Χαλβας Σιμιγδαλενιος: λιγοτρες θερμιδες, ιδια γευση!


Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι από τα χαρακτηριστικά γλυκά της ευκολίας. Τα κλασικά τέσσερα υλικά που λίγο πολύ, όλοι έχουμε στο ντουλάπι μας, δέκα λεπτά από το χρόνο μας και έχουμε αμέσως έτοιμο ένα υπέροχο γλυκάκι για τους αγαπημένους μας. Νηστίσιμο επίσης, μπορεί να φαγωθεί όλες τις περιόδους, μα με αρκετές θερμίδες… Ακολουθεί λοιπόν μια παραλλαγή που έχει ίδια και ίσως ακόμη καλύτερη γεύση από την κλασική εκτέλεση, μα ρίχνουμε τις θερμίδες σχεδόν 50%.

Υλικά:

½ κούπα ελαιόλαδο

2 κούπες σιμιγδάλι

1 κούπα σιρόπι αγαύης ή άλλο ρευστό γλυκαντικό ή 1 ½ κούπα ζάχαρη (μπορείτε και καστανή)

Αν θέλετε να δώσετε άρωμα πορτοκαλιού στον χαλβά σας, βάλτε 1 κούπα χυμό πορτοκάλι και 2 κούπες νερό, αλλιώς 3 κούπες νερό

Ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Κανέλα και ξηροί καρποί της αρεσκείας μας (αμύγδαλα, σταφίδες, καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης)

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο μαζί με το σιμιγδάλι και καβουρντίζουμε σε χαμηλή φωτιά. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να αποκτήσει ωραίο χρώμα και άρωμα. Δεν σταματάμε το ανακάτεμα γιατί το σιμιγδάλι κολλάει πολύ εύκολα.


Ρίχνουμε το ξύσμα και τους ξηρούς καρπούς σε αυτή τη φάση και σιγά σιγά προσθέτουμε τα υγρά, είτε νερό και τον χυμό πορτοκάλι είτε μόνο το νερό και τη γλυκαντική ουσία που έχουμε επιλέξει (αγαύη, ζάχαρη κοκ) εναλλάξ. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να πάρει το σιμιγδάλι τα υγρά και να γίνει σπυρωτός. Ξέρουμε ότι είναι έτοιμος όταν βυθίζοντας ένα μαχαίρι και αυτός χωρίζει και κόβεται.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

newwoman.gr
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου