Τραχανόπιτα με ζαμπόν χωρίς φύλλο.


Μια απίθανη συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε!

Υλικά
1.600 ml νερό
1 φλ. τσαγιού τραχανάς γλυκός
1½ φλ. τσαγιού αλεύρι
1½ φλ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη
1 φλ. τσαγιού γραβιέρα, τριμμένη
1 ½ φλ. τσαγιού ζαμπόν βραστό, κομμένο σε κύβους 1 ½ εκ.
1 φλ. τσαγιού μαϊντανός, ψιλοκομμένος
4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα με 50 ml γάλα + 1 αυγό, χτυπημένο για επάλειψη
60 ml ελαιόλαδο + 2 κουτ. σούπας επιπλέον, για το άλειμμα του ταψιού
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
- Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με λίγο αλάτι και τον τραχανά, σε μέτρια φωτιά για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πιεί το νερό, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον τραχανά να κρυώσει για 10 λεπτά.

- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Βάζουμε τον τραχανά σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλεύρι, τα τυριά, το ζαμπόν, τον μαϊντανό, τα 4 χτυπημένα αυγά και τα 60 ml ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.

- Αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ. με το υπόλοιπο λάδι. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα του τραχανά και ισιώνουμε την επιφάνεια. Περιχύνουμε την πίτα με το τελευταίο χτυπημένο αυγό. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να πήξει καλά το μείγμα και η πίτα να αποκτήσει ωραία κρούστα.

Καλή όρεξη!

gastronomos.gr
Share on Google Plus

About Χριστινα Καραπετσανη

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.