Χρυσουλα Χρηστου: Μια ταλαντουχα ηθοποιος/σκηνοθετης κοντα μας!


Τι να πρωτοπεί κανείς για την κυρία Χρυσούλα Χρήστου… Είναι μία υπέροχη γυναίκα, πολυπράγμων και επικοινωνιακή. Γεννήθηκε στη Λάρισα και έχει σπουδάσει θέατρο, χορό, φωτογραφία και μουσική, με την υποκριτική τέχνη να ξεχωρίζει στη ζωή της, έχοντας την πρώτη θέση. Έχει τραγουδήσει με τον αείμνηστο Ντίνο Κατή και έχει παίξει σε ταινίες μικρού μήκους του Δημήτρη Δημητρούλια και του Αλέξανδρου  Χαρτώνα. Συνεργάστηκε με το Θεσσαλικό Θέατρο και με άλλες θεατρικές σκηνές. Έχει δουλέψει στο ραδιόφωνο και σε τοπικό περιοδικό. Τον τελευταίο καιρό την απολαμβάνουμε τόσο στη σκηνή σε θεατρικές παραστάσεις, όσο και στο κομμάτι της σκηνοθεσίας που αγαπάει ιδιαίτερα! Ακόμη, ασχολείται και με την πολιτική. Όντας μέλος του Σύριζα, έχει κατέβει δύο φορές στις περιφερειακές εκλογές. Η ίδια τονίζει: « Αν και πολιτικό ον, δεν κάνω πολιτικό θέατρο με τη στενή έννοια του όρου. Με ενδιαφέρει οτιδήποτε υπαρξιακό. Ό, τι περικλείει η ζωή. Δηλαδή με κεντρίζουν:  η χαρά, η λύπη, ο φόβος, ο έρωτας, η μοναξιά. η επανάσταση…».

Κυρία Χρήστου σας καλώς ορίζουμε στο femalevoice.gr. Είναι μεγάλη μας χαρά που σας συναντήσαμε!

-Ποιο ήταν το κίνητρο για εσάς ώστε να ασχοληθείτε με το θέατρο και την υποκριτική τέχνη;

Η αλήθεια είναι ότι όσο ήμουνα μικρή δεν το σκεφτόμουνα σοβαρά. Ήθελα να σπουδάσω Φιλοσοφία και να φύγω στη Γερμανία επειδή είχα ερωτευτεί έναν γερμανό στις καλοκαιρινές διακοπές. Τελικά σπούδασα στην Αθήνα φωτογραφία και μετά μπήκα στη Δραματική Σχολή. Είχα, όμως, πολλά καλλιτεχνικά ερεθίσματα από τη μητέρα, η οποία ήταν λάτρης των τεχνών. Μαζί της παρακολουθούσα μπαλέτο, κινηματογράφο και παραστάσεις στο τσίρκο. Μάλιστα, σε κάποια φάση της ζωής μου ήθελα πολύ έντονα να γίνω ακροβάτης σε τσίρκο. Δεν ξέρω, όμως, αν τα κατάφερνα. Από τη μητέρα μου, λοιπόν, πήρα αυτήν τη λατρεία για τις τέχνες!

-Φέτος, με τι ακριβώς ασχολείστε και ποιο έργο πρόκειται να ανεβεί;

Αυτήν την περίοδο σκηνοθετώ το “Πιραντέλο” μαζί με την εκπληκτική ομάδα “Τσατσαρής” .Η πρεμιέρα είναι στις 24 Νοεμβρίου, στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας. Θα ήθελα πολύ να σκηνοθετήσω και στο Θεσσαλικό Θέατρο. Έχω δουλέψει με τον κύριο Τσάνο και με τον Βαγγέλη Κολώνα, τον οποίο έχω και ιδιαίτερη αδυναμία. Παράλληλα, προετοιμάζομαι για το έργο “Misery” του Stephen King που θα ανέβει στα τέλη του Ιανουαρίου στο Stage, στο οποίο πρωταγωνιστώ μαζί με τον Δημήτρη Φωτίου. Στα φώτα και τα σκηνικά θα είναι η στενή μου συνεργάτιδα και φίλη, Δώρα Παπαδούλη και στη σκηνοθεσία ο κύριος Μιτσούλης. Οι τρεις μας είμαστε μια δυνατή και αγαπημένη ομάδα!

-Κατά πόσο, θεωρείτε, η οικονομική κρίση πως έχει επηρεάσει τη σχέση των ανθρώπων με τον πολιτισμό και τις τέχνες; Είναι ανασταλτικός παράγοντας;

Η κρίση, όσο έχει επηρεάσει όλους τους τομείς, το ίδιο έχει κάνει και με την τέχνη. Η τέχνη είναι καταφύγιο για τους ανθρώπους, αλλά δεν τους αλλάζει. Η τέχνη στοχεύει στο νου του ανθρώπου. Μπορεί να προβληματίσει και να διασκεδάσει αλλά δυστυχώς σαν άνθρωποι δεν εντρυφούμε σε αυτήν… Θέλουμε να καταναλώνουμε το εύκολο, δεν ασχολούμαστε με ερεθίσματα που στοχεύουν στο μυαλό.

