Ναυπλιο: Ενας ομορφος προορισμος για ολες τις εποχες!


Το Ναύπλιο είναι μια ρομαντική πόλη που συχνά αποκαλείται "Η Πόλη του Ερωτα".
Αποτελεί έναν από τους διάσημους προορισμούς για τους φοιτητές και τούς επισκέπτες κατά τα σαββατοκύριακα, τις καλοκαιρινές διακοπές και  όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι περισσότεροι το θεωρούν έναν ελκυστικό προορισμό καθώς συνδυάζει τη μαγική ατμόσφαιρα και την ποικιλία εξωτερικών δραστηριοτήτων με την κοντινή απόσταση στους φημισμένους αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας, όπως είναι οι Μυκήνες και το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.Το Ναύπλιο, η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας,αφού απελευθερώθηκε από την τουρκική κατοχή και έπαιξε έναν αξιοσημείωτο ρόλο στην ελληνική ιστορία. Η τελευταία αντανακλάται στην αρχιτεκτονική, τα ιστορικά μνημεία, τα κάστρα και τα μουσεία της παλιάς πόλης.Η πλατεία Συντάγματος φαντάζει γραφική με τα στενά δρομάκια, τα βενετσιάνικου στυλ υπερυψωμένα μπαλκόνια, αλλά και με τις καφετέριες, τα μπαρ και τα μαγαζιά με είδη δώρων.
Το λιμάνι του Ναυπλίου αποτελεί κυψέλη δραστηριοτήτων και οι καφετέριες είναι το μέρος στο οποίο μπορούμε να παρακολουθήσουμε τις αφίξεις και τις αναχωρήσεις των ιστιοπλοϊκών σκαφών και των ανθρώπων που κάνουν περίπατο κατά μήκος της παραλίας.Υπάρχουν δύο τοπικές παραλίες, η Καραθώνα και η Αρβανιτιά,οι οποίες είναι καλά οργανωμένες και δημοφιλείς τόσο από τους ντόπιους όσο και από τους τουρίστες. Η Αρβανιτιά είναι γνωστή ως "η παραλία της πόλης". Η Καραθώνα είναι μόλις 1,5 χιλιόμετρο μακρυά και διαθέτει άφθονα καφέ-μπαρ, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ.Τα μουσεία της πόλης ποικίλουν και αυτά που ξεχωρίζουν είναι το Αρχαιολογικό μουσείο, το Λαογραφικό, το Πολεμικό, το μουσείο κομπολογιού-χάντρας καθώς και το μουσείο ούζου που στεγάζεται στο τοπικό αποστακτήριο ούζου.

Το αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου στεγάζεται στο επιβλητικό Ενετικό λιθόκτιστο κτήριο που κλείνει με το εντυπωσιακό του μέγεθος και την αυστηρή, συμμετρική του φόρμα τη δυτική πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Το κτήριο κτίστηκε το 1713, κατά την περίοδο της β΄ Ενετοκρατίας, από τον Προβλεπτή του στόλου Αυγουστίνο Σαγρέδο ως αποθήκη του στόλου, σύμφωνα με τη μαρμάρινη λατινική επιγραφή που έχει εντοιχιστεί στην πρόσοψή του. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κτίρια της εποχής της Ενετοκρατίας στην Ελλάδα.Λαογραφικό μουσείο: Το κοινωφελές Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου» ιδρύθηκε το 1974 και έχει έδρα το Ναύπλιο. Σκοπός του είναι η έρευνα, η διάσωση, η μελέτη και η προβολή του νεότερου ελληνικού πολιτισμού. Στο κτίριο της οδού Βασ. Αλεξάνδρου 1 στο Ναύπλιο στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος, που το 1981 τιμήθηκε με το ΕΜΥΑ (European Museum of the Year main Award).


Το Πολεμικό Μουσείο Ναυπλίου, που στεγάζεται στο κτίριο της Πρώτης Σχολής Ευελπίδων (Αμαλίας 22), εγκαινιάστηκε στα τέλη του 1988. Εδώ ο επισκέπτης παρακολουθεί την ιστορία της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, ιδιαίτερα δε τη συμμετοχή των κατοίκων της Αργολίδας στους αγώνες του Ελληνικού Έθνους, από την Ελληνική επανάσταση μέχρι την απελευθέρωση από τα στρατεύματα Κατοχής. Το Πολεμικό Μουσείο διαθέτει 2 ορόφους στους οποίους παρουσιάζει θεματολογικά τους Αγώνες του Ελληνικού Έθνους.Παράλληλα με όλα αυτά δεν πρέπει να παραλείψουμε την επίσκεψη στα κάστρο του Ναυπλίου, όπως το κάστρο του Παλαμηδίου, στο λόφο που υψώνεται πάνω από την πόλη, το Μπούρτζι-κάστρο/νησί μέσα στο λιμάνι, αλλά και το κάστρο της Ακροναυπλίας.
Η κατάληψη του Παλαμηδίου κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 ήταν η επιτυχής έκβαση της μακροχρόνιας πολιορκίας του φρουρίου του Παλαμηδίου από τους Έλληνες και η συνθηκολόγηση των Τούρκων του Ναυπλίου.


Το Μπούρτζι ή «Καστέλι» κατά τους Ενετούς, ή «θαλασσόπυργος» κατά τον Αγώνα του 1821, είναι μικρή νησίδα μπροστά στο λιμένα του Ναυπλίου, ακριβώς απέναντι από το επάκτιο πυροβολείο των «Πέντ΄ - Αδερφιών», καλυπτόμενη πλήρως από το παλαιό ενετικό Φρούριο στο οποίο οφείλει και το όνομά της.Η Ακροναυπλία (τουρκ. Ιτς-Καλέ) είναι βραχώδης χερσονησίδα που αποτελούσε στην αρχαιότητα την ακρόπολη του Ναυπλίου. Βρίσκεται απέναντι από το Μπούρτζι και δεξιά του Ναυπλίου κατά την είσοδο στο μυχό του Αργολικού κόλπου. Είναι προσιτή μόνο από Βορρά δια μιας τεχνητής ιστορικής χαράδρας τη λεγόμενη Αρβανιτιά. Η χερσονησίδα αυτή έχει μέσο ύψος από επιφάνεια θαλάσσης 45 μ., μέγιστο μήκος από ανατολάς προς δυσμάς 900 μ. και πλάτος περίπου 400 μ. Κάποια μέρη των τειχών της Ακροναυπλίας είναι κυκλώπεια που αποτέλεσαν τις βάσεις των μετέπειτα οχυρώσεων, τα οποία τμήματα σώζονται μέχρι και σήμερα.Το όμορφο Ναύπλιο, επομένως, αποτελεί έναν προορισμό με πολλές επιλογές, καθώς, εκτός από χαλάρωση και αξέχαστες βόλτες, μπορούμε να δούμε και να θαυμάσουμε τοπία, μουσεία, κάστρα και έργα τέχνης που έχουν διασωθεί έως σήμερα και πολλές φορές προκαλούν δέος!

Την επιμέλεια είχε η συντάκτρια του femalevoice.gr Φράγκου Ευαγγελία

Πηγές: nafplio.gr, nafpliopension.gr, wikipedia.org.

Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.