ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ'.....Η ΕΝΣΤΙΚΤΩΔΗΣ ΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ....."

Η Ασημίνα Ερκετζίκη είναι ψυχολόγος εκπαιδευμένη στην ψυχοθεραπεία Gestalt κ
η Νατάλια Μαρίνκοβιτς είναι σύμβουλος υγείας κ ευεξίας που συστεγάζουν τις υπηρεσίες τους στο Εντελέχεια.
Το ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ είναι ένας πολυχώρος με κατεύθυνση προς την απόκτηση ποιότητας ζωής, ψυχικής ανάτασης,σωματικής ευεξίας κ προς την ανάπτυξη υγιών διαπροσωπικών σχέσεων,επαφής αυτογνωσίας.

Ασημίνα Ερκετζίκη είστε ψυχολόγος εκπαιδευμένη στην ψυχοθεραπεία Gestalt. Από πού είναι εμπνευσμένη αυτή η μέθοδος ψυχοθεραπείας;

Η ψυχοθεραπεία Gestalt είναι μια ολιστική-φαινομενολογική προσέγγιση και εντάσσεται στις ανθρωπιστικές σχολές ψυχοθεραπείας. Είναι εμπνευσμένη από τον υπαρξισμό και τα κοινωνικά κινήματα που αναπτύχθηκαν κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες του 20ου αι. Η αποξένωση, οι θεμελιώδεις αντιθέσεις ακόμη και ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα, η υπερβολή του καταναλωτισμού οδήγησαν στην αναγκαιότητα της συγκρότησης μια θεραπευτικής προσέγγισης που στηρίζεται στη θεραπευτική σχέση. Εμπνευστής και θεμελιωτής της προσέγγισης είναι ο Fritz Perls (1883-1970).

Πως βλέπει τον άνθρωπο η κ ποιος είναι ο βασικός της στόχος;

Η ψυχοθεραπεία Gestalt  βλέπει τον άνθρωπο ως σύνολο, σώμα-σκέψη-συναίσθημα και όχι μεμονωμένα το θέμα που τον απασχολεί. Βασικός της στόχος είναι η επίγνωση στο "εδώ και τώρα" ώστε να έρθει ο θεραπευόμενος σε επαφή με τις πραγματικές ανάγκες του και τον πραγματικό του εαυτό. Ο κύριος θεραπευτικός παράγοντας βρίσκεται στη σχέση θεραπευτή- θεραπευόμενου την οποία ο θεραπευτής και ο θεραπευόμενος συνδημιουργούν και στην οποία συμβάλλουν ως ισότιμοι συνεργάτες.

Υπάρχει μια κλασική ρήση "Σας συμβουλεύω να επισκεφτείτε τον ψυχίατρο σας. Σας το συμβουλεύει ο ψυχολόγος σας". Τελικά πότε πρέπει κανείς να ζητήσει τη βοήθεια ψυχολόγου κ πότε ψυχιάτρου;

Στη θεραπεία Gestalt η υγεία εννοείται ως η αρμονική σύνθεση όλων των πλευρών, δυνατοτήτων και λειτουργιών του ατόμου. Επομένως, οι άνθρωποι που νιώθουν να δυσφορούν και να δυσλειτουργούν στην καθημερινότητά τους είναι σημαντικό να ζητήσουν τη βοήθεια ειδικού. Μια βασική και καίρια διαφορά είναι ότι ο ψυχολόγος δεν μπορεί να χορηγήσει φάρμακα, αφού δεν είναι γιατρός, ενώ ο ψυχίατρος δεν μπορεί να κάνει αξιολόγηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς με κλίμακες (tests), που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του ψυχολόγου. Βεβαίως όταν κριθεί αναγκαίο υπάρχει συνεργασία των δύο ειδικοτήτων.

Θεωρείτε εύκολη τη συνεργασία θεραπευτή κ θεραπευομένου; Με ποιους τρόπους η δύσκολη συνεργασία -επικοινωνία μπορεί να βελτιωθεί;

Σε γενικές γραμμές θεωρώ εύκολη τη συνεργασία, καθώς στον ψυχολόγο οι άνθρωποι έρχονται με δική τους πρωτοβουλία. Αυτό αποτελεί βασική αρχή της δεοντολογίας μας. Επομένως, τουλάχιστον σε συνειδητό επίπεδο οι άνθρωποι έρχονται αποφασισμένοι να συνεργαστούν και να δεσμευτούν σε μια θεραπευτική σχέση. Η συνεργασία-επικοινωνία βελτιώνεται με την κατανόηση της θέσης του θεραπευόμενου από την πλευρά του θεραπευτή και ακολουθώντας το ρυθμό και την ανάγκη του θεραπευόμενου στο "εδώ και τώρα".
Με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να καλυτερεύσουμε την καθημερινότητα μας;
Θεωρώ ότι από τη ζωή μας λείπει η ποιότητα. Το μεγάλο μου κίνητρο (αλλά και ανάγκη) ως άτομο και ως ψυχολόγος είναι πως θέλω να προσφέρω ποιότητα ζωής στους ανθρώπους και στον εαυτό μου. Ελπίζω, λοιπόν, στην επίτευξη αυτού του στόχου μέσω της ψυχικής ανάτασης, των καλών διαπροσωπικών σχέσεων και της γνώσης/επαφής με τον εαυτό.

Ποιες συμβουλές θα δίνατε σε κάποιον για μια καλύτερη ζωή.

Νιώθω ότι οι άνθρωποι είμαστε δυστυχισμένοι επειδή εγκλωβιζόμαστε σε σκέψεις, συναισθήματα, συγκρούσεις. Ενώ το φως λάμπει γύρω μας, εμείς κλείνουμε τα μάτια, σκύβουμε το κεφάλι, γυρνάμε την πλάτη, φοράμε γυαλιά ή βάζουμε τα χέρια μπροστά στα μάτια. Κι όμως όλα εξαρτώνται από το αν θα μάθουμε να κάνουμε μια διαφορετική κίνηση. Σε αυτό πιστεύω πως έρχεται να μας βοηθήσει η ψυχοθεραπεία. Όταν μαθαίνουμε να στεκόμαστε στα πόδια μας και τα πράγματα μας είναι καθαρά, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μας «βλάψει».


Νατάλια Μαρίνκοβιτς είστε Σύμβουλος υγείας κ ευεξίας.Σε ποια μάτια ανθρώπων απευθύνεστε;

Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους που αναζητάνε μια βελτίωση στην καθημερινότητά τους. Σε ανθρώπους που έχουν αντιληφθεί ότι οι ίδιοι είναι οι δημιουργοί της ζωής τους, της πραγματικότητάς τους και στο δρόμο αυτό αναζητάνε κάποια βοήθεια, μια υποστήριξη.

Ποιο ήταν το έναυσμα για μια κοινή επαγγελματική πορεία με την ψυχολόγο Ασημίνα Ερκετζίκη;Ποιο το όραμα σας;

Στην σημερινή εποχή η ανάγκη για μεγαλύτερη εξειδίκευσή στην θεραπεία έχει φέρει ως αποτέλεσμα έλλειψη συνολική, ολοκληρωμένης εικόνας του ανθρώπου. Υπάρχει ο ειδικός για την καρδιά, για την πίεση, για το σάκχαρο, για τα κόκκαλα, για το στομάχι κτλ. Ο κάθε ειδικός είναι τέλειος στην αντιμετώπιση των παθήσεων που αφορούν το όργανο που γνωρίζει καλά, αλλά φαίνεται να αδιαφορεί για το υπόλοιπο σώμα.
Ο άνθρωπος όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια βιολογική μηχανή, μια συνάρτηση οργάνων, και γι' αυτό, όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα υγείας, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε απλά στην αντιμετώπιση ενός βιολογικού συμπτώματος αλλά να προσπαθούμε για τη συνολική βελτίωση της κατάστασης υγείας του ανθρώπου. Η αντιμετώπιση αυτή δεν είναι προσωπική οπτική. Είναι αυτή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέτει ως πρότυπο, ότανξ ορίζει την Υγεία όχι απλώς σαν την κατάσταση του ανθρώπου, στην οποία δεν υπάρχει αρρώστια ή αναπηρία, αλλά ως την κατάσταση πλήρους σωματικής, πνευματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας.
Με άλλα λόγια ο κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή πνευματική -ψυχική σωματική οντότητα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται, σαν σύνολο!
Εμείς και οι δυο ασχολούμαστε με ολιστικές θεραπευτικές μεθόδους, η κάθε μια από την δική της οπτική γωνία. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προσεγγίσουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται ολιστικά.
Ακριβώς αυτή η ανάγκη, να μπορούμε να προσεγγίσουμε και βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας ολιστικά μας έφερε κοντά και συνδημιουργήσαμε το Εντελέχεια.
Το όραμά μας είναι να μπορεί ο κάθε άνθρωπος να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του, της ζωής του με τον πιο δημιουργικό, πιο ευφάνταστο και πάνω απ' όλα με τον δικό του τρόπο!!! Να αποκτήσει ένα διαφορετικό επίπεδο στην ποιότητα ζωής του, όπου θα είναι ανοιχτός σε επαφές με εμπιστοσύνη, θα έχει όμορφες σχέσεις, θα τιμά όλα του τα συναισθήματα και θα χαίρεται την κάθε στιγμή.

