Αποκριατικος κρητικος Τζουλαμας της Αργυρως


Ο Μεσσαρήτικος Τζουλαμάς είναι η παραδοσιακή συνταγή της περιοχής και έχει τις ρίζες του εκατοντάδες χρόνια πίσω. Ο Τζουλαμάς αποτελείται από προϊόντα που υπήρχαν σε κάθε Μεσσαρήτικο σπίτι, γι'αυτό και συναντούμε πολλές παραλλαγές. Καταφέρνει να συνδυάζει το γλυκό με το αλμυρό, με ένα μαγικό αποτέλεσμα. Τον συναντούμε με κοτόπουλο, συκωτάκια και χοιρινό ή συνδυασμό αυτών.

Υλικά Συνταγής
5 χωριάτικα φύλλα ‹‹κιχί›› της alfa
2 κομμάτια στήθος κοτόπουλο βρασμένο και πολύ ψιλοκομμένο
2-3 συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
2 φλ. ρύζι Καρολίνα
4 φλ. νερό ή ζωμό που βράσαμε το κοτόπουλο
1 φλ. σταφίδες
1 φλ. αμύγδαλα
1/2 φλ. φιστίκι Αιγίνης ή καρύδι (ψίχα)
1 φλ. στακοβούτυρο Ανωγείων ή μισό βούτυρο μισό ελαιόλαδο
2-3 πρέζες κανέλα
1-2 πρέζες γαρύφαλλο
1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο
1/2 φλ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
3-4 φλ. ζωμός κότας ή γάλα


Εκτέλεση
Βράζουμε το κοτόπουλο, κρατάμε τον ζωμό, το αφήνουμε να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.

Ζεσταίνουμε 2 κ.σ. από το στακοβούτυρο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί. Προσθέτουμε τον ζωμό ή νερό και βράζουμε το ρύζι.

Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε στο ρύζι το κοτόπουλο, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες  και τους ξηρούς καρπούς. Τέλος, ρίχνουμε τη μισή ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε εκτός φωτιάς με πετσέτα και αφήνουμε 5′-10′ να τραβήξει τα υγρά του το ρύζι.

Σε βουτυρωμένο ταψί στρώνουμε 2 βουτυρωμένα χωριάτικα φύλλα κιχί, πασπαλίζοντας τα ενδιάμεσα με λίγη ζάχαρη. Απλώνουμε τη μισή γέμιση. Στρώνουμε 1 βουτυρωμένο χωριάτικο φύλλο κιχί και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Καλύπτουμε με τα τελευταία δυο χωριάτικα φύλλα κιχί βουτυρωμένα.

Μπήγουμε τις άκρες προς τα μέσα.
Χαράζουμε σε κομμάτια. Περιχύνουμε με το ζωμό ή με γάλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα (προαιρετικά).

Ψήνουμε στους 180ºC σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά ο Τζουλαμάς.

Σερβίρεται ζεστός.

Συμβουλή
Είναι απαραίτητο να βουτυρώνουμε ελαφρά ανάμεσα στα φύλλα γιατί έτσι τα προφυλάσσουμε από την υγρασία της γέμισης.

argiro.gr
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου