Mπακαλιάρος - Σκορδαλιά: Τα "λάβαρα" του τραπεζιού μας




25η Μαρτίου σήμερα και μία ακόμη Εθνική επέτειος θα μας βρει στο τραπέζι, με αγαπημένα πρόσωπα και παραδοσιακά πιάτα και γεύσεις που θα "παρελάσουν" από το τραπέζι μας με προορισμό το στομάχι μας.

 Σας προτείνουμε δύο μοναδικές συνταγές με τα "λάβαρα" του τραπεζιού μας, τα οποία επιβάλλει η μέρα, τον μπακαλιάρο και την σκορδαλιά.


Για τον τηγανιτό μπακαλιάρο:

Για (4- 5 μερίδες) θα χρειαστείτε 1 κιλό μπακαλιάρο παστό και λάδι για τηγάνι, ενώ για τον χυλό: 3-4 κ. σ. νερό, 3 αυγά, αλεύρι, αλάτι - πιπέρι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Αρχικά θα πρέπει να βγάλετε την πέτσα του μπακαλιάρου, να τον κόψετε σε κομμάτια και φυσικά να τον βάλετε σε ένα μπολ με νερό για περίπου 15 ώρες με σκοπό να ξαρμυρίσει. Αυτό θα το πετύχετε βεβαίως με το να αλλάξετε μερικές φορές το νερό. Όταν περάσουν οι 15 ώρες παραμονής του μπακαλιάρου στο νερό θα πρέπει να τον αφήσετε να στραγγίξει καλά.


Για τον χυλό χτυπήστε ελαφρά τα αυγά με το νερό, ρίξτε λίγο αλάτι, πιπέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί, για να γίνει πηχτός. Περάστε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από τον χυλό και τηγανίστε σε καυτό λάδι.


Για την σκορδαλιά

χρειάζεστε 6 φέτες ψωμί ξερό, χωρίς κόρα, 5 σκελίδες σκόρδο, ½ κούπα λάδι, ¼ κούπας ξύδι, λίγο πιπέρι,

¼ κ. γλ. Αλάτι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Αρχικά μουσκέψτε το ψωμί σε νερό και στύψτε το στις παλάμες σας για να φύγει το πολύ νερό. Πατήστε το σκόρδο με λίγο αλάτι μέσα στο γουδί, για να λιώσει. Ρίξτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και χτυπήστε το μείγμα. Μην το παραχτυπήσετε γιατί υπάρχει περίπτωση να κόψει.


Για ποιο λόγο όμως τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά αυτή τη μέρα;

Κατά την περίοδο της Σαρακοστής η Εκκλησία μας επιτρέπει μονάχα δύο εξαιρέσεις. Με βάση αυτές την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων μπορεί κανείς να φάει αποκλειστικά ψάρι. Είναι αν θέλετε η στιγμή που η νηστεία διαφοροποιείται και δίνει ένα μοναδικό δώρο στους πιστούς για "ενδυνάμωση". Ο μπακαλιάρος είναι φθηνός και μάλιστα εύκολος στη συντήρηση για αυτό ήδη από τα παλιά χρόνια ήταν η ιδανική επιλογή. Η σκορδαλιά λόγω της ελληνικότητας της συνοδεύει τυπικά το ψάρι. Ο μπακαλιάρος, έφτασε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε αμέσως σαν εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου.



πηγή itrofi.gr
Share on Google Plus

About Μαρία Χριστοδούλου

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.