ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ!

Τα βιβλία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, αφού μας συντροφεύουν από την παιδική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή. Είναι σημαντικό λοιπόν να μυήσουμε τα παιδιά στο διάβασμα από νωρίς,  καθώς αυτό συμβάλει στο να αναπτυχθούν λεκτικά, να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους, να ψυχαγωγηθούν και να αποκτήσουν κριτική σκέψη. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο να ωθήσουμε τα παιδιά στην ανάγνωση βιβλίων. Xρειάζεται χρόνος, προσπάθεια και υπομονή. Υπάρχουν όμως ορισμένοι τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν:
•Διαβάζουμε στα παιδιά βιβλία από πολύ μικρή ηλικία. Επιλέγουμε ποιηματάκια, διάφορα στιχάκια, ιστοριούλες, πάνινα βιβλία, παραμύθια με πλούσια εικονογράφηση, έντονα χρώματα και λίγες λεξούλες  ώστε να φέρουμε το παιδί σιγά σιγά σε επαφή με το βιβλίο. Έτσι ενισχύεται και η επικοινωνία του γονιού με το παιδί καθώς δημιουργείται μια ζεστή και όμορφη σχέση μεταξύ τους!
•Λειτουργούμε ως πρότυπα. Δίνουμε στα παιδιά το καλό παράδειγμα, διαβάζοντας οι ίδιοι, μπροστά τους, με μεγάλο ενδιαφέρον, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και οποιοδήποτε άλλο έντυπο υλικό για να κατάλαβουν οτι το διάβασμα είναι κάτι ευχάριστο και αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας. Είναι πολύ πιθανό, επειδή τα παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές των γονέων, να κάνουν το ίδιο.
•Προσπαθούμε όταν αφηγούμαστε να χρωματίζουμε τη φωνή μας, να την κάνουμε αστεία, πιο λέπτη ή πιο βαριά, ανάλογα με τους ρόλους της ιστορίας, ή να μιμούμαστε τους ήχους των ζώων ή της φύσης για να κρατάμε αμείωτο το ενδιαφέρον του παιδιού. Τελειώνοντας, συζητάμε την ιστορία και δείχνουμε ενθουσιασμό!
•Επισκεπτόμαστε συχνά παιδικές βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, εκθέσεις βιβλίων και διαλέγουμε βιβλία με βάση τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντά τους. Είναι σημαντικό να επιλέγουμε βιβλία που να περνούν μηνύματα  και αξίες στα παιδιά όπως η αξία της γενναιοδωρίας, της ειλικρίνιας, της συνεργασίας, της εργατικότητας κ.α.
•Σε γιορτές και σε γενέθλια κάνουμε δώρο στα παιδιά ένα καλό βιβλίο.
•Δημιουργούμε μαζί με τα παιδιά μια ιστορία. Επινοούμε τους ήρωες, τον τόπο, το χρόνο, τους διαλόγους. Μετά ζητάμε από τα παιδιά να τη διαβάσουν.
•Φτιάχνουμε στο δωμάτιό τους μια παιδική βιβλιοθήκη,  ώστε στον ελέυθερο χρόνο τους να ανατρέχουν στα βιβλία και να τα διαβάζουν μόνα τους.
•Κάνουμε το διάβασμα παιχνίδι. Όταν διάβαζουμε ένα παιδικό βιβλίο, κάνουμε ερωτήσεις κατανόησης τι του άρεσε, τι δεν του άρεσε, και μετά  μπορούμε να βάλουμε τα παιδιά να ζωγραφίσουν την ιστορία ή να μιμηθούν τoυς αγαπημένους τους ήρωες!
•Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μοιραστούν αυτό που διάβασαν με μας, με τα αδέρφια τους ή με τους φίλους τους.
•Χρησιμοποιούμε ένα τετράδιο στο οποίο το παιδί θα καταγράφει τα βιβλία που έχει διαβάσει.
•Περιορίζουμε το χρόνο όπου το παιδί κάθεται μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή.
•Μαθαίνουμε στο παιδί να σέβεται τα βιβλία, να τα προσέχει, να τα τακτοποιεί και να τα διατηρεί καθαρά.
     Αξίζει λοιπόν να αφιερώνουμε λίγα λεπτά μέσα στη μέρα για να διαβάσουμε ένα καλό βιβλίο στα παιδιά ώστε να κάνουμε το διάβασμα μια αγαπημένη συνήθεια. Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία είναι πιθανό να αγαπήσουν και κείνα το διάβασμα, και αυτό θα τους βοηθήσει αργότερα και στις επιδόσεις τους στο σχολείο.
Επιμέλεια: Ιωάννα Πανταζή, Νηπιαγωγός
Πηγές: kindykids.gr, familylife.gr
Share on Google Plus

About Βασιλική Ευαγγέλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.