Σουσαμόπιτα ή Σαμόπιτα!


Η σουσαμόπιτα όλα και όλα πέντε υλικά, μυστικά για επιτυχία δύο: το πολύ λεπτό Φύλλο κρούστας  και το καυτό λάδι για να τα «ψήσεις» πριν φουρνίσεις.

Το μυστικό είναι η τόσο λεπτή του υφή, που κατά την ώρα της διαδικασίας δεν «σπάει» και δεν θρυμματίζεσαι, το βλέπεις να ψήνεται και να παίρνει αυτό το υπέροχο χρυσό χρώμα που είναι το ζητούμενο σε κάθε πίτα, και ύστερα στο σιρόπιασμα, συνεχίζει να παραμένει τόσο τραγανό όταν το σιρόπι το αγκαλιάζει.

Υλικά
Για την σουσαμόπιτα

1 συσκευασία Φύλλο κρούστας για γλυκά 450 gr.
150 gr.  βιολογικό σουσάμι αναποφλοίωτο
50 gr. καρύδι
60 gr. φρυγανιά τριμμένη
30 gr. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
½  κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
150 ml. ελαιόλαδο ελαφρύ ή σησαμέλαιο

Για το σιρόπι
315 gr. ζάχαρη
290 ml. νερό
1 ξυλάκι κανέλα
Μοσχοκάρφια
1 λεμόνι

Εκτέλεση
- Αφήνουμε το Φύλλο κρούστας για γλυκά  μέσα στη συσκευασία του, εκτός ψυγείου για 2 ώρες ώστε να ξεπαγώσει πλήρως. Απλώνουμε το σουσάμι σε δίσκο ψησίματος και το καβουρντίζουμε για 8-10 λεπτά στους 160ο C.

-  Κατόπιν και όσο είναι ζεστό το αλέθουμε στον επεξεργαστή τροφίμων και το μεταφέρουμε σε μπολ για να ετοιμάσουμε τη γέμιση. Αλέθουμε επίσης και το καρύδι. Προσθέτουμε τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.

-  Για να φτιάξουμε την πίτα χρησιμοποιούμε ένα ταψί 25 εκ., το οποίο λαδώνουμε καλά. Η μέθοδος που ακολουθούμε είναι απλή, στρώνουμε τρία φύλλα και έπειτα πασπαλίζουμε με τη γέμιση κάθε φύλλο που βάζουμε, τελειώνουμε με τρία φύλλα, κόβουμε όσο φύλλο εξέχει και «κλείνουμε» τη σαμόπιτα.


- Κόβουμε κομμάτια τη σουσαμόπιτα, χρησιμοποιώντας κοφτερό μαχαιράκι. Επάνω από κάθε κομμάτι «καρφώνουμε» ένα μοσχοκάρφι. Σε ένα κατσαρολάκι «καίμε», δηλαδή ζεσταίνουμε, το λάδι της επιλογής μας.

-  Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ρίχνουμε με προσοχή το καυτό λάδι, όταν ρίχνουμε το καυτό λάδι πρέπει να δείχνει πως ψήνονται τα φύλλα. Ραντίζουμε πρώτα στις χαρακιές που κάναμε και μετά στις άκρες, φροντίζοντας να λαδώσουμε καλά όλη την πίτα.

-  Ψήνουμε τη σουσαμόπιτα για περίπου 55-60 λεπτά στους 165ο C. Όσο ψήνεται η πίτα βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά, μετά την πρώτη βράση χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και κρατάμε το σιρόπι ζεστό.

 - Μόλις είναι έτοιμη η πίτα τη σιροπιάζουμε καυτή με το ζεστό σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά, χωρίς να βιαζόμαστε. Αφήνουμε μερικές ώρες να τραβήξει το σιρόπι και σερβίρουμε.

Χρήσιμα tips:
– Μπορούμε στη γέμιση να προσθέσουμε ψιλοτριμμένο καρύδι, αμύγδαλο ή φιστίκι, μειώνοντας αντίστοιχη ποσότητα από το σουσάμι.
– Στη σησαμόπιτα ταιριάζει και το πορτοκάλι.
– Η φρυγανιά μπορεί να αντικατασταθεί με τριμμένο παξιμάδι ολικής άλεσης.
– Το σιρόπι μπορεί να αντικατασταθεί και με μέλι, το οποίο αραιώνουμε βράζοντάς το σε χαμηλή θερμοκρασία με λίγο νερό.
– Αν χρησιμοποιήσουμε σησαμέλαιο το ζεσταίνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ώστε να μην αφρίσει.

Καλή επιτυχία!

funkycook.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου