ΝΙΚΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ "ο έρωτας νικά τις φοβίες και τις προκαταλήψεις "

Πιστεύει πως η γραφή απελευθερώνει απ όσα σε βαραίνουν. Διαθέτει πρωτότυπες ιδέες, κοφτερό μυαλό, απελευθερωμένη φαντασία.Οι  ήρωες του έχουν σάρκα, οστά, υπόσταση είναι θύματα ή θύτες των παθών τους.

Η συγγραφή για σας είναι ασίγαστο πάθος; Από που εμπνέεστε;

Η συγγραφή για μένα κυρίως είναι ένα πολύ όμορφο ταξίδι σκέψεων, εικόνων φαντασίας και συναισθημάτων. Ξεκίνησα να γράφω λόγω της επιθυμίας που ένιωσα κάποια στιγμή στη ζωή μου να πω πράγματα στον κόσμο που με τον απλό προφορικό λόγο ίσως να μην τα καταλάβαινε. Μέχρι να καταγράψω τις πρώτες λέξεις στο χαρτί δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι εικόνες που είχα στο μυαλό μου μπορούσαν να αποτελέσουν την ολοκληρωμένη ιστορία ενός βιβλίου. Σήμερα που έχω ένα βιβλίο ήδη στο ενεργητικό μου μπορώ να το πω: Η συγγραφή είναι ένα δυνατό πάθος για μένα που αν αρχίσει δε σταματά. Νιώθω ευλογημένος που έχω τη δυνατότητα μ’ αυτόν τον τρόπο να δώσω στον κόσμο να διαβάσει τις σκέψεις μου, τα συναισθήματα μου, τις απόψεις μου. Ο τελικός μου σκοπός είναι να περάσω τα βαθύτερα μηνύματα που επιδιώκω να έχουν οι ιστορίες μου. Έμπνευση μπορεί να μου έρθει από οτιδήποτε. Μέσα από μια εικόνα, έναν ήχο, μια λέξη μια κίνηση. Εκεί όμως που υπάρχει πλούσιο υλικό για συγγραφή είναι στις κοινωνικές μου επαφές. Παρατηρώ τους ανθρώπους και την συμπεριφορά τους. Οτιδήποτε λεχθεί μέσα σε μία παρέα φίλων μου, η στάση τους, η συμπεριφορά τους μπορεί να αποτελέσει για μένα έμπνευση. Τα προσωπικά μου βιώματα επίσης. Ίσως γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζω μια κινητική αναπηρία, ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας έμπνευσης για μένα. Οι δυσκολίες της ζωής
.
Επικίνδυνο πάθος εκδόσεις Δυάς. Λίγα λόγια για το βιβλίο.

Το «Επικίνδυνο Πάθος» είναι μια δυνατή ερωτική ιστορία που πιστεύω ότι κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι την τελευταία του σελίδα. Κεντρικοί ήρωες είναι η Αγγελική Ραζή-Μανωλάκου και ο Στέφανος Βραχνός. Δύο άνθρωποι ξεχωριστοί που αν η μοίρα δεν έπαιζε το παιχνίδι της ίσως και να μην συναντούσαν ποτέ ο ένας τον άλλο. Τους αγάπησα και τους δύο σαν χαρακτήρες πάρα πολύ την ώρα που τους δημιουργούσα και γι’ αυτό αξίζει να σας πω λίγα λόγια για τον καθένα ξεκινώντας από την Αγγελική.
Αυτή η γυναίκα είναι πολύ ξεχωριστή. Ζει μια πλουσιοπάροχη ζωή, μια ζωή που άλλες γυναίκες ίσως θα έκαναν το παν για να την αποκτήσουν. Είναι σύζυγος του επιτυχημένου οικονομολόγου και Υπουργού Οικονομικών της Ελληνικής κυβέρνησης Δημήτρη Ραζή. Η άνετη ζωή όμως που ζει ως σύζυγος υπουργού δεν την συγκινεί. Το δικό της όνειρο ήταν πάντα να διδάξει την επιστήμη που αγάπησε και σπούδασε, τα μαθηματικά. Παρά τις αντιρρήσεις του άνδρα της το πλήρωμα του χρόνου έρχεται και η Αγγελική βρίσκεται ως διορισμένη καθηγήτρια μαθηματικών στο λύκειο της Αγιάς, μιας κωμόπολης λίγο έξω από την Λάρισα. Σ’ αυτό το μέρος θα ανατραπούν και οι ισορροπίες στην ζωή της. Θα γνωρίσει τον μαθητή της Στέφανο Βραχνό.
Ο Στέφανος είναι μαθητής της τρίτης τάξης του λυκείου. Ένα παιδί δύσκολο που αγαπά υπερβολικά την συγχωρεμένη την μητέρα του. Για να τον κερδίσει κανείς πρέπει να ανακαλύψει τα κουμπιά του. Πατέρας του είναι ο Βασίλης Βραχνός, δήμαρχος της Αγιάς,  και προσωπικός φίλος του Δημήτρη Ραζή συζύγου της Αγγελικής. Εδώ ακριβώς είναι το σημείο που τα πράγματα μπλέκονται αρκετά.
Ο έρωτας που βιώνουν η Αγγελική και ο Στέφανος είναι πάνω από τις δυνάμεις τους, πάνω από κάθε κοινωνική σύμβαση που υπακούει στην σχέση καθηγήτριας – μαθητή. Είναι ένας έρωτας που ταράζει την τοπική  κοινωνία και που σύντομα έρχεται αντιμέτωπος και με την διαφθορά της εξουσίας.
Όλα αυτά συμβαίνουν με φόντο την πόλη της Αγιάς άλλα και την γενέτειρά μου τη Λάρισα. Ήδη σας έχω πει αρκετά, τα υπόλοιπα ας τα ανακαλύψουν οι αναγνώστες μέσα στις σελίδες του βιβλίου
.
Έρωτας ολοκληρωτικός,  απόλυτος που σου αλλάζει όλη της θεωρία ζωής όταν έρθει στη ζωή σου. Είναι αλήθεια; Πιστεύετε στη δύναμη του έρωτα;

Ασφαλώς και πιστεύω στην δύναμη του έρωτα! Είναι όμορφο πράγμα να έχεις έναν άνθρωπο δίπλα σου που να σε νοιάζεται, να μοιράζεσαι πράγματα μαζί του, να συζητάς, να είναι μαζί σου στις χαρές και στις λύπες σου. Είμαι πολίτης με αναπηρία και έχω δει συμπολίτες μου με αναπηρία να ανασταίνονται ψυχολογικά και σωματικά μόνο και μόνο επειδή κατάφεραν να βρουν έναν άνθρωπο που τους κατέθεσε την καρδιά του.
Ολοκληρωτικός έρωτας ασφαλώς και μπορεί να υπάρξει με μία βασική προϋπόθεση: Ότι και οι δύο μεριές θα αφήσουν στην άκρη την λογική και θα λειτουργήσουν με την καρδιά. Κάποιοι λένε ότι η καρδιά κάνει λάθη, αυτοί προφανώς δεν έχουν γνωρίσει ακόμα τον αληθινό έρωτα, γιατί αν τον γνώριζαν θα ήξεραν ήδη πως θέλοντας και μη πρώτα πάει η καρδιά και μετά το μυαλό. Η αλήθεια του έρωτα κρύβεται εκεί οπού γεννάται ένα τόσο δυνατό συναίσθημα ικανό να νικήσει τις όποιες φοβίες, αμφιβολίες και προκαταλήψεις. Ένα συναίσθημα σαν αυτό που βίωσαν οι ήρωες του βιβλίου μου βάζοντας την αγάπη τους πάνω από το «κοινωνικά αποδεκτό».

Υπάρχουν σήμερα μεγάλοι έρωτες ή μόνο στα μυθιστορήματα;

 Αυτή είναι μία δύσκολη και πικρή για μένα απάντηση, αλλά θέλω να είμαι ειλικρινής. Δυστυχώς τα ερεθίσματα που εισπράττω από τον κοινωνικό μου περίγυρο μου αποδεικνύουν ότι οι μεγάλοι έρωτες πλέον υπάρχουν μόνο στα μυθιστορήματα. Τι φταίει γι’ αυτό; Το γεγονός ότι αφήσαμε την ψυχή μας και όλον μας τον εσωτερικό κόσμο να παρασυρθεί από την σκληρή καθημερινότητα που βιώνουμε. Γεμίσαμε αμφιβολία και καχυποψία για τον διπλανό μας, η κρίση μας έκανε εσωστρεφείς και πολύ επιλεκτικούς σε κάθε είδους κοινωνική σχέση. Πως λοιπόν μέσα σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον να γεννηθεί ένας μεγάλος έρωτας; Πλέον τον σύντροφό μας τον επιλέγουμε μέσα από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που υπακούουν κυρίως στην λογική. Αν δεν αναθεωρήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αν δεν χτίσουμε τις κοινωνικές μας σχέσεις ξανά από την αρχή απαλλαγμένοι από όλον αυτόν τον αρνητισμό των ημερών τότε δύσκολα θα ευδοκιμήσει ένας μεγάλος έρωτας και θα αρκούμαστε πάντα μέσα σ’ ένα έρωτα γεμάτο συμβιβασμούς.


Οι ήρωες σας έχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία; Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας ή ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας;

Οι ήρωες μου είναι καθαρά δημιουργήματα της φαντασίας μου, όμως προσπάθησα να τους πλάσω ως ανθρώπους της διπλανής πόρτας ακριβώς γιατί ο στόχος μου ήταν να περάσω στον αναγνώστη το βαθύτερο νόημα ενός αληθινού έρωτα κατά την γνώμη μου πάντα, καθώς και να τονίσω κάποια ζητήματα κοινωνικών σχέσεων γενικά. Για να το πετύχω αυτό έπρεπε να δημιουργήσω ήρωες που θα είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, για να μπορεί ο αναγνώστης του βιβλίου μέσα από τον χαρακτήρα του ήρωα να δει τον εαυτό του.

Μένετε στη Λάρισα πόσο δύσκολο είναι να προβάλλετε το έργο σας όταν είστε μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα;

Αν θες να προβάλεις ένα συγγραφικό σου έργο στην σημερινή εποχή υπάρχουν αρκετοί τρόποι να το κάνεις ακόμα κι αν είσαι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Η ανάπτυξη του διαδικτύου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα e-books κ.α. βοηθούν ιδιαίτερα σ’ αυτό. Όμως με αφορμή την ερώτησή σας επιτρέψτε μου να σας πω το εξής: Είμαι από τους συγγραφείς που πιστεύουν ότι η ευθύνη προώθησης και προβολής ενός βιβλίου βαραίνει κυρίως τον εκδοτικό οίκο που επενδύει πάνω σ’ αυτό. Όταν ένας εκδοτικός οίκος έχει ένα σωστό δίκτυο προβολής και προώθησης τότε το βιβλίο ταξιδεύει άσχετα από το που κατοικεί ο συγγραφέας του. Σε μία παρουσίαση βιβλίου για παράδειγμα η ευθύνη του συγγραφέα αρχίζει και τελειώνει στην φυσική του παρουσία και στην ομιλία του για το βιβλίο. Η οργάνωση είναι υπόθεση του εκδοτικού και των συνεργατών του.
Όλα αυτά βέβαια αναθεωρούνται στην περίπτωση που μιλάμε για αυτοέκδοση, φαινόμενο συχνό στις μέρες μας. Σ’ αυτή την περίπτωση  ο συγγραφέας πρέπει να βρει τρόπους προώθησης του έργου του. Όπως είπα και πιο πάνω η τεχνολογία σήμερα του δείχνει τον δρόμο.

Πολλοί συγγραφείς, πολλοί εκδοτικοί οίκοι είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο να αναδειχθούν οι νέοι συγγραφείς;

Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες που επέφερε η οικονομική κρίση οδήγησαν περισσότερους ανθρώπους στον γραπτό λόγο. Αυξήθηκαν λοιπόν οι συγγραφείς αλλά ακριβώς λόγω της οικονομικής κρίσης οι εκδοτικοί οίκοι ποντάρουν στα σίγουρα συγγραφικά χαρτιά τους. Ισχύει μια αντίστροφη σχέση που κάνει την ανάδειξη νέων συγγραφέων αρκετά δύσκολη πιστεύω.

Ποια άλλη τέχνη σας εμπνέει εκτός από την λογοτεχνία;

Αγαπώ πολύ το θέατρο. Ανήκω σε μία οικογένεια που ασχολείται με το θέατρο ερασιτεχνικά. Ζω τον κόσμο του θεάτρου και μπρος και πίσω από την σκηνή και μέσα από αυτό έμαθα να το αγαπάω. Αγαπώ επίσης πολύ την μουσική αν και δεν την διδάχτηκα ποτέ. Ένας αγαπημένος μου σταθμός στην πόλη της Λάρισας είναι το Δημοτικό Ωδείο. Το θεωρώ σπίτι μου!

Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το εξώφυλλο και ο τίτλος σε ένα βιβλίο;

Ο τίτλος και το εξώφυλλο είναι δύο βασικά συστατικά που φέρνουν ένα αποτελεσματικό marketing για ένα βιβλίο. Σκεφτείτε, όταν μπαίνουμε σ’ ένα βιβλιοπωλείο και βλέπουμε τα βιβλία στα ράφια το πρώτο πράγμα που «ερεθίζει» το μάτι μας είναι το εξώφυλλο, έπειτα ο τίτλος και ο συνδυασμός αυτών των δύο είναι που θα μας κάνει να γυρίσουμε στο οπισθόφυλλο για να διαβάσουμε την περίληψη ώστε στο τέλος να το αγοράσουμε ή όχι. Πολλές φορές ο τίτλος και το εξώφυλλο που ντύνουν ένα βιβλίο μας προδιαθέτουν για το τι πρόκειται να διαβάσουμε στο εσωτερικό του. Είναι το άλφα και το ωμέγα λοιπόν. Τίτλος και εξώφυλλο δημιουργούν την πρώτη αίσθηση για ένα συγγραφικό έργο.
  
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το αναγνωστικό κοινό; Ο Έλληνας συνεχίζει να διαβάζει;

Η οικονομική κρίση έχει κάνει το βιβλίο είδος τρίτης και τέταρτης ανάγκης. Παλιότερα οι Έλληνες αγόραζαν με περισσότερο πάθος βιβλία. Έμπαινε ο βιβλιόφιλος στο βιβλιοπωλείο και αγόραζε τρία και τέσσερα βιβλία. Τώρα αν μπει θα αγοράσει ένα ή και κανένα. Αρκείται στην ανάγνωση των τίτλων και των περιλήψεων για να πάρει μια ιδέα του τι κυκλοφορεί. Το αναγνωστικό κοινό έχει γίνει πολύ συγκεκριμένο. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να απογοητεύει εμάς τους συγγραφείς. Εμείς γράφουμε πρώτα για να ελαφρύνουμε την ψυχή μας.

Πού μπορεί κάποιος να βρει το βιβλίο σας; Να επικοινωνήσει μαζί σας;

Το βιβλίο μου μπορεί κανείς να το βρει, σε όλα τα βιβλιοπωλεία που συνεργάζονται με την Δυάς Εκδοτική, καθώς και με απευθείας επικοινωνία με το εκδότη της Γιώργο Μωύσογλου. Στην δεύτερη περίπτωση το βιβλίο έρχεται στον χώρο του αναγνώστη μέσω courier με αντικαταβολή χωρίς επιπλέον έξοδα μεταφοράς. Οι τρόποι να επικοινωνήσει κανείς μαζί μου είναι δύο: Στο facebook: www.facebook.com/ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ, αν κάποιος/α διαθέτει skype θα με βρει και 'κει γράφοντας στην αναζήτηση επαφών ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΝΙΚΟΣ.
Καλό θα ήταν επίσης να μπείτε και στο προσωπικό μου blog: nfassoulas.blogspot.gr για να δείτε και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που έχω, να διαβάσετε άρθρα που έχω δημοσιεύσει καθώς και κάποια βραβευμένα διηγήματα που έχω γράψει, και πολλά άλλα.

Ποια είναι η καθημερινότητά σας;

Η καθημερινότητά μου μοιράζεται ανάμεσα στην δουλειά μου, την συγγραφή του νέου μου βιβλίου, την αρθρογράφηση στην τοπική εφημερίδα της πόλης μου και την ενασχόλησή μου με τα κοινά στην Λάρισα, έχω και αυτή την τρέλα. Όταν όλα αυτά μου αφήνουν ελεύθερο χρόνο συναντώ φίλους για κανένα καφεδάκι και χαλαρή συζήτηση.

Ένας στίχος που σας εκφράζει σαν προσωπικότητα.
Στην ζωή δεν υπάρχει δεν μπορώ, μόνο δεν θέλω. Εγώ και θέλω και μπορώ! Γι’ αυτό και ζω την ζωή μου και την κάθε στιγμή αυτής με πολύ πάθος.
Ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο που μοιραστήκαμε μαζί!
Κάθε επιτυχία στο περιοδικό σας
Πάντα επιτυχίες και τα βιβλία σας να ταξιδεύουν.
Βασιλική Ευαγγέλου Παπαθανασίου για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.