ΒΩΗΘΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση από μικρή ηλικία. Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη, την αποδοχή και τον έπαινο από τους γονείς τους, ώστε να νιώσουν ότι αξίζουν και να προχωρήσουν στη ζωή τους. Η αυτοπεποίθηση μας βοηθά να νιώθουμε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας και να ξεπερνάμε πιο εύκολα και με θάρρος τις δύσκολες καταστάσεις.
      Σύμφωνα με τους ειδικούς, παιδιά που μεγαλώνουν με  αυτοπεποίθηση  αναπτύσσουν θετική εικόνα για τον εαυτό τους, γίνονται πιο ανεξάρτητα, θέτουν υψηλούς στόχους, αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους  και  αντιμετωπίζουν με θάρρος τα προβλήματα στη ζωή τους. Αντίθετα, παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση αδυνατούν να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα, δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, είναι ευάλωτα στην κριτική, νιώθουν ανασφάλεια και φόβο και πιστεύουν ότι δε θα τα καταφέρουν.
      Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των παιδιών:
Υπενθυμίζουμε στα παιδιά αρκετά συχνά πόσο τα αγαπάμε και πόσο σημαντικά είναι για εμάς.
Βοηθάμε να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους.
Πιστεύουμε στις δυνατότητές τους. Εάν δεν πιστέψουμε πρώτα εμείς στις ικανότητές τους, δε θα πιστέψουν ούτε εκείνα στον εαυτό τους.
Επιβραβεύουμε τα παιδιά για όσα καταφέρνουν καθημερινά.
Δε συγκρίνουμε ποτέ τα παιδιά μεταξύ τους. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τη δική του προσωπικότητα και τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης.
Μαθαίνουμε στα παιδιά να βάζουν στόχους και να τους υλοποιούν.
Εστιάζουμε στην πράξη και όχι στο χαρακήρα του παιδιού. Για παράδειγμα δε λέμε «είσαι κακό παιδί» αλλά «αυτό που έκανες ήταν κακό».
Αποφεύγουμε να βάζουμε αρνητικές ταμπέλες στα παιδιά π.χ. «είσαι ανεύθυνος», «είσαι άχρηστος», «δε θα τα καταφέρεις», γιατί με αυτό τον τρόπο βλάπτουμε την αυτοπεποίθηση τους. Όταν τα παιδιά δέχονται αρνητικούς χαρακτηρισμούς από μικρά,  μεγαλώνοντας, δύσκολα αποτινάζουν το φορτίο αυτό από πάνω τους.
Ενθαρύνουμε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
Μοιράζουμε αρμοδιότητες ανάλογα με την ηλικία τους π.χ. να στρώσουν το κρεβάτι τους ή να μαζέψουν τα παιχνίδια τους, ώστε να αισθάνονται χρήσιμα.
Παρακινούμε τα παιδιά να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες με συνομιλήκους τους που βοηθούν στην κοινωνικοποίηση τους.
Τονίζουμε ότι όλοι οι άνθρωποι κάνουν λάθη, ότι κανένας μας δεν είναι τέλειος και σημασία έχει η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα λέμε: «δεν πειράζει που δεν τα κατάφερες σημασία έχει που προσπάθησες»!
Εξηγούμε ότι είναι φυσιολογικό κάποιες φορές να μην πάνε τα πράγματα όπως τα θέλουμε. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να τα παρατάμε.
Είμαστε κοντά στο παιδιά τόσο στις επιτυχίες τους όσο και στις αποτυχίες. Μαθαίνουμε να διαχειρίζονται την ήττα και τις αδικίες της ζωής με ψυχραιμία.
Τέλος, προσπαθούμε να μην είμαστε υπερπροστατευτικοί με τα παιδιά, γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν τους αφήνουμε περιθώρια να αναλάβουν ευθύνες, να κάνουν λάθη και να μάθουν από αυτά, πάντα με σωστή καθοδήγηση. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν πιο εύκολα, μεγαλώνοντας να χειριστούν μόνα τους τις προκλήσεις της ζωής.
Επιμέλεια: Ιωάννα Πανταζή, Νηπιαγωγός
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.