Galette Μηλου με σαλτσα βανιλιας!


Είναι ιδανική για πρωϊνό της Κυριακής ή για τον απογευματινό καφέ.

Ζύμη

130 γρ. αλεύρι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη (συν 2 κουτ.γλ.για το γαρνίρισμα)
1/2 κουτ. γλ.αλάτι
120 γρ. κρύο, βούτυρο κομμένο σε κύβους
3 κουτ. σούπας παγωμένο νερό
1 αυγό, χτυπημένο
1/4 κουτ.γλ. κανέλα

Γέμιση

3 μέτρια μήλα (καθαρισμένα & κομμένα σε κύβους)
2-3 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
2 κουτ. σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
1/2 κουτ.γλ. κανέλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1/4 κουτ. γλ. τριμμένο γαρύφαλο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
1 κουτ. γλ. χυμό λεμονιού

1 κουτ. σούπας βούτυρο

Vanilla Sause(για το σερβίρισμα)
Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Βάζουμε το αλεύρι, 1 κουταλιά ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο στο μπολ του μίξερ.
Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό (με τον επεξεργαστή σε λειτουργία), μέχρι το μείγμα να αρχίζει να σχηματίζει μια μπάλα.

Βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ του επεξεργαστή, και την τυλίγουμε σε πλαστική διαφάνεια κι αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (2 κουτ.γλ.) και κανέλα (1/4 κουτ. γλ.)κι αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε τα μήλα, τη καστανή & την άσπρη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλο & το αλεύρι, προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού κι ανακατεύουμε καλά.


Ανάβουμε το φούρνο στους 200 C (αντιστάσεις πάνω-κάτω).

Μετά την 1 ώρα βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την βάζουμε σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε. Το σχήμα θέλουμε να είναι στρογγυλό, αλλά αν δεν βγει τέλειο δεν μας πειράζει, μιας και θα διπλώσουμε τις άκρες στο εσωτερικό

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ταψί που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί.

Ρίχνουμε τα μήλα στο κέντρο κι απλώνουμε λίγο, αφήνοντας τις άκρες κενές (2-3 εκ.).

Γυρνάμε τις άκρες για να κλείσουμε μέσα τα μήλα. Αλείφουμε τη ζύμη με το αυγό και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη.  Ρίχνουμε τα κομμάτια βούτυρο από πάνω.

Ψήνουμε για περίπου 25-30  λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Σερβίρουμε χλιαρή με την σάλτσα βανίλιας

Μικρά μυστικά:

Μήλα μπορείτε να βάλετε όποια ποικιλία θέλετε. Εγώ έβαλα 1 πράσινο μήλο, και 1 1/2 κόκκινο

Αν δεν ανοίξετε την ζύμη τελείως στρογγυλή δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλωστε θέλουμε να έχει ένα ρουστίκ χαρακτήρα η galette και διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα δεν θα φαίνεται καθόλου.

cookingandart-marion.blogspot.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου