10 ετών
Δεν πρέπει να μείνει μόνο του για περισσότερο από 1½ ώρες, και αν μείνει, να είναι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και νωρίς το απόγευμα.

11-12 χρονών
Μπορεί να μείνει μόνο του για περίπου 3 ώρες, αλλά όχι αργά τη νύχτα ή σε συνθήκες που απαιτούν ευθύνες.

13-15 χρονών
Μπορεί να μείνει χωρίς επιτήρηση, αλλά όχι κατά τη διάρκεια της νύχτας.

16 - 17 χρονών
Μπορεί να μείνει μόνο του χωρίς επιτήρηση.


Επιμέλεια: Φράγκου Ευαγγελία, Νηπιαγωγός
Πηγές: baby.gr, mama365.gr
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου