Παριανη γλυκια κολοκυθοπιτα


Ωραίες οι αλμυρές πίτες. αλλά και οι γλυκιές έχουν την χάρη τους... Δοκιμάστε την νηστίσιμη, γλυκιά κολοκυθόπιτα που σας προτείνουμε και σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει!

Υλικά Συνταγής
4 χωριάτικα φύλλα «κιχί» της alfa
4 φύλλα κρούστας «πολίτικο» της alfa
1 ½ κιλό κολοκύθα γλυκιά (λύρα) τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
1 φλ. ελαιόλαδο
1 ½ φλ. σταφίδες ξανθές και μαύρες ανάμεικτες
1 ½ φλ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
½ φλ. καβουρδισμένο σουσάμι
1 φλ. ζάχαρη
2 κ.σ. κοφτές κανέλα
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο
2-3 πρέζες γαρύφαλλο
άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Τσαλακώνουμε τα 4 πολίτικα φύλλα της alfa, τα βάζουμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 15′, μέχρι να ροδίσουν καλά. Τα θρυμματίζουμε σε μικρά κομμάτια. Ζεσταίνουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε την κολοκύθα για 10′, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να μαλακώσει και να σωθούν όλα τα υγρά της. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε τα σπασμένα πολίτικα φύλλα, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, το σουσάμι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε καλά.

Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το 1 φύλλο κιχί. Το λαδώνουμε και στρώνουμε το δεύτερο φύλλο. Αδειάζουμε τη γέμιση σε λεπτή στρώση. Καλύπτουμε με τα δυο φύλλα κιχί, αφού τα λαδώσουμε. Κλείνουμε την πίτα, γυρίζοντας τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην επιφάνειά της. Χαράζουμε σε μερίδες, ραντίζουμε με όσο ελαιόλαδο περίσσεψε και πεταχτά με τα δάχτυλα ραντίζουμε σταγόνες νερού σε όλη την επιφάνεια της πίτας.


Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις για περίπου 50′ , μέχρι να ροδίσει το φύλλο και να ξεκολλάει η πίτα ολόκληρη από τη βάση του ταψιού.
Αφού κρυώσει, αχνίζουμε με άχνη και κανέλα.

Tip
Τα ψημένα φύλλα θα μαζέψουν τα υγρά της κολοκυθόπιτας και θα δώσουν έξτρα γεύση και νοστιμιά στη νηστίσιμη γλυκιά κολοκυθόπιτα.

argiro.gr
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου