ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΡΖΙΔΗΣ ''FRANKLIN killer on the road''


Χρήστο γεννήθηκες στη Γερμανία, μεγάλωσες στη Θεσσαλονίκη κ κατοικείς στην Αμερική.Ποια βιώματα αποκόμισες από αυτό τον κύκλο της ζωής σου;

Διαφορετικά. Αν εξαιρέσω τη Γερμανία από την οποία δεν έχω καμμία ανάμνηση, τουλάχιστον στο συνειδητό, η Θεσσαλονίκη, η Νέα Υόρκη αλλά και η Αθήνα, κάθε πόλη στην οποία δημιούργησα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο ποιός είμαι σήμερα. Στην Θεσσαλονίκη ανδρώθηκα από κάθε άποψη. Ηλικιακά, επαγγελματικά και ερωτικά. Οπότε για εμένα είναι πολύ ιδιαίτερη με έναν μοναδικό και αναντικατάστατο τρόπο. Η Αμερική και ιδιαίτερα η Νέα Υόρκη που αποτελεί την βάση μου εκεί, κατάφερε να με κάνει καλύτερο άνθρωπο σε όλα τα επίπεδα σε μία ηλικία στην οποία είχα ήδη καταφέρει πολλά. Και αυτό για εμένα ήταν κάτι πολύτιμο.

Ασχολήθηκες ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο κ τη μουσική δημοσιογραφία.Ασχολείσαι με τη διοργάνωση συναυλιών κ το management πολλών ελλήνων καλλιτεχνών.Έχεις στο ενεργητικό σου βάλει κ τη συγγραφή.Τι σε εκφράζει περισσότερο;

Όλα με διαφορετικό τρόπο. Μέσα από την ενασχόληση σε επαγγελματικό επίπεδο με την μουσική, γνώρισα πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους και ταξίδεψα ανά τον κόσμο. Με την συγγραφή, είτε σε λογοτεχνικό είτε σε δημοσιογραφικό επίπεδο, έχω καταγράψει κομμάτια της ζωής μου και την αλήθεια για αυτήν και με αυτό τον τρόπο εκφράζομαι και επικοινωνώ.


Το πόνημα σου" FRANKLIN killer on the road" περιγράφει ένα σκοτεινό κόσμο μέσα σε μια noir ατμόσφαιρα.Ποιο ερέθισμα στάθηκε αφορμή για τη συγγραφή ενός αστυνομικού, ψυχολογικού θρίλερ;

Υποθέτω οι εικόνες που είχα από την Αμερική στην οποία ζω τα τελευταία χρόνια κατά ένα μεγάλο διάστημα, οι επιρροές μου κυρίως από την αμερικανική λογοτεχνία και μια βουτιά στο σκοτεινό του υποσυνείδητου μου που αποφάσισα να κάνω λόγω του τότε περιβάλλοντος μου.

Σας αποκαλούν "ανατρεπτικό", "αντισυμβατικό" συγγραφέα.Ο χαρακτηρισμός αυτός σας αντιπροσωπεύει;

Με την έννοια της ανατροπής στα ίδια μου τα έργα, ναι. Πάντοτε φροντίζω το στοιχείο της ανατροπής να εμπεριέχεται στα βιβλία μου γιατί εμπεριέχεται πρώτα απ’ όλα στην ίδια την ζωή. Πέρα από αυτά δεν μένω προσηλωμένος σε ένα συγκεκριμένο ύφος γραφής. Τα στοιχεία που με χαρακτηρίζουν δεν εμπερικλείονται σε μία πατέντα τρόπου γραφής αλλά στο ήθος των χαρακτήρων μου. Από αυτή την άποψη και από την άποψη ότι δεν γράφω συμβατικά προσηλωμένος σε έναν στόχο εμπορικής επιτυχίας, πιστεύω ότι ο όρος αντισυμβατικός είναι επίσης πάρα πολύ κοντά σε αυτό που είμαι.

Ο θύτης αφήνει στην παλάμη των θυμάτων του το νόμισμα των 10 cent που απεικονίζει τον πρόεδρο Ρούσβελτ.Ποιός ο συμβολικός του ρόλος;

Από την παγκόσμια ιστορία των serial killers, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μία κατηγορία θυτών οι οποίοι πολλές φορές προσπαθούν να επικοινωνήσουν, ίσως σε ένα κάλεσμα προς βοήθεια, με τον υπόλοιπο κόσμο. Ίσως και ο Franklin να ανήκει σε αυτή την κατηγορία.


Επιλέγετε για την εξιχνίαση του μυστηρίου της ταυτότητας του κ της εξαφάνισής του, δημοσιογράφο του αστυνομικού ρεπορτάζ.Είναι τυχαία ή σας επηρέασε η ενασχόλησή σας με το χώρο των ΜΜΕ;

Συνήθως ταυτίζομαι με τους ήρωες μου και βάζω προσωπικά μου κομμάτια για να μπορέσω να τους χτίσω με αληθοφάνεια. Οι ήρωες σε όλα τα βιβλία μου μέχρι τώρα είναι δημοσιογράφοι, επίδοξοι συγγραφείς, καλλιτεχνικοί μάνατζερ. Αυτές είναι και οι “ζωές” που έχω γνωρίσει.

Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε μέσα από το βιβλίο σας στους αναγνώστες σας;

Κανένα. Με ενδιαφέρει σε όλο μου το συγγραφικό έργο να θέτω ερωτήματα και όχι να δίνω απαντήσεις ή να περνάω μυνήματα. Απεχθάνομαι τα “έργα κατήχησης”.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που αποκομίσατε από τη συγγραφή του βιβλίου σας;

Ένα αίσθημα λύτρωσης το οποίο με απάλλαξε από την ψυχολογική σκοτοδίνη στην οποία βρέθηκα μετά την εθελοντική βουτιά μου στο πιο σκοτεινό κομμάτι του εαυτού μου.

Ποια είναι τα συστατικά για ένα πετυχημένο λογοτεχνικό κ εμπορικό βιβλίο;

Πιστεύω ότι ένα βιβλίο μπορεί να θεωρηθεί πετυχημένο λογοτεχνικά όταν διακατέχεται από ειλικρίνεια. Για το εμπορικό κομμάτι δεν νομίζω ότι είμαι ο κατάλληλος να μιλήσω. Γιατί ποτέ δεν γράφω με άξονα την εμπορική επιτυχία ενός βιβλίου αλλά και ποτέ δεν έχω γνωρίσει ως τώρα κάποια επιτυχία που μπορεί να θεωρηθεί εμπορική.

Ο "FRANKLIN killer on the road" μεταφράζεται ήδη στα αγγλικά κ ετοιμάζεται για ένα μεγάλο ταξίδι.Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για τα συγγραφικά σας έργα;

Η διαδικασία της μετάφρασης δεν είναι κάτι το οποίο γίνεται από την μία μέρα στην άλλη και οπωσδήποτε είναι ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Οι προσδοκίες μου, όπως νομίζω της πλειονότητας των συγγραφέων που αποφασίζουν να εκτεθούν, αφορούν στο να έχει τις κατάλληλες συνθήκες υποστήριξης έτσι ώστε να αγγίξει όσο περισσότερες ανθρώπινες καρδιές γίνεται.

Ζούμε σε μια εποχή κυριαρχίας της εικόνας.Υπάρχει κατά τη γνώμη σας κάποιος τρόπος για να "μυήσουμε "τα παιδιά μας να αγαπήσουν τη λογοτεχνία;

Ζούμε στην εποχή μας οπότε δεν θα έπρεπε να δαιμονοποιούμε την “εικόνα”. Μπορώ να πω μάλιστα ότι η εικόνα για τα παιδιά μας είναι δεδομένη στην ζωή τους από το ξεκίνημα της ζωής τους ενώ σε παλαιότερες γενιές μέχρι ένα σημείο υπήρξε και ως μόδα την οποία δυσκολεύτηκαν, οι τότε γενιές, να διαχειριστούν με αποτελέσματα εις βάρος της λογοτεχνίας. Το μέλλον της λογοτεχνίας είναι το e book και προς τα εκεί πρέπει να κατευθύνουμε τα παιδιά μας για να τα κρατήσουμε κοντά σε αυτό τον χώρο. Δυστυχώς όμως, αντίθετα από το εξωτερικό, αυτό δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα στην Ελλάδα.

Ποια είναι η σχέση σας με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;Πως θα μπορούσε να επικοινωνήσει κάποιος μαζί σας;

 Ο καλύτερος τρόπος είναι να ακολουθήσουν τη σελίδα μου στο Facebook  https://www.facebook.com/ChristosTerzides/ ή τον λογαριασμό μου στο Twitter  https://twitter.com/ChristoTerzides

Ποια είναι η αγαπημένη σας φράση ,η οποία σας αντιπροσωπεύει;

Δε μου αρέσει να χαρακτηρίζομαι από μότο.

Αφήνω τον επίλογο της όμορφης κουβέντας μας σε εσάς.

Η λογοτεχνία δεν είναι μόνο τέχνη και έκφραση αλλά και επικοινωνία. Και στην επικοινωνία μας εκτιμάμε τους ειλικρινείς ανθρώπους.
Μαρία Χριστοδούλου
Αρχισυντάκτρια του femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.