-Ποια είναι η στάση της νέας γενιάς απέναντι στο θέατρο;

Δυστυχώς στη Λάρισα η νεολαία στην πλειοψηφία της δεν παρακολουθεί θέατρο. Μπορεί να φταίμε όλοι μας γι’ αυτό. Θα επιθυμούσα οι αρχές της πόλης να βοηθούσαν περισσότερο τα σχήματα στη Λάρισα. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να τονίσω την υποστήριξη του κυρίου Μπατζανούλη (Αντιδήμαρχος  Παιδείας), ο οποίος βοήθησε πολύ την θεατρική ομάδα που ανέφερα παραπάνω, δίνοντας αίθουσα για πρόβες και τιμώντας μας πάντα με την παρουσία του.


-Καθότι είμαστε ένα γυναικείο (κυρίως) περιοδικό, θα θέλατε να μας πείτε πώς βλέπετε τη θέση της γυναίκας σήμερα, σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια;

Ασφαλώς και έχουν αλλάξει πολλά από παλιότερα. Η ζωή και ο κόσμος εξελίσσεται. Υπάρχει διαφορά στο πως ήταν τότε η γυναίκα σε σχέση με σήμερα. Δεν παύει όμως η κοινωνία να είναι ανδροκρατούμενη, κάτι που το διαπιστώνουμε και από την πολιτική. Το γυναικείο φύλο κατέχει μικρό ποσοστό. Η ποσόστωση των γυναικών μπορεί να την ευνόησε ως ένα βαθμό, αλλά πλέον δεν έχει κανένα νόημα. Μπορώ να πω, όμως, ότι πλέον οι γυναίκες είναι πιο απελευθερωμένες σε κάποιους τομείς αλλά και δέσμιες των πολλαπλών ρόλων που καλούνται να αντεπεξέλθουν.

-Ασχολούμενος κάποιος με την υποκριτική τέχνη, μπορεί να προχωρήσει σε αυτοβελτίωση;

Κατά τη γνώμη μου, όχι. Η αυτοβελτίωση έχει να κάνει με τον ίδιο τον άνθρωπο. Την ιδιοσυγκρασία του, την κουλτούρα, την παιδεία του και γενικότερα τις αναζητήσεις του. Με το πόσο, δηλαδή, ο ίδιος έχει τη θέληση να βελτιωθεί. Επομένως, η τέχνη από μόνη της, όχι δεν οδηγεί σε αυτοβελτίωση.

-Υπάρχουν σήμερα αξιόλογοι Έλληνες σκηνοθέτες;

Φυσικά! Είναι πολλοί.. Απλά δε θέλω να αναφερθώ για να μην αδικήσω κανέναν. Γίνονται αρκετές αξιόλογες δουλειές.

-Αν υπήρχε κάποιο προσωπικό ίνδαλμα για εσάς, ποιος/α θα ήταν;

Θαυμάζω πολλούς ανθρώπους αλλά ο καθένας είναι διαφορετικός και έχει ξεχωριστή πορεία. Δεν έχω ινδάλματα, μικρή είχα τώρα όχι. Γενικότερα όμως με γοητεύουν οι “σκοτεινοί”  άνθρωποι στην τέχνη. Οι λαμπεροί ξέρεις πως ακριβώς είναι, τους βλέπεις, τους χαίρεσαι. Ενώ τους “σκοτεινούς” ανθρώπους αξίζει να τους εξερευνήσεις. Από τέτοιους ανθρώπους έλκομαι κυρίως.

-Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον;

Συγκεκριμένα όνειρα δεν έχω… Μου αρέσει να ασχολούμαι με πολλά και να εξελίσσομαι, να μην μένω στάσιμη. Λατρεύω τα ταξίδια και σαν όνειρο έχω να ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο. Να δω διάφορα τοπία, να γνωρίσω ανθρώπους, κουλτούρες και πολιτισμούς. Μου αρέσει να γεύομαι άλλες κουζίνες και να παρακολουθώ θέατρο όπου πηγαίνω!

-Τελειώνοντας, τι συμβουλή ή παρότρυνση θα δίνατε στους αναγνώστες του femalevoice.gr;

Συμβουλή δεν μπορώ να δώσω γιατί αισθάνομαι αμήχανα με τις συμβουλές. Παρότρυνση θα έδινα κυρίως στους νέους, να περνάνε καλά και να απολαμβάνουν τη ζωή. Όσο μπορούν με την ανεργία που υπάρχει. Να δράττουν τη μέρα, να ερωτεύονται, να ακούν μουσική να βλέπουν θέατρο και να αντιδρούν στην αδικία, κυρίως να αντιδρούν και να διεκδικούν.


Κυρία Χρήστου σας ευχαριστούμε για όλα αυτά που μοιραστήκατε μαζί μας και θα ήταν τιμή μας, στην επόμενη παράστασή σας, το femalevoive.gr να είναι χορηγός επικοινωνίας. Ευχόμαστε να συνεχίσετε μέσα από τη τέχνη να ομορφαίνετε τις ζωές μας!

Σας ευχαριστώ κι εγώ μέσα από την καρδιά μου! Θα χαρώ ιδιαίτερα να σας δω στις παραστάσεις μου και είναι τιμή μου να γίνει το femalevoice.gr χορηγός επικοινωνίας.

Επιμέλεια συνέντευξης: Φράγκου Ευαγγελία, συντάκτρια του femalevoice.gr.
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.