Ψαρι πλακι με πατατες στον φουρνο!


Το πλακί είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που ταιριάζει σε ψάρια με άσπρο κρέας, κυρίως μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, που μπορούν εύκολα να φιλεταριστούν. Τέτοια ψάρια είναι το φαγκρί, η συναγρίδα, η σφυρίδα, ο μπακαλιάρος, η γλώσσα, ο ξιφίας (προτείνουμε να μην το φτιάξετε με τόνο ή σολωμό). Είναι μια συνταγή πολύ εύκολη, νόστιμη και ό,τι πρέπει γι' αυτήν την περίοδο.

Συστατικά: 
- 1kg ψάρι
- 60γρ μαϊντανός (1/2 ματσάκι)
- 60γρ άνηθος (1/2 ματσάκι)
- 4-5 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
- 1 φλιτζ. ελαιόλαδο (250ml)
- 4 μέτρια κρεμμύδια (250γρ)
- 500γρ (2-3 μέτριες) πατάτες
- 400γρ φρέσκια ντομάτα τριμμένη
- 70γρ (3 κ.σ.) πελτέ ντομάτας
- 2 φύλλα δάφνης
- 1/2 φλιτζ. (125ml) νερό
- αλάτι, πιπέρι

Προετοιμασία: Σε αυτή τη συνταγή είναι πολύ σημαντική η προετοιμασία. Πρέπει πριν ψήσουμε τα ψάρια να τα έχουμε καθαρίσει πολύ καλά από τα λέπια τους και να τα έχουμε φιλετάρει αν είναι μεγάλα. Τα αλατίζουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί.

Έχοντας ήδη ετοιμάσει τα ψάρια μας, κόβουμε τα μυρωδικά και τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσουμε. Το μαϊντανό και τον άνηθο, τους κόβουμε σε χοντρά κομμάτια 2-3 εκ. μήκους. Το σκόρδο σε φέτες, τα κρεμμύδια και τις πατάτες τα κόβουμε σε μέτριου πάχους φέτες (περίπου μισό εκατοστό το κρεμμύδι και 1 εκατοστό τις πατάτες).

Ανακατεύουμε τον πελτέ στην τριμμένη ντομάτα ώστε να γίνει ομοιογενές μείγμα.
Όταν όλα τα υλικά μας είναι έτοιμα, τα βάζουμε μαζί με το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και τη δάφνη μέσα στο ταψί με τα ψάρια. Ανακατεύουμε τα υλικά για να πάνε παντού μέσα στο ταψί (προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας). Προσθέτουμε το νερό και τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα (μεσαία θέση, πάνω κάτω σχάρα).

Περίπου 20 λεπτά πριν το τέλος, γυρνάμε προσεκτικά τα ψάρια και τις πατάτες από την άλλη πλευρά. Καλή σας όρεξη!


Tips: 
1. Όπως προαναφέραμε, αυτή η συνταγή μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε μεγάλο ή μεσαίο ψάρι με λευκό κρέας. Μπορείτε να βάλετε τα επίσης οικονομικά σαφρίδια ή σκουμπρί.
2. Η συνταγή αυτή ( το "πλακί"), μπορεί να γίνει αντί για ψάρι και με όσπρια ή λαχανικά με εξαιρετικό αποτέλεσμα.
3. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την επιλογή του ψαριού που έχουμε κάνει.

littlecookingtips.com
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου