Χριστόψωμο παριανό.


Το γιορτινό Χριστόψωμο που φτιάχνουν οι κάτοικοι στην Πάρο.

Υλικά
2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. γλυκάνισο
200 γραμ. νωπή μαγιά
150 γραμ. χοντροκομμένο καρύδι
½ κ.γλ. μαστίχα Χίου
1½ κ.σ. αλάτι
1½ κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. μπαχάρι τριμμένο
1 κ.σ. μαχλέπι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
16 ολόκληρα καρύδια με το κέλυφος

Εκτέλεση
- Για το χριστόψωμο, πρώτα απ’ όλα, σε ένα λίτρο νερό βράζουμε τα φύλλα δάφνης και το γλυκάνισο για 2΄-3΄. Αφήνουμε το νερό να κρυώσει.

- Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με το χλιαρό πλέον νερό που είχαμε βράσει, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι, το οποίο προσθέτουμε λίγο λίγο. Στο τέλος ρίχνουμε το χοντροκομμένο καρύδι.

- Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 2 ώρες σκεπασμένο. Έπειτα το χωρίζουμε σε τέσσερες μπάλες. Πλάθουμε 4 φραντζόλες στρογγυλές.


- Από το ζυμάρι το ίδιο φτιάχνουμε δύο λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί σε σχήμα σταυρού. Στις άκρες του σταυρού τοποθετούμε από ένα καρύδι ολόκληρο. Το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180 βαθμούς C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 50΄ με 1 ώρα.

Καλές δημιουργίες!

argiro.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου