Συνεντευξη απο την Ιωαννα Γαγαρα: Διευθυντρια του Συλλογου Ανεργων Ηλιαχτιδα


Η κα Ιωάννα Γαγάρα έχει καταγωγή από τη Ραψάνη και ζει εδώ και 25 χρόνια στη πόλη της Λάρισας μαζί με την οικογένειά της. Είναι μία ευχάριστη και πρόσχαρη γυναίκα, η οποία βοήθησε ιδιαίτερα ώστε να ιδρυθεί ο Σύλλογος Ανέργων Ηλιαχτίδα στο κέντρο της πόλης. Τώρα είναι διευθύντρια του Συλλόγου και δηλώνει πλήρως ευχαριστημένη και ικανοποιημένη από το έργο και τις δράσεις του, καθώς όπως η ίδια τονίζει, ενώ στην αρχή ήταν επιφυλακτική, ο κόσμος τη στήριξε και έτσι προχώρησε και συνεχίζει έως σήμερα.

Ας την γνωρίσουμε καλύτερα:

Σας καλώς ορίζουμε στο femalevoice.gr.
Γνωρίζουμε ότι η αγάπη σας για τη δημιουργία γενικότερα και ειδικότερα για οτιδήποτε χειροποίητο, είναι μεγάλη. Πώς προέκυψε αυτήν η αγάπη;

Παλαιότερα είχα εργαστήρι με χειροποίητα κοσμήματα. Πάντα μου άρεσε να φτιάχνω, να δημιουργώ. Δίναμε κοσμήματα σε όλη την Ελλάδα! Λόγω οικονομικής κρίσης όμως, ο κύκλος αυτός έκλεισε σχετικά σύντομα, με αποτέλεσμα μετά από 10 χρόνια να κλείσω το εργαστήρι μου και να πρέπει να ξεκινήσω ξανά από το μηδέν. Στην περιοχή έκλειναν και άλλα καταστήματα και σκεφτήκαμε να δραστηριοποιηθούμε με διαφορετικό τρόπο. Βρεθήκαμε, συζητήσαμε και αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε έναν Σύλλογο που θα προσφέρουμε σε αυτόν τα μηχανήματά μας για αρχή και ό,τι άλλο προκύψει στη συνέχεια. Αρχικά, γινόταν από σπίτι σε σπίτι όλη η διαδιακασία και ύστερα ολοκληρώθηκε ο Σύλλογος Ηλιαχτίδα και στεγαστήκαμε εκεί.

Είστε ιδρύτρια, λοιπόν, του Συλλόγου Ανέργων Ηλιαχτίδα. Μιλήστε μας γι' αυτόν. Πώς προέκυψε το όνομα; Ποιες είναι οι δράσεις του;

Ο Σύλλογος δημιουργήθηκε εδώ και 4 χρόνια. Όλοι όσοι είχαμε καταστήματα που έκλεισαν, αποφασίσαμε να προσφέρουμε τα μηχανήματα μας και ό,τι άλλο μπορούσαμε, προκειμένου να γίνει η αρχή για τον Σύλλογο. Το όνομα του Συλλόγου δεν είναι τυχαίο. Η ηλιαχτίδα φαίνεται πάντα! Είτε ο ήλιος είναι στον ουρανό, είτε έχει κρυφτεί από τα σύννεφα. Είναι η ελπίδα που δεν σβήνει ποτέ!
Οι δράσεις του Συλλόγου είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται: κόσμημα, ραπτική, decoupage, ζωγραφική, κεραμική, μικροϋφαντική, μακραμέ, και αγιογραφία. Αρχικά ενημερωνόμασταν από διάφορα σεμινάρια και από το ίντερνετ. Πλέον φτάσαμε σε ένα αρκετά υψηλό επίπεδο και ο Σύλλογος λειτουργεί για τους ενδιαφερόμενους, τόσο πρωινές, όσο και απογευματινές ώρες.


Στην Ελλάδα του σήμερα, ο κόσμος έχει όρεξη για δημιουργία; Συμμετέχει ενεργά; 

Πάρα πολύ! Και θα ήταν ακόμη καλύτερα αν υπήρχε μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Συνήθως, οι μαθητευόμενοι είναι άτομα που έχουν άμεση ανάγκη να βγάλουν χρήματα μέσα από τις δημιουργίες τους. Οπότε, οτιδήποτε φτιάχνουν στον Σύλλογο δεν πάει ποτέ χαμένο! Αυτό τους δίνει χαρά και όρεξη για πολλά χειροποίητα δημιουργήματα. Έρχονται, όμως, και μοναχικοί άνθρωποι και συνταξιούχοι που αναζητούν ενασχόληση και παρέα. Στα τμήματα που δημιουργούνται η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και ευχάριστη, κάτι που τους ικανοποιεί όλους. Ο κόσμος έρχεται και φεύγει χαρούμενος!Όπως μας είπατε η δημιουργία επηρεάζει θετικά τον άνθρωπο. Τι αποκομίζει κάποιος από τη διαδικασία της δημιουργίας χειροποίητων αντικειμένων;  

Δημιουργείς! Έχεις σκοπό και στόχο! Ξεχνιέσαι από την καθημερινότητα και τα προβλήματα. Ηρεμείς και επεκτείνεις τον κύκλο γνωριμιών σου. Αλλάζουν οι άνθρωποι όταν δημιουργούν. Παύει η μοναχικότητα, εντάσσονται σε ένα σύνολο, σε μία ομάδα με κοινούς σκοπούς και στόχους. Όλο αυτό, προφανώς και αλλάζει θετικά την ψυχολογία του ανθρώπου!

Συμμετέχετε και σε εκθέσεις χειροποίητων δημιουργιών. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο;

Ναι, συμμετέχω σε διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις με σκοπό την προβολή των δημιουργιών. Κυρίως σε εκθέσεις που γίνονται τα Χριστούγεννα και το Πάσχα αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή μας καλέσουν, παρευρισκόμαστε. Και στα περίχωρα του νομού, φυσικά. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο και μεγάλος ενθουσιασμός για το χειροποίητο! Πολλοί αγοράζουν τόσο για την προσωπική τους ευχαρίστηση, όσο και για να δωρίσουν κάτι ξεχωριστό και πρωτότυπο στα αγαπημένα τους πρόσωπα.


Πως αισθάνεστε εσείς την "δημιουργία" στην καθημερινότητά σας; Θα μπορούσε να εκλείψει από τη ζωή σας; 

Τα τελευταία 4 χρόνια έχει γίνει μια λατρεμένη συνήθεια της καθημερινότητας μου. Στην ουσία είναι η ζωή μου! Ξεχνιέμαι αρκετές ώρες δημιουργώντας, ακόμη και αφού τελειώσουν τα μαθήματα του Συλλόγου. Με ανανεώνει! Μου δίνει χαρά! Επομένως, ούτε κατά διάνοια δε μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη "δημιουργία". Θα ήταν λειψή...

Κλείνοντας, τι θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες του femalevoice.gr;

Θέλω να τονίσω πως για όλα υπάρχει λύση! Αρκεί να υπάρχει θέληση και όρεξη! Εκεί που τελειώνει η κατάθλιψη...αρχίζει η δημιουργία!

Σας ευχαριστούμε για την ωραία συζήτησή μας και σας ευχόμαστε "καλή συνέχεια με περισσότερες δημιουργίες και πολλή  χαρά!"

Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση Συλλόγου: Κύπρου 84, 3ος όροφος, Λάρισα
Η σελίδα στο facebook

Επιμέλεια συνέντευξης: Φράγκου Ευαγγελία για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.