Τα σταφιδόψωμα της ευκολίας


Χειμωνιάτικος καιρός, εποχή για σταφίδες. Και μάλιστα κρητικές σταφίδες  που πρόσφατα απέκτησαν τον τίτλο ΠΓΕ (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης). Η συστηματική και προσοδοφόρα καλλιέργεια της σουλτανίνας στην Κρήτη, χρονολογείται από το 1922 παρόλο που η ποικιλία είχε έλθει στο νησί από την αρχή του 20ου αιώνα 1901). Απολαύστε, λοιπόν, τη συνταγή με τα γρήγορα σταφιδόψωμα!

Υλικά
1 και 1/4 κούπας χλιαρό γάλα
½ κούπα ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 αυγό
3-4 δάκρυα μαστίχας
1 κοφτό κουταλάκι κανέλα
Ελάχιστο αλάτι
3,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κούπας ελαιόλαδο
2-3 κουταλιές γάλα και λίγο σουσάμι
1 κούπα σταφίδες
1 σφηνάκι ρακή ή κονιάκ ή λικέρ


Οδηγίες
  • Αλέθουμε στο multi τη μαστίχα με τη ζάχαρη. Σε μια λεκάνη ανάμειξης βάζουμε το χλιαρό γάλα , τη μαγιά, το αυγό, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. 
  • Προσθέτουμε το αλεύρι (στο οποίο ανακατεύουμε το αλάτι) και ζυμώνουμε. Η ζύμη θα κολλάει αλλά δεν μας πειράζει. 
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και με διπλώματα της ζύμης φροντίζουμε να απορροφηθεί. 
  • Αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει σκεπασμένο με μεμβράνη στη λεκάνη ανάμειξης , μακριά από ρεύματα.
  •  Ραντίζουμε τις σταφίδες με το ποτό και τις αφήνουμε στην άκρη. Όταν ανεβεί η ζύμη , προσθέτουμε τις σταφίδες με το ποτό και ξαναζυμώνουμε να κατεβεί η ζύμη και να διασκορπιστούν οι σταφίδες. 
  • Χωρίζουμε σε 6-8 μέρη τη ζύμη και πλάθουμε στρογγυλά ψωμάκια που τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, είτε χωριστά είτε δημιουργώντας ένα ψωμάκι σαν μαργαρίτα. Αν κολλάει ακόμη η ζύμη στα χέρια μας τα λαδώνουμε ελαφρά. Αφήνουμε περιθώριο ανάμεσά τους γιατί θα φουσκώσουν. Όταν ξαναανεβούν, τα αλείφουμε με γάλα, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 200 βαθμούς φούρνο (μεσαία σχάρα) για 30 λεπτά περίπου. 
  • Στα 20 λεπτά μπορεί να πρέπει να τα καλύψουμε με χαρτί ψησίματος για να μην καούν. 
  • Τα βγάζουμε από το φούρνο και από το ταψί μόλις πιάνονται και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα για να μην «ιδρώσει» ο πάτος τους .

Σημειώσεις
1)Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό για να μην καταστραφεί η μαγιά. Να αντέχει λένε οι ειδικοί το δάκτυλό μας όσο χρειάζεται να μετρήσουμε μέχρι το δέκα. Αυτό εγώ δεν το θεωρώ ασφαλές γιατί αντέχω τα καυτά, αλλά τέλος πάντων… Η αρχή μου είναι καλύτερα λίγο πιο κρύο απ’ ότι χρειάζεται παρά πιο ζεστό. Το πολύ πολύ να αργήσει λίγο το ανέβασμα.
2)Η αρχική συνταγή μου έχει λιωμένο βούτυρο αντί ελαιόλαδο και απάλειψη με αυγό στο τέλος αντί για γάλα. Οι αντικαταστάσεις έγιναν για ευνόητους λόγους και δεν κόστισαν καθόλου στη γεύση. Εξάλλου πάντα μπορούμε να τα αλείψουμε με βούτυρο και να τα συνοδέψουμε με μαρμελάδα!
3)Αν δεν θέλουμε να βάλουμε στις σταφίδες αλκοολούχο ποτό, μπορούμε να βάλουμε λίγο χυμό πορτοκαλιού.
4)Για να επισπεύσουμε τον χρόνο ανεβάσματος, και της ζύμης και των σταφιδόψωμων ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς και μόλις σβήσει το φωτάκι τον κλείνουμε και βάζουμε μέσα το ζυμάρι ή τα ψωμάκια μας.


Καλή απόλαυση!!!

Πληροφορίες από:

http://www.patris.gr/articles/235091/157955?PHPSESSID=#.VrZy8vmLTcs

http://suntos.gr/sultanas/

http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.article&id=986

http://www.neakriti.gr/DefaultENC.aspx?page=printerfriendly&DocID=831567&srv=

http://flashnews.gr/post/257728/pro-on-pge-h-krhtikh-stafida-me-thn-sfragida-ths-proactive
Share on Google Plus

About Εύα Φράγκου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.