Η "συστέγαση" του επαγγελματικού σας χώρου φέρει το όνομα ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ. Ποιος ο συμβολικός του ρόλος;

«Εντελέχεια» είναι όρος του Αριστοτέλη με τον οποίον ο ίδιος περιέγραφε την τάση του κάθε όντος για την ολοκλήρωσή του, για την τελειότητά του. Τέλεια είναι η κατάσταση, γιατί δε λείπει πια τίποτα από τον οργανισμό που την πραγματοποιεί. Τέλειο είναι αυτό που δεν του λείπει τίποτα, το ολοκληρωμένο, που κάνει περιττή την παραπέρα αναζήτηση ενός άλλου σκοπού ή μιας άλλης κατάστασης. Σύμφωνα λοιπόν με τη φιλοσοφική σκέψη του Αριστοτέλη, όλες οι ενέργειες των ανθρώπων αποτελούν ένα σύνολο τελών, που έχουν ως στόχο ένα υψηλότερο τέλος που είναι το «άριστον» και ταυτίζεται με την ευδαιμονία. Η ευδαιμονία συνδέεται με την ευτυχία. Η αρχή αυτή, κατά την οποία η πράξη έχει εκπληρωθεί ονομάζεται από το φιλόσοφο ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ. Κάθε ον, κατά τον Αριστοτέλη φτάνει στην τελειότητα που απαιτεί η φύση του και τότε από «εν δυνάμει ον» γίνεται «εν ενεργεία ον».

Ζούμε σε μια σύγχρονη κοινωνία όπου η αφθονία των αγαθών, αντί να προάγει την υγεία μας αποτελεί απειλή γι αυτήν. Ποιος είναι ο ρόλος της ισορροπημένης διατροφής στη ζωή του ανθρώπου;

Η διατροφή είναι ο θεμέλιος λίθος της υγείας μας.
Ο Ιπποκράτης είπε «Η τροφή σου να είναι το φάρμακό σου και το φάρμακό σου να είναι η τροφή σου». Το έχετε ακούσει πολλές φορές. Παντού το συναντάμε και σαν ρητό πλέον αλλά … πέρα από το γεγονός ότι ακούγεται συχνά και γράφεται παντού, δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο το έχουμε εμπεδώσει. Δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο έχουμε πειστεί ότι μέσα από την διατροφή μας μπορούμε να ελέγξουμε την υγεία μας!!!
Η τροφή είναι το μέσο με το οποίο αναδημιουργούμε τους εαυτούς μας. Μέσω της κατανάλωσης της τροφής δίνουμε υλική υπόσταση στον ήλιο, τη βροχή, τη ζέστη, το κρύο, την ξηρασία και την υγρασία. Είναι το καύσιμό μας. Χωρίς την τροφή δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί καμία λειτουργία των κυττάρων μας.
Οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές μπορούν να  βοηθήσουν σημαντικά τον οργανισμό ώστε να αντεπεξέρχεται καλύτερα στις καθημερινές του απαιτήσεις. Επομένως, μέσα από την διατροφή μας μπορούμε να ελέγξουμε την υγεία μας περισσότερο από ότι νομίζουμε.
Η κατανάλωση υγιεινών, υψηλής ποιότητας τροφών είναι από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους να δημιουργήσουμε καθημερινή υγεία.

Ποιες είναι οι προσδοκίες των "πελατών" επισκεπτόμενοι τον πολυχώρο ΕΝΤΕΛΕΧΕΙΑ;

Ο κάθε πελάτης φέρνει ένα δικό του αίτημα και η προσδοκία του είναι να το κατακτήσει το συντομότερο δυνατόν. Όμως, ο δικός μας στόχος είναι η «εκπαίδευση» του πελάτη-θραπευόμενου. Δεν δίνουμε μια θαυματουργή λύση, αλλά εκπαιδεύουμε βήμα-βήμα ως προς το συνολικό τρόπο ζωής και στάσης απέναντι στη διατροφή.

Ευχή Χριστουγέννων!
Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο να του δοθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα και ο ψυχολογικός χώρος ώστε να γίνεται η «τέλεια» ύπαρξη που δημιουργήθηκε να είναι έχοντας επιστοσύνη και ποιότητα ζωής.

Μαρία Χριστοδούλου
Αρχισυντάκτρια του femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.