Συνεντευξη Δημαρχου Τυρναβου: Κ. Σαρχωση Παναγιωτη


Ο κος Παναγιώτης Σαρχώσης γεννήθηκε το 1956 στον Τύρναβο, όπου έζησε τα μαθητικά του χρόνια. Σπούδασε στη Φαρμακευτική Σχολή του ΑΠΘ και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, επέστρεψε στον Τύρναβο και άνοιξε δικό του φαρμακείο. Εκλέχθηκε, για πρώτη φορά, Δημοτικός Σύμβουλος το 1986, θέση την οποία υπηρέτησε ανελλιπώς για 24 ολόκληρα χρόνια (2010).
Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου (1991-1994), Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου (2007-2010) και Αντιπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Στις δημοτικές εκλογές του 2014, εκλέχθηκε Δήμαρχος Τυρνάβου και η πορεία του αυτή συνεχίζεται έως σήμερα.

Είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε τον κύριο Παναγιώτη Σαρχώση και να συνομιλήσουμε τόσο για την κατάσταση (θετική και μη) που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Τυρνάβου, όσο και το έργο του στον δήμο Τυρνάβου ως Δήμαρχος, από το 2014 έως και σήμερα.

Κύριε Δήμαρχε, είναι τιμή μας που σας φιλοξενούμε στο femalevoice.gr.  Θα θέλαμε να μας πείτε...

1. Πως προέκυψε η ενασχόλησή σας με τον δήμο Τυρνάβου;

Το ενδιαφέρον μου για την πόλη ήταν διαρκές. Με την έννοια αυτή και με τη συμμετοχή σε διάφορες συλλογικότητες της πόλης τη δεκαετία του ’80 προέκυψε αβίαστα η συμμετοχή μου στις εκλογές του 1986 με τη παράταξη του κ. Κουγιώνη, εκλεγόμενος τότε Δημοτικός Σύμβουλος για την περίοδο 1986 – 1990. Από τότε και μέχρι σήμερα είμαι ενεργός τοπικοαυτοδιοικητικός με μόνη απουσία την περίοδο 2010 – 2014 που παραιτήθηκα από το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας.

2. Η αγάπη για την ενασχόλησή σας με τα κοινά, σε ποια ηλικία προέκυψε;

Με την αποφοίτησή μου από το Γυμνάσιο εντάχτηκα σε νεολαΐστικη πολιτική οργάνωση στα μέσα της δεκαετίας του ’70, σε μία εποχή φορτισμένη ιδεολογικά και πολιτικά. Το ενδιαφέρον και η αγωνία της νεολαίας τότε για το μέλλον της χώρας μετά τη δοκιμασία της επταετίας ήταν σε προτεραιότητα για όλους μας.

3. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας  για τον δήμο Τυρνάβου; Είναι δύσκολος δήμος από άποψη χειρισμού των υποθέσεων ή όχι;

Κάθε δήμος έχει τις ιδιαιτερότητές του. Εκείνο που σήμερα έχει σημασία είναι το δύσκολο δημοσιονομικό και κοινωνικό πρόβλημα της χώρας, που έχει άμεση αντανάκλαση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Με την έννοια αυτή, και πιστεύω είναι γνωστό σε όλους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται στα πιο χαμηλά επίπεδα χρηματοδότησης που υπήρξαν ποτέ και αυτό από μόνο του δυσκολεύει το χειρισμό των όποιων υποθέσεων. Η βασική μας προτεραιότητα είναι να κρατήσουμε τις υποδομές του δήμου όρθιες, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης των συμπολιτών μας έστω και με δυσκολία.

4. Κατά τη διάρκεια της θητείας σας ως Δήμαρχος Τυρνάβου, θέλετε να μας αναφέρετε κάποια έργα που πραγματοποιήθηκαν;


  •  Η κατάργηση του 80% του τέλους επί της κατανάλωσης του νερού, που είχε σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της τιμής του νερού στον καταναλωτή.
  • Η δημιουργία βάσης ασθενοφόρων ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου.
  • Η εγκατάσταση και κατασκευή υποδομών φυσικού αερίου στο Δήμο Τυρνάβου, που επίκειται μέσα στο 2017, με τα αυτονόητα οφέλη που θα προκύψουν για τους συνδημότες μας.
  • Η ένταξη της συνέχισης των έργων αποχέτευσης στη Δ.Κ. Αμπελώνα με χρηματοδότηση ύψους 8.000.000,00 €, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα στον Αμπελώνα.
  • Η ανέγερση Κέντρου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων - ΚΑΠΗ στην Τ.Κ. Δένδρων.
  • Η δημιουργία νέων παιδικών χαρών στην Δ.Κ. Αμπελώνα.
  • Οι εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού στα εκπαιδευτήρια του Δήμου.
  • Η εκτεταμένες εργασίες εκσυγχρονισμού και επέκτασης των Κοιμητηρίων του Δήμου
  • Οι εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου.
5. Οι σημερινές συνθήκες ζωής (οικονομική κρίση, ανεργία) έχουν επηρεάσει το βιωτικό επίπεδο των δημοτών του Τυρνάβου;

Σίγουρα οι σημερινές συνθήκες ζωής έχουν επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο των συνδημοτών μας, αν και είμαστε μία περιοχή υψηλής παραγωγικότητας στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση, αλλά παρ’ όλα αυτά οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι εμφανείς. Ως Δήμαρχος μέλημά μου είναι να υποστηρίξουμε ιδιαίτερα τις οικογένειες που δέχτηκαν πλήγμα λόγω της οικονομικής κρίσης στο δήμο μας μέσα από τις ήδη υπάρχουσες δομές κοινωνικής πολιτικής που διαθέτει ο Δήμος αλλά και που θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον.

6. Με τις υποδομές και τις παροχές που έχει ο δήμος Τυρνάβου στο σύνολό του, μπορεί να κρατήσει κοντά του τη νέα γενιά;

Νομίζω ότι μπορούμε να κρατήσουμε τη νεολαία, με την έννοια ότι ο πρωτογενής τομέας θα είναι ο μοχλός ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να βγούμε από την κρίση σαν χώρα. Εδώ έχουμε προνομιακή θέση. Και από την άλλη μεριά, υπάρχουν, αλλά και θα δημιουργηθούν και στο επόμενο χρονικό διάστημα υποδομές που θα μπορέσουν να δώσουν ένα περιεχόμενο στην καθημερινότητα των νέων, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες τις οποίες οι νέοι αγκαλιάζουν.

7. Αλήθεια, πώς βλέπετε την ενασχόληση των νέων με τα κοινά;

Είναι ζητούμενο. Μετά την έξαρση της μεταπολιτευτικής περιόδου παρατηρούμε μία απαξίωση του δημόσιου χώρου γενικά. Πιστεύω όμως ότι η κρίση που βιώνουμε θα λειτουργήσει θετικά στο να ασχοληθούν εκ νέου οι νέοι με τα κοινά και να διαμορφώσουν τη μοίρα τους.

8. Τελειώνοντας, τι θα ευχόσασταν για τις γιορτές και το νέο έτος στους αναγνώστες του Femalevoice και σε όλο το κόσμο;

Εύχομαι σε όλους υγεία, προκοπή και ευόδωση των προσωπικών και οικογενειακών υποθέσεων. Η νέα χρονιά να φέρει ελπίδα και ανάκαμψη της χώρας από τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.


Σας ευχαριστώ πολύ για την συνάντησή μας και την αποδοχή της πρόσκλησή μας και σας εύχομαι με τη σειρά μου να είστε πάντα καλά και να συνεχίσετε την προσπάθειά σας, ώστε να γίνει ο όμορφος Τύρναβος ακόμη καλύτερος! Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά! 

Φράγκου Ευαγγελία για το femalevoice.gr
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.