ΈΛΕΝΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Η Έλενα Σαλιγκάρα, φρέσκια και δυναμική,μιλάει για το βιβλίο της και τις ιστορίες της μέσα από τις οποίες την γνωρίσαμε. Ιστορίες μοναδικές, εμπνευσμένες από τη ζωή.Η συγγραφέας εξηγεί,αναλύει και επισημαίνει ότι η ματιά της κοιτάει μόνο μπροστά
.
 Πώς ξεκίνησε η ιδέα της συγγραφής του βιβλίου σας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΝΟΗ;

Η κεντρική ιδέα του βιβλίου ήταν μια έμπνευση της στιγμής. Ύστερα άρχισα να πλάθω την πλοκή και τους ήρωες στο μυαλό μου. Τους φανταζόμουν ως πρόσωπα υπαρκτά, τους έδωσα ονόματα και συμπεριφορές ώσπου έφτασε η στιγμή να γίνουν μια ολόκληρη ιστορία.
Διαβάζοντάς σας βλέπω ότι έχετε καταθέσει σκληρή δουλειά. Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή του βιβλίου σας;

Η συγγραφή ενός βιβλίου απαιτεί συγκέντρωση και πολλές ώρες δουλειάς. Ο συγγραφέας μαθαίνει να αγαπά τη μοναξιά του και κατά κάποιον τρόπο εξαρτάται απ' αυτή. Το συγκεκριμένο βιβλίο μου πήρε σχεδόν έναν χρόνο.

Λίγα λόγια για το βιβλίο σας "Πέρα από τη γέφυρα".

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με τρεις βασικούς ήρωες. Δύο άνδρες -παιδικοί φίλοι- που ερωτεύονται την ίδια γυναίκα. Μια σειρά από απροσδόκητα γεγονότα κλονίζει όσα θεωρούν δεδομένα και διαταράσσει τις ισορροπίες στις ζωές τους. Οι ήρωες αντιμετωπίζουν διλήμματα για τον έρωτα και τη φιλία ενώ η διαφορετικότητα επηρεάζει τη θέληση για ζωή.

Πώς εμπνέεστε; Έμπνευση ή φαντασία;

Συνδυασμός των δύο. Φτάνει ένα ερέθισμα από πραγματικό γεγονός ή μια εικόνα για να φανταστώ μια ολόκληρη ιστορία
.
Πόση σημασία  δίνετε στον τίτλο και στο εξώφυλλο;

Είναι κατά κάποιον τρόπο η βιτρίνα ενός βιβλίου και γι' αυτό οφείλουν να είναι αντιπροσωπευτικά. Περισσότερο σημαντική βέβαια είναι η ιστορία που έχει να διηγηθεί ένα βιβλίο.

Υπάρχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία στο μυθιστόρημά σας ή στα κείμενα που κατά καιρούς δημοσιεύετε;

Στο μυθιστόρημά μου δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία. Δεν παύω βέβαια να έχω μερικά κοινά χαρακτηριστικά με τους ήρωες μου. Τα κείμενα που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο κυρίως αφορούν σκέψεις μου και λιγότερο προσωπικές ιστορίες.

Τι σας δίνει η συγγραφή σαν άνθρωπο;

Έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μου. Νομίζω πως ο συγγραφέας γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του αλλά και αποκτά μεγαλύτερη οικειότητα με ανθρώπους που δεν του μοιάζουν.
Διαβάζετε; Ποιος είναι ο συγγραφέας που θαυμάζετε;

Σχεδόν καθημερινά. Είναι πολλοί αυτοί που θαυμάζω. Νομίζω πως αν αναφέρω κάποιον συγκεκριμένο, θα αδικήσω τους άλλους.

Ο έρωτας τι ρόλο έχει στη ζωή σας; Ποια αρετή προτιμάτε σε έναν άντρα;

Ο έρωτας είναι πηγή συναισθημάτων, ενέργειας, έμπνευσης. Δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικός για όλους μας. Όσον αφορά την αρετή, θα σας πω πως θεωρώ πολλή σημαντική την ειλικρίνεια.

Θεωρείτε ότι ο χρόνος δικαιώνει πάντα τους άξιους;

Θέλω να πιστεύω πως ο χρόνος λειτουργεί ως καταλύτης για οποιαδήποτε κατάσταση.

Τελικά η ζωή κάνει κύκλους ή είναι ένας κύκλος;

Η ζωή είναι ένας κύκλος: γεννιόμαστε, ζούμε, πεθαίνουμε. Στα περισσότερα σημεία της διαδρομής βρίσκουμε εμπόδια, άλλοτε μικρά κι άλλοτε μεγάλα. Σημασία έχει να φερόμαστε ωραία στη ζωή, να μην την τεντώνουμε αλλά να τη γεμίζουμε με όσο πιο όμορφες στιγμές μπορούμε.

Ο ρομαντισμός είναι για σας μια εξιδανικευμένη πραγματικότητα ή την βιώνετε;

Δεν νομίζω πως υπάρχει ρομαντισμός στις μέρες μας. Τουλάχιστον όχι όπως τον έχουμε βιώσει ως κοινωνία σε παλαιότερα χρόνια. Προσωπικά προσπαθώ να δίνω πινελιές ρομαντισμού στη ζωή μου και αυτό δεν είναι απαραίτητο να εκφράζεται με λουλούδια και καρδούλες.

Οι νέοι συγγραφείς τι τύχη έχουν σήμερα στην Ελλάδα;

Όπως κάθε κλάδος, έτσι και ο εκδοτικός περνάει δύσκολες στιγμές. Οι νέοι συγγραφείς οφείλουν να οπλίζονται με υπομονή και επιμονή.

Οι Έλληνες της οικονομικής κρίσης διαβάζουν ή όχι;

Είναι τόσα τα προβλήματα που βιώνει ο μέσος Έλληνας που πιστεύω πως αυτή η συνήθεια έχει μερικώς παραγκωνιστεί. Χαίρομαι πολύ όταν ακούω ανθρώπους να μου λένε πως απολαμβάνουν την ανάγνωση βιβλίων. Είναι μια ασχολία που έχει μόνο να μας δώσει.

Πως είναι η καθημερινότητά σας;

Γεμάτη. Όταν η μέρα μου φτάνει στο τέλος της, πάντα έχω την αίσθηση ότι δεν πρόλαβα να κάνω όσα ήθελα.

Παρακολουθείτε τα social media. Πώς μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;

Στη σελίδα μου στο facebook: Έλενα Σαλιγκάρα.

Μια αγαπημένη έκφραση που σας αντιπροσωπεύει. 

Αν θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο, ξεκίνα από τον εαυτό σου
.
Πάντα επιτυχίες Έλενα 
Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία femalevoice.gr
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου 
για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.